Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Mart '15

 
Kategori
Futbol
 

Derbi öncesi analiz: Kim kazanır?

Tarihin ilginç derbilerinden bir tanesi olacak. Bir tarafta, son haftalarda kötü futbolla kazandığı iddia edilen Galatasaray, diğer tarafta iyi bir futbolla kaybettiği iddia edilen Fenerbahçe var.  

 

Kadro kalitesi olarak ortalamada birbirlerine yakın seviyede iki takımın mücadelesi olacak. Şu takım kadro olarak ağır basıyor demek mümkün değil. Ancak bölgesel olarak bakarsak, defansta Fenerbahçe' nin, ofansif tarafta da Galatasaray' ın bariz bir üstünlüğü var. Galatasaray defans dörtlüsü Galatasaray' ın, Fenerbahçe forvet üçlüsü de Fenerbahçe' nin yumuşak karnı. 

 

Zaten Galatasaray Fenerbahçe' den fazla gol atmış, Fenerbahçe' de Galatasaray' dan az gol yemiş. İstatistikler açıkça bu duruma işaret ediyor.

 

Aslında tüm analizin özeti şu cümle: Galatasaray defansta, Fenerbahçe' de ofansta az hata yapar ise kazanır. Galatasaray defansta, Fenerbahçe' de hücumda az hata yapar ve iyi performans ortaya koyar ise, iş orta saha ve stoperlerin, hücumda ekstra yapacakları işlere kalacaktır. Bu noktada, Fenerbahçe stoperleri ile duran toplarda, Galatasaray ise Sneijder ile uzaktan şutlarda golü arayacaktır. 

 

Fenerbahçe' nin maça Volkan- Gökhan, Alves, Egemen, Caner- Mehmet Topal, Emre, Meireles- Kuyt, Sow, Emenike 11 'i ile çıkması bekleniyor.

 

Galatasaray ise son 2 haftaki 11' ini bozmaz ise, Muslera- Sabri, Chedjou, Koray, Olcan- Hamit, Selçuk, Sneijder, Yasin, Bruma- Burak ile sahada olacak. 

 

Galatasaray' ın da Fenerbahçe' nin de oyun sistemleri son derece net. Hocalardan bir sürpriz beklemiyoruz. Esasen 2 hoca da kendi oyun felsefelerinden asla taviz vermeyen hocalar. 

 

Her iki takım da ligin en fazla topa sahip olan takımları (FB: %55.4, GS: %54). Topa sahip olmak için ciddi bir mücadele olacak. 2. bölgede karşılıklı baskı ve her iki takım açısından da son derece yüksek bir pas hata oranı bekliyorum. Pas hatasını azaltmanın en iyi yolu, her iki takım açısından da topu hızlıca kanatlara taşımak ve bekleri çizgiye indirmeye çalışmak. Ortada sıkışan, fazlaca pas hatası yapan kaybeder.

 

Her iki takım da rakibi 43 metre ve civarında karşılıyor. Defansta kontrolsüz bir şekilde yakalanmak istemiyorlar. Daha temkinli hareket etmeyi tercih ediyorlar. Hücum yapacak takımlar, top 2. bölgeye geldiğinde karşılarında kalabalık orta sahalar bulacaklar. Bu noktada, defans arkasına koşular pek anlamlı olmaz. Ancak kontra ataklar önem kazanacaktır. Fenerbahçe saha avantajı nedeni ile Galatasaray' dan bir miktar önde ve baskılı oynayabilir. Bu halde, dönen toplarda, Sneijder, Burak ve arkaya hızlı koşular yapabilecek Olcan tehlikeli olur. Fenerbahçe' de ise, baskı dakikalarında, çizgilerden, ceza sahasında arka direklere kesilen her top tehlike olur. Dönen toplarda yay civarından Mehmet Topal, Meireles ve Emre' nin cezalandırma riski de var. 

 

Galatasaray ile defa son 3-4 sezondur pasla oynama yüzdesinde Fenerbahçe' yi geçmiş durumda (FB: %65.5, GS: %68.1). Galatasaray' ın daha dengeli oyunu tercih etmesi de bunda etkili oldu. Fenerbahçe ise son birkaç haftadır, daha ileride basarak rakibe baskı kuruyor. Bu sebeple, üçüncü bölgede dar alanda pasla oynama yüzdesi bir miktar düşmüş olabilir. Fenerbahçe golü gerçekten arayan ve istekli olduğu gün rakibini 3. bölgeye kapatabilen bir takım.

 

Galatasaray' ın %68' lere varan pasla oynama yüzdesi ise eğer hatasız pas oranını da yükseltirlerse, Fenerbahçe açısından yorucu olabilir. Topu takip ederken, pres sırasında ve dönen topları takip ederken yorulabilirler. Bir diğer ifade ile Galatasaray topu iyi koşturur ise, Fenerbahçe' nin saha avantajından kaynaklanan baskısı, ikinci yarı fiziksel düşüş ile paralel olarak azalacaktır.

 

Her iki takım da, hücumda atılan gollerde en fazla ortadan, sonra sol kanattan atak geliştirmiş. Her ikl takımın da sağ kanadı hücumda etkisiz gözüküyor. Her iki takımın da attığı gollerde sağ kanatlarının payı %14 civarında. Sol kanatlara bakıldığında ise Galatasaray' ın hücumda atılan gollerde sol kanadı kullanma oranı %24' lerde. Fenerbahçe' de bu oran %30' a yakın. Galatasaray' ın ortadan ve göbekten geliştirdiği akınlarda gol bulma oranının Fenerbahçe' den yüksek olduğu görülüyor. Selçuk- Sneijder bu bölgede gerçekten çok etkililer. 

 

İşin defansif tarafında ilginç bir tablo var. Yenen gollerin kompozisyonuna bakıldığında, Fenerbahçe' nin daha çok göbekten gol yediğini görüyoruz. Fenerbahçe' nin ortadan yediği gol oranı %73.6. Ligde bu istatistikte Fenerbahçe' den kötü bir takım yok.

 

Demek oluyor ki, Fenerbahçe' nin yumuşak karnı burası. Galatasaray' da en çok cepheden gol buluyor. Fenerbahçe' li futbolcular bu bölgede hata yapmamalı. İsmail Kartal' ın bu zafiyeti fark etmiş olması gerekiyor. 

 

Kanatlara bakıldığında, yenilen gollerde Galatasaray' ın da açıkça bir sol kanat zafiyeti olduğu görülüyor. Galatasaray yediği gollerin %33.3 'ünü soldan yemiş. Galatasaray' da bu istatistikte yüzde olarak ligin en kötüsü. Yediği goller içinde, soldan en çok gol yeme yüzdesine sahip takım. Elbette bunda gerçek birer sol bek ve açık olmayan Olcan- Yasin' in bu bölgelerde oynatılması gerçeği de var. Fenerbahçe Gökhan ve Kuyt ile bu bölgede geliştirdiği ataklarda başarılı bir orta, pas, arkaya kaçma yüzdesi yakalar ise, buradan bir gol çıkabilir. 

 

Fenerbahçe' nin sağ kanattan, Galatasaray' ın da göbekten pozisyonlar ve gol/goller bulma olasılığı çok yüksek. Tabi bu bölgelerde oynayacak isimler gününde ve şanslı olur ise. 

 

Fenerbahçe duran toptan daha az pozisyon ve gol buluyor ama daha az pozisyon veriyor ve daha az gol yiyor. Galatasaray' da tam tersi. Duran toptan daha çok pozisyon kazanıp, daha çok gol buluyor ancak daha çok pozisyon verip daha çok gol yiyor. Bu anlamda birbirini nötrlemiş oluyorlar. İşin duran toplara kalacağı bir maç olacağı kanaatinde değilim. Ancak oyun çok fazla kilitlenir ise, iler çıkan stoperler ve serbest vuruşlar önem kazanır. 

 

Derbi için bir tahmin yaparsak, her iki takımın da ellerinden gelenin en iyisini sahaya yansıttıkları, hakemin adil olacağı ve eşit derecede şanslı oldukları varsayımları altında; Fenerbahçe' nin, son haftalarda üzerinde oluşan baskıyı üzerinden atması gerekliliği, kendi sahasında oynama avantajı ve puan farkının açılmasını istememesi faktörleri nedeni ile kazanma ihtimali daha yüksek.

 

Futbolda top yuvarlaktır. Favoriler derbilerde kaybedebilir. Derbilerde her şey olabilir. Keyifli bir maç olacağı kesin.

 

Tek dileğimiz hakemin her iki taraf için de adil kararlar vermesi ve oyuna etki etmemesi. Artık böyle bir derbi izleyemez olduk. Umarım bu derbide hakemler doğru kararlar verirler. Yolları açık olsun. 

 

Benim skor tahminim, yukarıdaki varsayımlar altında önce 2-1 Fenerbahçe, sonra 1-1 ya da 2-2 beraberlik olacaktır.  

 

Derbiden sonra görüşmek dileğiyle. 

 

Not: İstatistikler için matchstudy.com ' a teşekkür ederim.

 

http://twitter.com/bertankaya

 

 
Toplam blog
: 575
: 567
Kayıt tarihi
: 10.05.07
 
 

İlgi alanları ekonomi, para politikası, siyaset, edebiyat, futbol, Türk ve Ortadoğu Tarihi, AB ve..