Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Şubat '09

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Diskotek arabalar

Diskotek arabalar
 

diskotek arabalar


İnsanın duyma limitlerini aşan bir seviyede müzik çalan arabalarla dolaşmanın nasıl bir psikolojisi olduğunu çok merak ediyorum. Bu insanların o seviyede çaldığı müziği dış dünyadaki insanlara duyurmak istemesinin sebebi ne? Bu tarzda çalınan müzikler genelde dakikada en az 120 bpm (dakikadaki vuruş sayısı) olan dans parçaları. Yani hızlı ve tabiri caiz ise dım tıslı müzikler. Bu hareketin bir amacı olmalı diye düşünüyorum kendimi zorlayarak. Dış dünyadaki insanlara bir mesaj verilmeye çalışıldığı kesin. Ama acaba ne demek isteniyor? Onu daha çözebilmiş değilim. Gözlemlerime göre bu davranış biçimi genellikle karşı cinse yönelik bir kur tekniği. Yani ötücü kuşların çiftleşme dönemlerinde çılgınca ötmeleri gibi bir şey herhalde. Erkek bir şekilde sesi ve ötüşü ile dişi kuşun dikkatini cezp ediyor ve dişi kuş ta ona cevap vererek bir bağ kurup ilişkilerini bir sonraki aşamalara taşıyorlar diyelim. Peki, şimdi bu diskotek araçların sürücüleri nasıl bir beklenti içindeler? Müziği duyan bir hanımefendinin aracı durdurarak ‘çaldığınız müzik beni çok etkiledi ve de aracınıza binmek istiyorum’ demesini mi? Yani böyle bir şey mümkün mü? Yoksa benim yetişemediğim bir çağda mı yaşıyoruz? Eğer ‘bu tabi ki mümkün ve çok ta doğal’ diyorsanız diyecek bir sözüm yok. Zaten böyle bir durum olsa aracın içindeki müziğin yarattığı geçici sağırlık durumundan dolayı hanımefendinin ne söylediğini bile anlayamama ihtimali var. Tamam dikkat çektiği kesin bu müziğin fakat hanımların bir karşılık verme şansı yok. Onlar da acaba seyyar birkaç kolon mu taşımalılar yanlarında sevgilerini ve ilgilerini göstermek için? Hele hanımlar tarafından bu konuya baktığımız zaman daha da komik durumlarla karşılaşabiliriz. Böyle bir müziği duyan hanım acaba nasıl bir düşünce şekline kapılıyor? ‘Arabasında ne kadar güçlü kolonlar var, kendisi sanata ve sanatçıya önem veren birisi’ mi diyecek? Ya da bu kadar güçlü müzik çalabilen arabaya sahip birisi benim tam aradığım kişi’ mi diyecek.

Belki de bu bir çeşit radyoculuk tutkusudur. Yani güzel olan hit parçalardan ahaliyi mahrum bırakmama uğraşıdır. Dinlenilen müzik sesi kesinlikle elli metrekare içerisinde etkili olabiliyor çünkü. Yalnız unuttuğumuz bir şey var. Araba bu dönemde kız erkek ilişkilerinde çok önemli bir yer tutuyor ki bu belki de ‘benim arabam var’ demenin bir yoludur. Yani mahalleden bir sürü araba geçiyordur ve belki de sessiz sedasız kurallara uygun bir şekilde sürüş yaptığınızdan beğendiğiniz hatun kişinin ilgisini hiç çekemiyorsunuzdur. Tamam bunu anlayabilirim. Sebebi bu kadar basit bir meseleymiş meğer kafamıza takılan.

Ama bir dakika, o elli metrekare içerisinde sizinle hiç alakası olmayan ve olmayacak diğer insanlar yani bizler ne olacağız?

yazarchizer

 
Toplam blog
: 10
: 668
Kayıt tarihi
: 08.02.09
 
 

İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi mezunuyum. Öğrencilik yıllarımdan bu yana dış ticar..