Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Temmuz '07

 
Kategori
Su Sporları
 

Denizde yüzerken dikkat edilecekler

Denizde yüzerken dikkat edilecekler
 

Ülkemizde özellikle yaz aylarında denize giriyoruz. Gazetelerde de denizde boğulan vatandaşlarımızın haberlerini üzüntü içinde okuyoruz. Ne kadar iyi yüzme bilirsek bilelim denize girerken dikkat etmemiz gerekenlerden bence en önemlilerini sıraladım. Tüm yurttaşlarımıza kazasız belasız ve keyifli yüzmeler.

1. Şaka: Ne kadar iyi yüzme bilirseniz bilin denizde özellikle boyunuzu geçen derinlikte arkadaşlarınızla fiziksel şakalaşmalardan kaçının.
2. Kıyıya paralel yüzün: İyi yüzücü olsanız da açığa doğru değil, kıyıya paralel yüzün. Kıyının durumuna göre 20-30 metre açılıp kıyıyla bu mesafeyi koruyun.
3. Birlikte yüzün: Mümkünse sizinle aynı tempoda yüzen biriyle yüzün. Gerektiğinde acil durumlarda yardımlaşabilirsiniz.
4. Kıyıdan takip: Tek başına yüzüyorsanız yüzme rotanızı ve kaç dakika sonra çıkacağınızı kıyıdaki arkadaşlarınıza söyleyin. Böylece güvende olursunuz.
5. Deniz taşıtlarına dikkat: Eğer yüzdüğünüz yerde deniz taşıtlarının (sandal, kano, hatta sörf, vs) giremeyeceği şekilde kıyıya paralel kulvarlar varsa bunların içinden yüzün. Kulvar yoksa kesinlikle deniz taşıtlarının olduğu yerde yüzmeyin.
6. Etrafı kollayın: Her 15-20 kulaçta bir kafanızı sudan çıkarıp yönünüzü tayin edin, etrafı kolaçan edin.
7. Dolu mide: Dolu mideyle veya alkollü kesinlikle yüzmeyin, sadece boyunuzu geçmeyen derinlikte serinleyip çıkın.
8. Kramp: Herhangi bir yerinize kramp girerse temponuzu yavaşlatıp daha derin nefes alıp verin. Kramp şiddetliyse sırt üstü uzanıp derin soluk alıp verin ve en yakındakilerden yardım isteyin. Panik yapmayın, sakin olun, yakınınızda kimse yoksa kıyıya doğru elinizi sallayın ve bağırarak yardım isteyin.
9. Uzun süre yüzerken: 15-20 dakikadan fazla yüzecekseniz koltuk altlarınıza ve biribirine sürtünme olan noktalarda teninize vazelin sürün (pişik olmaması için).
10. Öğlen yüzmeyin: Güneşin dik olduğu saatlerde yüzmeyin. Sabah ve ikindi yüzmek için en güzel vakitlerdir. Öğlen yüzecekseniz yüksek koruma faktörlü güneş kremi sürüp (saçınız azsa) bone takın.
11. Tempo: Rahat ve sürekli bir tempo tutturun. Acele kulaç atmayın.
12. Yüzme öncesi: Vücudunuz susuz ve mineralsiz kalmasın. Yüzmeden önceki 1-2 saat mümkünse bol miktarda su, soda ve ayran için. Hem zinde olursunuz, hem de olası krampları engellersiniz.
13. Yüzücü gözlüğü: Denizde yüzerken görüşünüzün net olması için aynalı camı olan yüzücü gözlüklerini tercih edin.
14. Palet: Kollarına yüklenip bacaklarını fazla kullanmayan çoğunluktansanız paletle yüzebilirsiniz.
15. Yorgunluk: Denizde mümkünse kendinizi fazla zorlayıp ağır idman yapmayın. Ağır idman için havuzu tercih edin.

Sağlıcakla kalın, denizin tadını çıkarın

 
Toplam blog
: 103
: 11625
Kayıt tarihi
: 02.02.07
 
 

Yüzme aşkımı sizlerle paylaşmak istiyorum. Yüzme öğrenmek isteyenlerden düzenli yüzenlere tüm yüzme ..