Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Ekim '11

 
Kategori
Tıp
 

Dikkat dağınıklığı (1) - kadın ve erkek

Dikkat dağınıklığı (1) - kadın ve erkek
 

Bu yazı dizisini; her kadına ve herhangi bir kadınla herhangi bir bağı olan her erkeğe şiddetle tavsiye ediyorum!


 ‘…çünkü Dikkat Dağınıklığı,  enteresan boyutlara ve sonuçlara ulaşıyor.  Dikkat Dağınıklığı olan bir insan, vurdumduymaz biri zannedilebilir mesela… Veya unutkan.  Ağırkanlı.  Düşüncesiz.  Dağınık.  Beceriksiz.  Tutarsız.  Ya da güvenilmez.    

Tüm bu sıfatların, bir insan, hele hele bir kadın için;  okulda, işte, evde, arkadaşlar arasında, mazallah bir ilişki ya da evlilik içinde ne demek olduğunu düşünebiliyor musunuz?..  Ana ya, iş kadını, ev kadını, çekip çeviren ya her şartta;  kaya gibi sağlam, güvenilir bir duruşu olması beklenirken... ’’

 

Herkese merhaba. 

Kendim dahil, yukarıda alıntı yaptığım bu yazı dizisini okuyan kadın-erkek herkesin hayatında, en azından düşüncelerinde kesin değişiklikler oldu, inanın…   Başkalarına karşı affedici olanlar mı istersiniz, kendini daha çok sevenler mi, ilişkisine daha çok sahip çıkanlar mı…

Bu nedenle  sizlerle de paylaşmak istedim. 

Her kadına, ve herhangi bir kadınla herhangi bir bağı olan her erkeğe şiddetle tavsiye ediyorum!

‘Dikkat Dağınıklığı / Attention Deficit Disorder (ADD)’ dediğimiz şeyi duyar geçeriz.  Hatta sadece çocukları etkilediğini düşünüp, ‘Çocukken dikkat dağınıklığı vardı. Böyle yaramaz, şöyle dağınık idi.  Biraz düzeldi  ama 7’sinde neyse 70’inde de o oluyor insan.  Ablası öyle mi ya; çalışkan, sorumluluğunu bilir...’ dediğimiz çok olmuştur.

Kazın ayağı öyle değil işte! 

Bu yazı(çeviri) dizisi, birazdan okuyacağınız birinci bölümün ilk yarısı bilimsel ancak akıcı bir dil ile başlayacak.

Diğer bölümlerde, neyin ne olduğu; okuyanı hayrete düşürecek şekilde, hatta eğlenceli bir şekilde anlatılacak.   Kitabın yazarı, bu konuda uzman ve kendi de aynı dertten muzdarip bir akademisyen. Ben de sözde çeviriyorum ama kendi araştırmalarımdan, gözlemlerimden ve deneyimlerimden epey ekler var!

Başlıyoruuuzzzz… 

 

BEYİN

Genler ne kadar etkili?

Bilişsel bilimdeki(*) son gelişmeler sayesinde, araştırmacılar artık beynin sırları ile ilgili daha çok şey biliyorlar.  Özellikle MRI, CT gibi nörolojik görüntülemeler, bizlere beyin hareketlerini gözlemleme, ölçme ve analiz etme imkanını tanıyor.  Hepsinin sonunda da, beynin akıl almaz çalışmasını anlamaya çabalıyoruz. 

Son zamanlarda nörolojik araştırmalar; uzmanları genler üzerinde yoğunlaştırıyor.  Bu konuda karşılarına iki soru çıkıyor: 

Genetik nedenlerin sonuçları olarak bir takım rahatsızlıklara ‘mahkum’ muyuz, yoksa beynimiz yaşantı içinde kodlanarak bir şeyler öğrenme ve değişme potansiyeline sahip mi? 

 

Kadın-erkek beyni

'Beynimiz her an kendini kodluyor ve değişiyor' cevabı üzerinde daha fazla duruluyor artık!  Üstelik bu süreç, ana rahminde başlıyor. 

Ve bilin bakalım devreye ne giriyor?

Kadın-erkek farkı! 

Daha ana rahminden başlayan bir cinsiyet farklılığı söz konusu!  Biri, diğerinden daha üstün değil. Ama farklı işte!  Rahimde, aynı hormonların etkisine maruz kalan dişi ve erkek beyin, farklı etkilenip farklı gelişiyor!  Yani, bir rahimde büyümeye başlayan dişi cenin beyni 'a' şeklinde gelişirken, o cenin beyni, erkek olursa 'b' şeklinde gelişiyor!

Doğumdan sonra da, hepimizin bildiği çevresel ve kişisel faktörler ile gelişerek devam ediyor. 

 

Dikkat Dağınıklığı

İşte tam burada, devreye enteresan bir ikilem giriyor. 

Şöyle ki; 'genetik anlamda ne taşıyorsa onunla doğmuştur bebek' denir ama, araştırmalar gösteriyor ki; çevresel faktörler, kişilerde bir takım genetik rahatsızlıkların başlamasına neden olabiliyorlar! Üstelik aynı aile bireylerinde farklı olabilecek şekilde...

‘Dikkat Dağınıklığı’ da böyle bir şey işte.  Yani aslında doğru soru;  ‘Kişinin ne rahatsızlığı var?’ değil.  Bu soruyu, ‘Rahatsızlığı olan kişi kim?’ diye değiştirmek gerek!

Dikkat Dağınıklığı, nörolojik bir farklılık durumu.   Rahatsızlık denebilir.  Diyenler de var, demeyenler de. Gizli, kendini tıbben hiç belli etmeyen ancak nahoş durumlara sebebiyet verebilen bir farklılık/rahatsızlık üstelik!

Dikkat Dağınıklığı olan bir kadın yahut erkek, vurdumduymaz biri zannedilebilir mesela… Veya unutkan.  Düşüncesiz.  Dağınık.  Beceriksiz.  Ağırkanlı.  Tutarsız.  Ya da güvenilmez.

Tüm bu sıfatların, bir insan, hele hele bir kadın için;  okulda, işte, evde, arkadaşlar arasında, mazallah bir ilişki ya da evlilik içinde ne demek olduğunu düşünebiliyor musunuz?.. 

Böyle olan bir erkek ama özellikle bir kadın,  toplumun beklentileri karşısında ne hale gelir? Hem toplumun kendisinden bekledikleri, hem de kendi kendinden beklentileri yormaz mı onu? Ana ya, iş kadını, ev kadını, çekip çeviren ya her şartta;  kaya gibi sağlam, güvenilir bir duruşu olması beklenmektedir. 

Halbuki o, sürekli bir yerlerde açık vermektedir.  Geç kalmak gibi, bir şeyleri göz göre göre iyi becerememek gibi.  Bu yüzden suçlanmakta, keyifsiz diyalogların içinde bulunmakta, kendine güveni sarsılmakta, bazen çareyi herşeyden elini eteğini çekmekte bulmaktadır.  Ya da çabalamaktan hiç vazgeçmez ancak beklentileri boşa çıkardığı için mahçup yaşar. Üstelik neden böyle olduğunu da anlayamaz ve büm bunları hak etmediğini düşünür, öfkelenir... 

Devamlı iki ileri bir geri hallerdedir yani!

İşte Dikkat Dağınıklığı olan kadınlar;  gelişimlerine ve hayattaki sağlam duruşlarına engel olan bu özelliklerinin, Dikkat Dağınıklığı yüzünden olduğunu ne kendileri farkındadırlar, ne de çevrelerindekiler…   

Bu durum sinsi, inatçı  bir düşman gibidir onlar için. Çok fena ayakbağı olur.

Son birkaç paragraftır ‘Dikkat Dağınıklığı olan kadınlar’ deyip duruyoruz.  Tüm yazılanlar erkekler için de geçerli elbet.  Ama bu yazı dizisinde, toplumdaki rolleri yüzünden, öncelikle kadınlar üzerinde durulacak.  

Ancak, başta da dediğimiz gibi; erkekler de lütfen okumaya devam etsinler – hayatlarındaki kadınları daha iyi anlayabilmek için.  Hani kadınlar anlaşılmaz mahluklar ya, belki nispeten işe yarar!!!

Sonuç:

Dikkat Dağınıklığı; beyinde,  genetik ve çevresel faktörlerin sebebiyet verdiği bir  ‘düzensizlik’tir.  Yaşam içinde, bu beyindeki düzensizlik, gözle görülen ve kontrolü zor olan bir sürü kargaşaya sebebiyet vermektedir.  Özellikle kadınlar için.

Ta ki, neyin ne olduğunu anlayıp sakinleşmeyi becerene kadar…

---

 (*) Bilişsel: Bilişle ilgili, zekanın işleyişi ile ilgili, kognitif. (TDK)

---

 (Devam edecek)

Çeviri: Aslı Akoba  

Kaynak: Telif hakları düşünülerek, MB'da belirtilmemesine karar verilmiştir.  Resimdeki TIMES dergisi ile kaynağın bağlantısı yoktur.

 
Toplam blog
: 61
: 937
Kayıt tarihi
: 20.09.08
 
 

Yazmak sorumluluk istiyor. Zor iş, başka bir alem. Yaşamın ta kendisi gibi. ..