Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Kasım '13

     
    Kategori
    Ekonomi - Finans
     

    Dershanelerin ekonomik boyutu

     
    Son günlerde ülkemizde dershaneler üzerinden büyük bir hesaplaşmanın yapıldığı aşikar.
     
    Başbakanın dershaneleri kapatma konusunda büyük bir ısrarı var bu yol ile kimlere ne mesaj verilmek istendiği ise belli..
     
    Milli Eğitim Bakanlığı'nın hazırlamış olduğu taslak ve de ardından Zaman gazetesinde çıkan "böyle bir yasa darbe döneminde bile uygulanmadı" adlı manşetle tartışmalar iyice alevlenmiş durumda burada işin siyasi boyutundan çok dershanelerin dönüştürülmesi olayının  ekonomik boyutuna ve farklı yaklaşımlara bakalım.

    Dershaneler Niçin Dönüştürülemez ?

    Zaman gazetesine göre  dershanelerin bir  yıllık ücretinin 1500 - 3500 TL arasında olduğu (Fem dershanelerinin son sınıf öğrencileri için yıllık ücretinin yaklaşık 7000 TL ye yakın olduğunu biliyorum.) ve özel okula dönüşmesi durumunda Ailelerin ödeyeceği yıllık ücretin minumum 10 bin TL olacağı ve Devletin 1500 TL teşvik vermeyi düşündüğünü varsayarak geriye kalan 8500TL yi ailenin kendi cebinden ödeyeceğini belirtiyor.
     
    *Özel okullardaki %40 kontenjanın ise boş olması ayrı bir sıkıntı.
     
    İşin bir de istihdam boyutu var !
     
    ITSO Başkanı Şükrü Başdeğirmen yapmış olduğu açıklamalarda ülke genelinde yaklaşık 4100 dershanenin ve bu dershaneler de istihdam edilen 100 bin öğretmen ve 25 bin personelin çalıştığını yan sektörle beraber ülke ekonomisine üretmiş olduğu 4 milyar dolarlık bir katkının olduğu yönünde.
     
    *Dershaneler ait daha doğru verilere TOBB'un Eğitim Meclisi Sektör Raporundan ulaşabilirsiniz.
     
    Sabah Gazetesinde çıkan bir habere göre ise dershanelerin darphaneden farkı olmadığı yönünde!
     
    "6'ncı sınıftan itibaren üniversiteye kadar geçen sürede bir çocuk için dershaneye ödenen ücret en az 12, en fazla 100 bin lirayı buluyor. 6'ncı sınıfa giden bir öğrencinin dershane masrafı bin ila 7 bin lira arasında değişiyor. 7'nci sınıfa giden bir öğrenci için aileler bin ila 10 bin lira arasında para ödüyor. 8'inci sınıfta masraf bin 500'den başlayıp 15 bin liraya kadar çıkıyor. 9, 10 ve 12'nci sınıfa giden bir öğrencinin dershane masrafı ise 2 binden başlayıp 23 bin lirayı buluyor. Dershane ücretlerinden beli bükülen velilerin bir kısmı bankalara koşuyor. Çocuğunun eğitimi için kredi alanların sayısı her yıl katlanarak büyüyor. Bankacılar kullanılan eğitim kredilerinin yüzde 80'inin dershane için alındığını söylüyor. Bu yıl Milli Eğitim Bakanlığı'na bütçeden ayrılan pay 55 milyar 704 milyon TL. Bu bütçe dershanelere ödenen para ile mukayese edildiğinde neredeyse eğitimin yan sektörünün ana sektörü geçtiği görülüyor"
     
    Herkesin düşündüğü gibi bende Dershaneler konusunda onları var eden sebepleri ortadan kaldırmadıkça dershanelerin kapatılması ve dönüştürülmesini doğru bulmuyorum. 
     
    Özellikle bu durumdan en çok etkilenen orta gelir grubunun altındaki öğrenciler ve de aileleri olacaktır.Parası olan koleje de yollar özel hoca da tutar. İşlerini kaybedecek olan binlerce insan faktörüde var tabi.
     
    Toplam blog
    : 1
    : 133
    Kayıt tarihi
    : 02.11.12
     
     

    Ege Üniversitesi İşletme Bölümü Öğrencisiyim.Bölümüm gereği ülkemizdeki ve dünyadaki her türlü gü..