Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Mayıs '12

 
Kategori
İnançlar
 

Diyanet işleri başkanımıza açık mektup

Diyanet işleri başkanımıza açık mektup
 

Mahzun Ayasofya


Çok degerli Hocam,

İlk önce yukarıdaki hitap şeklim için affınıza sığınırım. Inançlı biri olarak bulunduğunuz makamın  peygamber efendimizin makamını temsil ettiği için başkanım kelimesini Hocam kelimesinin yanında çok basit buluyorum zira o makamı tarihimizde padişahlara bile diz çöktürmüş bir makam olarak görüyorum. 

Bu yazdıklarımı lütfen yanlış anlamayın, inanan birisi olarak yıllardır içimizde yara olana, kanayan bir iki konuyu gene affinıza sığınarak dile getirmek istiyorum. Belki de bunları hiç size söylemeyecektim ama sizin dün Londra diyanetin konferans salonundaki açılış konuşmasında söylemiş olduğunuz bir iki cümle beni cesaretlendirdi. Zira orada gördüm ki zamanında sizin de içiniz bizler gibi kan ağlamış Diyanetin yapması gerektiği şeyleri dillendirmişsiniz. 

Nasil bu gun Sayin basbakanimiz Tayip Erdogan  Turkiyenin bir sansi ise siz de Mehmet Gormez olarak Diyanetin  sansisiniz .Bizler tarafindan Bu gune kadar yapmis olduklariniz yapacaklarinizin teminati olarak goruluyor .

Fazla uzatmadan aslinda cozumu cok kolay olana ama hala kanayan yara olan meselelere kisaca deginmek isiyorum.

Malum oldugu uzere  Turkiyedeki tarihi camilere ozellikle Sultanahmet turistler tarafindan ozel bir ilgi var ve  birinci dereceden ziyaret yeri sayilmakta.

Daha onceleri  bayanlarin basortusu giymeden  girdikleri  bu camilere belki sizin doneminizde  artik islami kurallara gore girilir onlemi alinmistir diyerek gecen hafta  yapmis oldugum Istanbul ziyaretinde ugramadan  edemedigim Sultanahmet camisinde  durumun degismedigini hatta  hatta  gelen turistlerin baslarini kapattigini ama bizim turk olan bayan rehberlerin  kapatmadigini uzulerek gordum.

Bir musluman olarak iki gun  Sultanahmet camisinde  iceri basi acik giren bayanlara basortusu dagittim. Kapidaki gorevliler ise  kimseye baski yapilamiyacagini isteyenin istedigi gibi iceri girebilecegini   ve Diyanet isleri baskanligindan zorlamayin talimati aldiklarini soylediler.

Yapmis oldugum tartismalar ile bir yere gidemiyecegimi anladim ve  iki gunluk mucadelemde yenilmis olarak ciktim. Sonucta gorustugum  Yabanci turisttleri bulunduklari yerin bir muze olmadigina,Buranin bir ibadet yeri olduguna Islam inancina gore buralara bayanlarin bas ortusu ile girmeleri gerektigine rehberlerin butun karsi israrlarina ragmen ikna ettim . Sadece Turk rehberleri ikna edemedim.

Laiklik ise laiklik  nasil ki Turkiyede senelerce bas ortulu ogrencileri okullara almadilar simdi de savaslari  camilere acik sacik istedikleri gibi girebilmek. Biz inananlar olarak camilerimizin ibadet yeri oldugunu goz onune alirsak  camilere de girmenin kuralini  onlara Kabul ettirebilmemiz  bu konuda ilgisiz kalmamamiz koyun gibi gudulur olmamamiz gerktigini dusunuyorum.

Aslinda cozum  o kadar basit ki. Camilere  turistik amacli girecek olanlar icin ayri bir kapi tahsis edilir girise bir cift galos ( ayakkabilar icin ) ve bir tane de bone ( bas ortusu icin ) paket haline getirilir ve iceri gireceklere hijyen  adi altinda tanesi bir veya iki liradan satilir ayni zamanda  camilerimize  gelir de elde edebiliriz.

Ayakkabilar icin galos  dememin  sebebi ise bu son Sultanahmet camii ziyaretimde  caminin icinde  cok agir bir koku vardi sebebi ise ayakkabilarini cikartmis turistlerin kokan ayaklari idi. Malum onlar Muslumanlar gibi ayaklarini gunde bes vakit yikamadiklari icin  o pis ve bakteri yuvasi ayaklari ile temiz olan camilerimizin  halilarini mikrop yuvasina cevirmekte onlarin pis ayaklari ile bastiklari yerlerde biz muslumanlar alnimizi secdeye koymaktayiz.

Camilerimiz  cok korumasiz. Her turlu saldiriya acik gunumuzun terror belasinda  Sultanahmet gibi camilerimizin giris cikislarinda  x ray cihazlari bulundurulmali diye dusunuyorum.

Bu yaz Romayi gezerken vatikan`i da gorelim dedik 35 dakikalik kuyruktan sonra x ray cihazlarindan gecirilerek iceri sokulan turistler kadar sansli olamadik cunki esim turbanli diye iceri alinmadi. Nasil ki  emniyet Vatikan icin cok onemli  bizlerin Sultanahmet gibi camiileri vatikandan cok daha degerli ve onemli olmasi lazim. Yaniliyor muyum lutfen siz soyleyin.

Daha fazla vaktinizi almak istemiyorum , Aslinda sizin de cok iyi bildiginiz Son bir meseleyi daha arzedip satirlarimi sonlandiracagim.

Turkiyede  muze olarak kullanilan ibadethaneler var. Trabzon manastiri, Vanda ermenilerin kilisesi, Hatay Antakyada katoliklerin kilisesi(hiristiyanlar icin 3 hac yerinden biri )ve Efeste Meryem ana . Bakin  hiristiyanlar bu muze Kabul edilen ibadet yerlerinde senede iki defa ayin yapma hakkini aldilar ve butun dunyaya aslinda buralarin muze degil ibadethane oldugunu dunyanin onune getirip ispatladilar.

Uzulerek soyluyorum ne yazik bizim Ayosofya hala daha mahsun, icinde ibadet edecek muslumanlari beklemekte. Bizler de en azindan senede iki  bayram namazini  burada kilip  butun dunyaya oranin aslinda muze degil muslumanlarin ibadet yaptigi camii oldugunu gosterme sansina sahip olabiliriz. Orasi muze olarak kaldigi muddetce  iclerindeki  bir gun bizim olacak duygusu her zaman agir basacaktir.

Nasil ki Yasar Colak hoca  diyaneti buyuk elcilik binasindan  cikarip  biz londrada yasayan  halkin yanina indirip londranin sansi olduysa, Nasil ki Seyfettin Ersahin hocam bu hizmet yarisinda bizlerden kopmiyarak  diyanet islerini  Londrada halkin arasinda pekistirerek Londrada inanan kitlenin sansi olduysa  Daha once de soyledigim gibi sizi de inanlar olarak   Diyanetin  sansi olarak goruyoruz.

Ingilterede  yasiyan biri olarak ingilterenin avrupa ulkeleri icinde  ne kadar onemli bir yeri oldugunu hepimizden daha iyi bilirsiniz. Avrupada fethedilmesi gereken en onemli  kalelerden birinin burasi oldugu muhakkak. Sevinerek goruyoruz ki son 8 senede diyanet bunun farkinda ve unutulmus olan Londrayi gormus ve gereken adimlar atilmis.

Bu yapilanlari sevinerek karsiliyor ama yeterli bulmuyoruz. Seyfettin hocamin gorev suresi bitmek uzere. Yerine  atanacak olan musavirin en az yasar hoca kadar  teskilatci, cabbar, birlestirici ve ayni zamanda seyfettin hocam kadar bilgili konusuna hakim bir kisi olacagini umuyoruz.

Saygilar sunar bu kutsal ama zor olan gorevinizde basarilar dilerim.

Allaha emanet olun.

Selam ve dua ile ..

Allah Islam aleminin yar ve yardimcisi olsun.

 
Toplam blog
: 18
: 1430
Kayıt tarihi
: 15.09.10
 
 

İngiltere'de yaşıyor, mimarlık yapıyorum. ..