Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Şubat '11

 
Kategori
Spor
 

Derbi gölge oyunu olmasın

Türkiye’de derbi denince akla öncelikle hırs, gerilim ve stres gelir; iyi futbol bu sıralamada çok arkalardadır. İşte bu yüzden sezonun son haftalarına kalmayan veya şampiyonluğa koşan iki takımı karşı karşıya getirmeyen derbiler heyecansız hatta zevksiz addedilir.

Bu sağlıksız algının tek nedeni yıllar boyunca ülkemizde futbola şekil veren federasyon, kulüp başkanları, medya ve bir kısım spor yazarlarının adeta el ele vererek futbolun bizatihi kendisinden uzak ama kavga ve gürültü temelli, futbol dışı öğelere yakın ve asıl olan tek şeyin kazanmak olduğu bir derbi öğretisi aşılamış olmasıdır.

Aslında bu öğreti sadece derbiler ile sınırlı değil. Ülke futbolunun tüm alanlarına sirayet etmiş bu görgü nedeniyle kulüp yöneticilerinin birbirleri veya federasyon ile, taraftarların rakip taraftarlarla, federasyonun kulüplerle iletişiminde öncelik ve amaç hiçbir zaman iyi futbol değil sadece kazanmak ve haklı çıkmak ki bu durum aynı zamanda futbolumuzun yıllardır yerinde saymasının birinci nedeni. Zira yıllardır bize öğretilen yönetici, taraftar veya takım profili modern dünyanın çok uzağında ve artık Avrupa liglerinin sadece maçlarını değil her türlü gelişmesini de kolaylıkla takip edebildiğimiz bu devirde aradaki farkı anlamak hiç de zor değil: Avrupa’daki futbol, bizdeki ise gölgesi.

Bu gölge oyununda rakibe saygı pek yoktur. Centilmenlik, hoşgörü ve en önemlisi güzel futbol öncelikler arasında değildir. Tartışma, kavga ve hakaret çok daha fazla prim yapar ve amaç varsa yoksa kazanmaktır. Tüm bu düşünceler kulüp yöneticilerine hakem odasına girme, hakemleri istifaya çağırma veya külhanbeylik yapma hakları verirken, taraftarların da bu sevimsizlikleri alkışlamalarını sağlar. 11 yıllık emeklerin bir günde çöpe atılması, taraftarları susturmak için transferler yapılması, kulübün borçları dünyaları aşmışken bir maç ile ilgili hakem hatalarının konuşulması hep bu gölge oyununun sonuçlarıdır.

Demem odur ki bu hafta oynanacak derbiye bu sefer bize öğretilene göre değil de kendi gördüğümüze göre bakalım. Bu sefer önceliğimiz sadece güzel futbol olsun. Derbi maçların önemli olmasının asıl nedeninin testilerden birinin kırılması değil iki güçlü ve iddialı takımın karşı karşıya gelmesi ve bundan güzel bir futbol beklenmesi olduğunu unutmayalım.

 
Toplam blog
: 788
: 1417
Kayıt tarihi
: 11.11.07
 
 

Çoğu çocuk gibi ben de futbolcu olmak istedim, olmadı. Bu oyundan kopmamak adına üniversite yılla..