Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Ekim '15

 
Kategori
Gezi - Tatil
 

Diyarbakır'da mutlaka gezip görülmesi gereken yerler (1. Etap)

Merhaba arkadaşlar ; Ben  tahmini olarak 12 yıldır burada yaşamaktayım. Üniversiteyi burada okudum. Memuriyet hayatımın 3. yılında buraya tayin istedim halen burada yaşamaktayım. Buraya gelecek yerli turistlerin gitmesini şiddet ile tavsiye edeceğim yerler hakkında fikir vereceğim.Başlangıçta kısaca Diyarbakırı tanıtacak olursam Diyarbakır dönem dönem Romalılar Bizanslılar ve Osmanlıların egemenliğinde kalan bir şehirdir. Şehrin tarihi 9 bin yıl öncesine dayanmaktadır.

Diyarbakır Surlarıçin seddinden sonra dünyanın en uzun suru olarak bilinip uzayda bile görülmüşlüğü varmış öyle diyorlar :))

Kalkan balığını andıran  Diyarbakır Surları 5 bin 100 metre uzunluğundadır. 12 metre yüksekliğinde olan ve 82 burcu bulunan surlar,  kentin en ilgi çekici yapılarından biridir

Hasan Paşa Hani

Hasan Paşa Hanı, Diyarbakır'ın Osmanlılar tarafından alınmasından sonra Sokollu Mehmet Paşa'nın oğlu Vezirzade Hasan Paşa tarafından yaptırılmış ve uzun yıllar önemli bir tüccar hanı olarak kullanılmıştır. Hem tarihi dokusuyla hem de orada içilen kahvenin tadi ve kahvaltıcılarıyla çok seveceğiniz bir yer. Kahvaltıları çok guzel ama çok pahalı olduğu için kahve içip keyifle Hasan Paşa hanını seyredebilirsiniz.

Sülüklü HanHan 1683 yılında Hanilioğlu Mahmut Çelebi ve kız kardeşi Atike Hatun tarafından yaptırılmıştır. Han içerisinde bulunan bir kuyudan bir dönem hekimler tarafından şifa amaçlı sülükler çıkarılır ve bu sebeple hana Sülüklü Han ismi verilmiştir. Han günümüzde restore edilmiş bir şekilde kafe olarak ziyaretçilerini ağırlamaktadır.sülüklü handa akşam süryani  şarabı ve keçi peyniri eşliğinde sohbetleri tavsiye ederim. Hı birdee mevsimlerden kış ise dışarda çok guzel bir ateş etrafında sohbete bayılacaksınız  :)

 

Diyarbakır Ulu CamiDiyarbakır Ulu Camii'nin duvarlarında ise Cami ile şöyle bilgiler verilmektedir:"Amid'in 639 yılında İslam dünyasının eline geçmesiyle şehrin en büyük kilisesi olan Mar Toma Kilisesi (Katedral) Ulu Camiye dönüştürülmüştür. Eserin kilise olarak kullanılmasından önce Pagan Dönemine ait putperest mekânı da olduğu bilinmektedir. Anadolu'nun en eski camilerinden biri olarak kabul edilen Ulu Cami, İslam dünyasının 5.Harem-i Şerifi (Mukaddes Mabet) olarak kabul edilmektedir. 

Ayrıca aldığım bilgilere göre ulu camının 4 bölümü var ve zamanında 4 mezhebin namaz kılındığı bir cami olarak bilinmekteymiş. Camıye girdiğinizde büyüsünden çıkamıyorsunuz.

Surp Giragos Kilisesi

Önceleri harap bir kiliseydi ancak Diyarbakır halkı ve her kesimden insanların bağışlari sayesinde orjinaline yakın restore edildi. Kültür bakanlığının katkısı olmaması sevindirci çünkü nereyi restore etmeye kalkissa doğa veya vandallardan daha fazla zarar verdiklerine şahit oldum hep. Orda aram amca var sohbet etmenizi tavsiye ederim bakış açınız degisecektir. Ayrıca kilisenin restorasyonu için bağış yapmayı unutmayin :)

devamını yazmaya devam edeceğim :)) 

 
Toplam blog
: 15
: 3732
Kayıt tarihi
: 06.12.13
 
 

Merhaba ben Uveys Veysel BECERMAN. Veteriner Hekimim. Ayrıca Erciyes Üniversitesi Veteriner Cerrahi..