Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Ekim '08

 
Kategori
Türkiye Ekonomisi
 

Denize düşünce yılana sarılmak…

Denize düşünce yılana sarılmak…
 

Denize Düşünce Yılana Sarılmak…

Bir yıldan fazla bir süredir ayak sesleri duyulan ekonomik kriz geldi. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de olumsuz etkileri görülmeye başlandı. Zaten ithalat- ihracat dengesi ithalat yönünde açık veren Türkiye ekonomisinde çeşitli yeni problemlerin ortaya çıkması normaldi. Bu yüzden yönetimin, aylar öncesinden bu günleri hesap ederek, önlemini alması gerekirdi. Aldı mı?

Demokratik ülke olmanın bir özelliği de yönetimin, vatandaşı en azından her an iç içe olduğu ekonomi konusunda doğru bilgilendirmesi, zamanında önlem alma şansını vatandaşına tanıması lazımdır. Bu yapıldı mı? Yapılıyor mu?

Medyadan takip ettiğimiz kadarı ile, sayın Başbakan iki de bir gerekli önlemler alındı, krizi en az zararla atlatacağız diyor. Bu “en az zarar”ne demektir? Örneğin ayda on bin YTL geliri olan bir kişi için beş yüz YTL büyük bir zarar olmayabilir. Ama altı yüz YTL geliri olan emekli için beş yüz YTL zarar ölümdür.

Bu yüzden, her gün yazılı ve görsel medyayı derinlemesine inceleyip, alınan bu önlemlerin ne olduğunu satır aralarında bulmaya çalışıyorum.

Haberler pek de iç açıcı değil. YTL nin değeri %45 düşmüş, borsa hemen hemen yarıya inmiş, altınfiyatları başını almış gidiyor.

Somut olarak görülen ilk önlem, yurt dışındaki gurbetçilerin paralarını ülke ekonomisine kazandırma uğraşı.

Düşünce iyi de, ya yöntem? Tasarıda geçen bir cümle yönetimin ülkeyi ne kadar zehirli yılanlarla dolu bir suya atmaya hazırlandığını hissettiriyor. Cümle aynen şu:

“1 Ekim 2008 tarihi itibariyle yurtdışında bulunan, “para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçları ile varlıkları kanaat verici bir belgeyle ispat edilen taşınmazlar” getirilebilecek.”

Ekonomi yönetiminde yasa ve getirdiği kuralların yerini “kanaatler”mi aldı? Kimin veya hangi kuruluşun “kanaati” esas alınıp yasa yerine konacak. Bu yöntem gurbetçi dövizlerinin yanı sıra aklanmak için yer arayan kara paranın oluk oluk içimize akmasına sebep olmaz mı acaba?

Beyler, ülke yönetimi ciddi bir iştir, diye düşünüyorum. LÜTFEN!..

 
Toplam blog
: 1508
: 1688
Kayıt tarihi
: 16.07.08
 
 

Yetmişiki yaşında iki çocuk ve iki torun sahibi bir erkeğim.. Lise mezunuyum. Uzun yıllar esnaflı..