Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Haziran '12

 
Kategori
Futbol
 

Dirk Kuyt Fenerbahçe'de!

Dirk Kuyt Fenerbahçe'de!
 

Dirk Kuyt (Hollanda dilinde Kuijt olarak yazılmaktadır) 22/07/1980’de Katwijk’de dünyaya gelmiştir. Hollanda futbolunun köklü kulüplerinden Utrecht’in altyapısına 17 yaşında iken, doğduğu şehrin takımı olan Quick Boys Katwijk’ten gelmiştir. 5 sezon Utrecht formasını giyen Kuyt, toplam 52 maçta yer almıştır.

1998-99 sezonunda katıldığı kırmızı-beyazlı ekipte, ilk sezon sadece sadece 1 maçta son 6 dakika oynamıştır.

2.sezonunda ise toplam 3 maça çıkan oyuncu, ilk 11’de başladığı bu 3 maçta 2 asist katkısı sağlamıştır.

3. sezonunda da fazla forma şansı bulamamış ve 2 maçta yer almıştır.

4. sezonunda artık olgunlaşan Kuyt, takımının Eredivisie’de oynadığı 34 maçın 33’ünde ilk 11’de sahaya çıkmış, toplam 7 gol ve 11 asistlik bir performans göstermiştir.

Utrecht’teki son sezonunda, sakatlıklar nedeniyle fazla forma bulamamasına rağmen, Feyenoord’a transfer olan Kuyt, bu kulüpte geçirdiği 3 sezonun 2’sinde kaptanlık görevini de üstlenmiştir. 3 sezonda 114 maçta forma giyen ve 78 gol atıp, 46 da asist yapan Kuyt, Hollanda Milli Takımı’na da seçilmiş ve ardından da 18,000,000 Euro gibi önemli bir bedel karşılığında, İngiltere ve Avrupa futbolunun önde gelen kulüplerinden Liverpool’a transfer olmuştur. Bu kulübe gelene kadar genellikle santrfor mevkiinde görev alan yıldız oyuncu, Liverpool’daki ilk sezonunda 35’i ilk 11, 54 maçta 14 gole imza atmıştır. Takımda Crouch, Fowler gibi isimler olması nedeniyle, daha çok kanatlarda forma bulan oyuncu, buna karşın ligde takımının en golcü ismi olmuştur. 2007 yılında takıma İspanyol golcü Torres’in de katılmasıyla, takımında sağ kanatta görev alan Kuyt, o yıl Şampiyonlar Ligi’nde yarı-final oynayan Ada ekibinde 12 maçta 7 gole imza atmış ve sezonun takımı adına Avrupa’daki en golcü oyuncusu olmuştur. Sezon boyunca 49’u ilk 11 olmak üzere 63 maçta(kulüp ve milli takım) forma giyerek ve 15 gol 13 asistlik performansla tamamlamıştır.

Liverpool’daki 3.sezonunda da 63 maçta(kulüp ve milli takım) forma giyen Kuyt, skor katkısını artırmış ve 19 gol 11 asist ile takımının hücumdaki önemli bir gücü olmuştur.

2009-10 sezonu ise, kariyerinde en çok maç oynadığı sezon olmuştur. Milli maçlar ve hazırlık maçları dahil 69 maça çıkan Kuyt, bu maçlarda 15 gol ve 9 asistlik bir performans göstermiştir. 2010 Dünya Kupası’nda Hollanda Milli Takımı’nın oynadığı tüm maçlarda forma giyen Kuyt, finalde İspanya’ya 1-0 yenildikleri maçta da görev almıştır.

İstikrarlı futbolunu geride kalan 2 sezonda da sürdüren ve Hollanda Milli takımı’nın da değişmezlerinden olan Kuyt, milli forma ile 87 maçta 24 gol ve 18 asiste imza atmıştır. Bu yıl Ukrayna’da oynanacak olan Avrupa Şampiyonası’nın grup elemelerinde milli takımına 9 maçta 6 gol ve 7 asist ile önemli katkı sağlamıştır.

Geride bıraktığımız sezon 34 lig, 5 lig kupası, 5 FA Cup maçında forma giyen Hollandalı futbolcu, 5 gol ve 4 asistlik bir performans göstermiştir.

En önemli özelliği, hücumda yaptığı pres ve savunmaya katkı sağlayan bir forvet olmasıdır. 90 dakika boyunca sahada basmadık yer bırakmayan bir yapısı olan Kuyt, buna karşın kariyeri boyunca hiç kırmızı kart görmemiş, toplamda ise 541(38’i milli takımının oynadığı hazırlık maçları) maçta 25 sarı kart görmüştür. 18,84 boyundaki Hollandalı yıldız, hava toplarında da etkili olabilmektedir. Özellikle kanattan içeri girerek, rakip savunmanın dengesi bozan Kuyt, güçlü fiziği ve mücadeleci yapısıyla, uzun yıllardır Premier Lig’in önemli oyuncuları arasında yer almıştır.

Fenerbahçe’de de sağ kanatta oynayacağını tahmin ediyorum. Geçtiğimiz yıl Mehmet Topuz’un hücuma katkısının çok sınırlı kaldığını dikkate alacak olursak, bu bölgede önemli bir katkı sağlayacağını ve takımın eksikliğini hissettiği hücum desteğini bulabileceğini düşünüyorum.

Hayırlı olmasını dilerim. Önemli bir Premier Lig yıldızını, bundan sonra ülkemizde izleyebileceğiz. Tabi önce gözlerimiz Ukrayna’daki Avrupa Şampiyonası’nda O’nun üzerinde olacaktır kuşkusuz.

 
Toplam blog
: 14
: 1911
Kayıt tarihi
: 14.05.12
 
 

Dünyanın 7 harikası var diyorlar. Oysa benim sadece 2 tane kızım var. Nerden çıkarıyorlar 7 taney..