Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Mart '12

 
Kategori
Futbol
 

Derbide takımların artıları eksileri

Derbide takımların artıları eksileri
 

Derbiye birkaç gün kaldı. Her defasında, ilk ve son kez oynanacak bir maç atmosferi  olan ve tüm Ülkede hayatı durduran derbinin hazırlıkları, yaşanan süreçle ve aradaki puan farkıyla biraz daha gergin havada başladı.

İki takım için de; futbolcu olarak, antremanlarda  sakatlık yaşanmazsa ciddi bir eksik olmayacağı görülüyor. Kadrolar bu nedenle belli gibi. Fenerbahçe'de defansta Bekir-Serdar orta sahada da Selçuk-Cristian tercihleri düşünülebilir. Ancak ibre Bekir ve Cristian'dan yana gözüküyor. Galatasaray'da ise muhtemelen Gençlerbirliği maçındaki onbirde Riera-Engin değişikliği olacak.

Fenerbahçe'nin en büyük avantajı seyircisi. Kadıköy'de 37 maçlık yenilmezliğin en büyük nedeni de seyircinin itici gücü. Alex ve Cristian'ın dinlenmiş olması, takımın 3 puana mecbur oluşu, Fenerbahçeli oyuncuların, Galatasaray'daki oyunculara göre daha fazla bu tür stresli maçları yaşamış  oluşu Fenerbahçe'nin artıları. 

Fenerbahçenin, oyun sisteminin artık sokaktaki vatandaşlar tarafından  dahi bilinmesi ise en büyük dezavantajı. Aykut hocanın maç ayırmadan aynı oyun sistemiyle devam ısrarı Fenerbahçe'ye karşı önlem almaya çalışan takımlar için en büyük avantaj. Tek forvetin rakip defansta kayboluşuna çare üretememesi ve markajı sevmeyen Alex'in oyundan düşmesi Fenerbahçenin kaybettiği maçların ana sebebi. Sadece mecburiyet halinde oyuncuların yerleriyle oynayan Aykut Hoca'nın bana göre en büyük handikapı oyun stratejisi, taktiği  geliştirememesi ve risk almaması.

Mesela bu maçta Stoch'a önlem alınabileceği ve Eboue'nin karşısında zorlanacağı düşünülerek daha rahat mücadele edeceği Hakan Balta'nın kanadına niye kaydırılmaz. Bu sayede Mehmet Topuz'la da Eboue'nin güçlü fiziği dengelenebilecektir. Ama Aykut Hoca'nın riskle hiç işi olmaz. Belki bu süreçte cesaretini de artırarak risk alabilme ve oyun stratejisi geliştirme adına kendini aşabilecektir. Bu eksiğini gidermesiyle eminim ki bir numara olacaktır.

Fenerbahçe'nin bir diğer dezavantajı kaptırılan toplarda defansa geç dönülmesi. Emre'nin haricinde ani geri dönüş refleksi olmayan  orta saha ve hücum oyuncularının, eksik olan bu yönü çok tehlikeli kontratak yemelerine sebep oluyor. Takım defans yaparken problem yaşamayan Fenerbahçe özellikle rakip sahada kaptırılan toplarda tehlike yaşıyor. Gençlerbirliği maçında Emre'nin sağ bek ve sol bekte yaptığı kademeler hem Emre'nin becerisi hem de beklerin geri dönüşteki problemlerinin işaretiydi.

Galatasaray'ın bu maçtaki en büyük dezavantajı ise bana göre Semih ve Engin'in sergileyeceği oyun olacak. Semih'in ilk kez bu seyirciye karşı, düşen form grafiğindeyken oynaması, Engin'in agresifliği başlarına iş açabilir.  Sow karşısında Semih'in maça kötü başlaması, O'nu tıpkı ilk maçtaki Bilica'nın durumuna düşürebilir. Melo'nun kart problemi yaşayabileceğini de göz ardı etmemek gerekir.

Galatasaray'ın avantajları ise elbette daha fazla. Tecrübe anlamında özellikle yabancılarının kalitesi onlar için büyük artı. Bu yılki en büyük farkı yabancılar olan Galatasaray'da şu an da Arsenal'den gelen Eboue, Juventus'tan Melo, Lazio'dan Muslera, Liverpool'dan Riera, Atletico Madrid'ten Ujfalusi ve Bolton'dan Elmander var.  Bu oyuncuları takımlarını saydım çünkü hepsi Dünya futbolunun önde gelen kulüpleri ve oyuncular da bu kulüplerde ter dökmüş oyuncular.

Selçuk'un becerilerini sergileyebilmesi Galatasaray'a maç kazandırabilir. Son zamanda ustalaştığı serbest vuruşlar ve ara pasları Galatasaray'ın en etkili silahları.

Bütün futbolcular maçın kaderinde etkili olabilir elbette ancak bana göre maçın kaderini Selçuk İnan ve Emre Belezoğlu'nun karşılıklı performansları çözecek. Umarım olaysız bir maç olur. Çünkü bu derbi ne ilk ne de son derbi olacak. Maçın sadece 90 dakikalık bir mücadele  olduğunu, unutmamak lazım.

 
Toplam blog
: 164
: 672
Kayıt tarihi
: 21.10.10
 
 

İnşaat Mühendisiyim, olaylara anlık değil öncesi ve sonrasıyla bakmaya çaba gösteririm. Dağ havas..