Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Mayıs '07

 
Kategori
Eğitim
 

Ders çalışmayı zevkli hale getirin

Ders çalışmayı zevkli hale getirin
 

Okullarda geçme ve kalma durumlarının belirlendiği son sınavlar devam ediyor. Aynı zamanda ÖSS ve OKS de var. En azından son sınavlar, ÖSS ve OKS için öğrencilere eğitimci olarak bir kaç önerim olacak. Umarım içinizde faydalananlar olur. Hepinize başarılar diliyorum.

1- Çalışma amacınızı saptayın. Amacınız olmazsa ders çalışmak istemezsiniz. Motivasyonunuz düşer. Hatta amacınızı yazıp odanızın duvarına asın. Bu sınavdan kaç puan almanız gerekiyor? Eğer ÖSS'ye hazırlanıyorsanız kaç puan almanız gerekiyor ve bölümlerden ortalama kaç net yapmanız gerekiyor? vb. amaçlar oluşturun. Amaçlarınız açık ve net olmalıdır. Örneğin ÖSS'den sonra iyi bir üniversiteye girmek net bir amaç değildir. Ege Üniversitesi tıp fakültesine girebilmek net bir amaçtır.

2- Çalışma ortamınızı düzenleyin. Ders çalışma faliyetlerinizi masa başında kağıt kalem kullanarak yapmaya özen gösterin. Yatarak ders çalışırsanız uykunuz gelecektir.

3- Çalışmanızı planlayın. Eksik konularınızı belirleyin. Çalışmaya bu konulardan başlayın ve konuları bitirdikçe üzerini çizin. Bu kendinize güveninizin gelmesini sağlayacaktır.

4- Ara vererek ders çalışın. 3-4 saat masa başından hiç kalkmadan yapılan çalışma verimsiz olacaktır. Dikkatiniz dağılacaktır. Bu yüzden 50 dk ders 10 dk ara şeklinde çalışmanız beyninizin de dinlenmesi açısından faydalı olacaktır.

5- Şekiller çizin şemalar yapın, haritalar kullanın.. Klasik ders çalışma şekillerini bir kenara bırakın. Çeşitli yöntemler deneyin. Özellikle biyoloji, tarih, edebiyat gibi dersleri şema yaparak çalışın. Renkli kalemler kullanın. Sayısal dersleri mutlaka işlem yaparak çalışın. Çünkü kağıt üzerinde işlem yaparsanız yanlışlarınızı işlem hatalarınızı daha iyi görürsünüz. Biyolojiden mutlaka şekil ve şema ile çalışın renkli kalemler kullanın.

6- Konuyu yüksek sesle hiç bilmeyen bir gruba anlatıyormuş gibi anlatın.

7- Ders çalışırken sorular sorun. Neden, Nasıl, Niçin, Nerde, Nasıl ve Kim sorularını mümkün olduğunca çok sorun.

8- Kendinize güvenin insanın isteyip te başaramayacağı hiç bir şey yoktur. Siz yeter ki isteyin ve çaba gösterin. Motivasyonunuzu arttırmak için bilim adamların ve önemli kişilerin biyografilerini okuyun. Onların katlandıkları zorlukları görün. Hayatta imkansız diye bir şey olmadığını anlayın.

9- Güzel sözleri büyük büyük yazarak odanızın duvarına asın.

10- Olumlu hayaller kurun. Günde insanın beyninden 60-70 bin düşünce geçer. fakat bunların %70'i olumsuzdur. Ama biz bunları olumluya çevirebiliriz. Olumsuz düşünceler ile oyun oynayın. Beyninizden geçtiğini farkettiğiniz zaman yakalayıp olumluya çevirin. Örnek: Ben aptalın biriyim (olumsuz).................Aptal bir insan bu günlere kadar gelemezdi. Geçmişte başarılarım oldu. Bir sınavda başaramadım diye neden aptal oluyorum ki?

11- Ders çalışırken bütünden parçaya doğru bir yöntem izleyin. Önce konunun bütününü sonra detaylarını gözden geçirin.

12- Tekrar mutlaka yapın. Tekrar yapmazsanız derste öğrendiğiniz bilgilerin %80'inini unutursunuz.

13- Çalışma aralarında TV, İnternet vb. bağımlılık yapan araçlardan uzak durun. Bu araçları dinlenme saatlerinizde kullanın.

14- Bilemediğiniz soruların mutlaka doğrularını öğrenin.

15- Yürüyüş yapın. Derin derin nefes alın.

16- Beslenmenize dikkat edin. Meyve ve sebze yiyin bol su için.

17- Konu çalışmadan soru çözmeyin. Konuyu bilmeden soru çözerseniz soruyu yanlış özme olasılığı yüksek olacaktır. Bu da moralinizi bozar.

18- Günlük olaylar ile dersler arasında bağ kurun. O zaman konuları unutmazsınız.

19- Sürekli karamsar ve size kötü enerji veren kişilerden uzak durun.

20- Hedeflerinizi belirlerken gerçekçi olun. Kendinizi tanıyarak hedeflerinizi belirleyin. Bunun için yakın ve uzak hedefleriniz olsun. Haftalık, aylık ve yıllık hedefler belirlemek daha gerçekçi bir sonuca ulaşmanızı sağlayacaktır.

21-Hedeflerinize ulaştığınız zaman kendinizi ödüllendirin. Bu durum motivasyonunuzu arttıracaktır.

22- Girmek istediğiniz üniversitenin fotoğraflarını odanıza asın.

23- Özlü sözleri büyük harflerle yazın odanıza asın.

24- Meslekleri araştırın. Seçmek istediğiniz meslekteki kişiler ile konuşun. Meslek tanıtımlarına katılın.

25- Sınavlarda turlama tekniğini kullanın. Önce çok bildiklerinizi sonra yapamadıklarınızı yapın. Sınavda soruları en az iki tur gözden geçirin.

26- Sınavda sorularla inatlaşmayın. Vakit kaybedersiniz. Sınav sorularla inatlaşma yeri değildir. Sorularla ders çalışırken inatlaşın.

27- Sınavda zor sorular başa gelmiş olabilir. Moralinizi bozmayın. Her sınavda zor sorular olduğu kadar kolay sorular da vardır. Onların da sınavda olduğunu unutmayın.

28- Sınavda heyecanlanmanız normaldir fakat bunu abartmayın. Sınav sadece bilginizi ölçen bir araçtır. Sonunda ölüm yoktur. Derin derin nefes alıp verin. Elinizden gelenin en iyisini yapacağınıza inanın, bütün olumsuzlukları kafanızdan silin ve başlayın. Her şey başlayıncaya kadar sonrası kolay.

29- Başkalarıyla değil kendinizle yarışın.

30- Kendinize güvenin ve inanın. Potansiyelinizi kullanın ve başarın.

HEPİNİZE BAŞARILAR DİLİYORUM.

 
Toplam blog
: 13
: 10116
Kayıt tarihi
: 07.10.06
 
 

32 yaşındayım. İzmir'de oturuyorum. Rehber öğretmenim. Mesleğimi ve öğrencilerimi çok seviyorum. İzm..