Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Mart '12

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Dişlerim ve Diş Fırçam ne kadar Hijyenik?

Dişlerim ve Diş Fırçam ne kadar Hijyenik?
 

 Biri ile ilk tanıştığınızda önce neye dikkat edersiniz?

Ben dişlerine bakarım, fırçalamış mı, rengi beyaz mı.. Kendinize ne kadar özen gösterdiğinizle ilgili ipucunu dişlerden alırım.

Bu titizliğimin sebebi belki de daha küçücükken 6 yıl boyunca ortodontik tedavi görmemdir.

Dişlerime sürekli özen göstermem gerekirdi. Bırakın dişlerimi 2 adet de plastik damağım vardı. Alt damağıma ve üst damağıma onlar yerleştirilirdi. Ucunda teller vardı ve o teller sayesinde dişlerim gerçek yerlerine yerleştirildi. 3 tane diş fırçam vardı, her yemekten sonra hepsini ayrı ayrı fırçalar ve tekrar takardım. Okulda abur cubur yemem kesinlikle yasaktı.

Bu tedavi nedeni ile dişlerim oldukça hırpalandı çok dikkatli bakmama rağmen 4 dişim kanal tedavisi görecek kadar çürüdü. Teller sebebi ile diş minelerim normale göre çok zayıf. Ama estetik olarak şimdi süperler ve bembeyazlar.

Diş fırçalamayı bana Diş Hekimim öğretmişti. Tedavi gördüğüm dönemde yumuşak fırça kullanıyordum ama şimdi orta sertlikte bir fırça kullanıyorum. Öncelikle dişlerimizin arasına giren parçalar varsa eğer fırçamızla onları yumuşatmamız gerekir. Sonra 45 derecelik açı ile diş etlerimizin başladığı yerden dişlerimizi ucuna doğru, arka dişlerimizi ve dişlerimizin arkasını ihmal etmeden fırçalamalıyız.

Diş etlerimizi ve dilimizi de fırçalamamızı gerekiyor tabii. Çok bastırmadan, zarar vermeden sadece diş etlerimizin bitiş noktalarında ve dilimizin üzerindeki pütürlerde yemek artıklarının kalıp bakteri üretmemesi için çok önemli.

Ben diş etlerimi ve dilimi çok az fırçalayıp, fırçalama işlemi bittikten sonra gargara yapmayı tercih ediyorum. Son dönemde piyasada gargaralı diş macunları var. Dişlerinizi etkili fırçalayabiliyorsanız kullanabilirsiniz. İçeriğinde koruyucu olduğu için fırçalama işleminden sonrta bakteri üremesi de engelleniyor.

Diş fırçası kullandığımız yer itibari ile bir çok mikroorganizmanın bulunduğu ve kolayca üreyebildiği bir ortamda. Dişlerimizi temizliyoruz ama diş fırçamızda bir sürü mikroorganizma kalıyor. Sıcak su ile yıkasak da, iyice temizlesek de pek faydası olabileceğini düşünmüyorum. Eskiden aynı kabın içinde dururdu fırçalar ve 4-5 kişilik ailelerde birbirine değdiğinde bir kişiden diğerine bulaşma mümkün. Ağız içerisinde olabilecek herhangi bir yara ya da grip vs. gibi hastalıklar kolayca bulaşabilir. Şimdi en azından diş fırça kapları her bir diş fırçasının ayrı ayrı konabileceği gibi üretiliyor.

Yine de ağız sağlığı hayatımızda bir çok hastalığın önlenmesi için çok önemli. O nedenle hem dişlerinizi etkili fırçalayın hem de diş fırçanızı mümkün olduğu kadar temiz tutmaya özen gösterin. 3 ay da bir diş fırçanızı değiştirin. Fırça ile uzaklaştırmadığınız yemek artıkları için mutlaka diş ipi kullanın ve ağız gargarası yapın.

Eğer bir hijyenkolikseniz; Ambalaj içerisinde tek kullanımlık macunlu diş fırçaları mevcut. Diğer yönteme göre biraz maliyetli ama sürekli kullanmasanızda bir yolculuk esnasında ya da tatile çıkarken çok ideal.

Yeni bir ürün daha var eczanelerde satılmaya başlanmış. UV ışınları ile diş fırçanızı içerisinde dezenfekte edebiliyorsunuz. Görünüm olarak banyonuzda kullanabileceğiniz şekilde bir diş fırçalık. Dişlerinizi fırçaladıktan sonra içerisine yerleştirip düğmesine basıyorsunuz ve 10 dakika sonra diş fırçanızdaki bakteriler tamamen yok oluyor. Bir daha ki kullanımınızda sanki ilk kez bir diş fırçasını kullanıyormuşsunuz gibi rahatça dişlerinizi fırçalayabilirsiniz.

Eğer dişleriniz sararıyorsa ve taş oluşumu aşırı ise düzenli olarak 6 ay da bir temizletilebilir. Diş ve ağız sağlığımız bozulursa vüğcudumuzdaki tüm organlar etkilenir. Kalp, böbrek gibi organlarımızda enfeksiyon sebebi haline gelebilir.

Bir kez daha düşünelim, dişlerimiz ve diş fırçamız ne kadar hijyenik?

 

 
Toplam blog
: 9
: 3011
Kayıt tarihi
: 01.03.12
 
 

Ege Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümünden  2004 yılında mezun oldum. 7 yıldır Gıda sektöründe..