Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Eylül '15

 
Kategori
Evcil Hayvanlar
 

Yavru ve yetişkin Kedi-Köpekler de iç ve dış Parazit tedavisi / Gebelerde iç dış Parazit Tedavisi

Merhabalar bugün size kedi ve köpek dostlarımızdan hem kendilerine hem de bizlere bulaştırdıkları ve hem kendilerine hem de bize zarar veren parazitlerden bahsedeceğim. İnsanların bulaşıcı hastalıklardan korunmak için aşıları varsa dostlarımızı tehdit eden, türlerine özel hastalıkları ve bu hastalıklardan korunmak için aşıları vardır. İster iş yerinizi beklesin, ister evden hiç çıkmasın, isterseniz her yere sizinle gelsin kedi ve köpekler bu hastalıklara her an her yerde maruz kalabilirler. Ülkemizde aşılanmamış hayvan populasyonu oldukça fazla olduğundan kedi ve köpeklerin ölümcül hastalıkları çevremizi sarmış durumda. Bazen gayet sağlıklı bir hayvan önemli bir hastalığın taşıyıcısı olabilirken, bazen gezdiğiniz parka hasta bir hayvan hastalık etkenlerini saçmış olabilir.

 

İç ve Dış Parazitlerle Mücadelede Gerekli Önlemler  

Hijyenik şartların yeterli düzeyde sağlanamadığı durumlarda sağlığımız açısından sorunlar yaşayabiliriz.  Bu hayvanların sağlığını tehdit eden unsurlar olan pireler, keneler vb. dış parazitler ile tenyalar, kurtlar vb. iç parazitler insanlara da geçebilmektedir. Kedi, köpek gibi evcil hayvanların bağırsaklarında gelişen parazitler yumurtalarını bu hayvanların dışkısına bırakırlar. Dışkı ile dışarı atılan yumurtalar etrafa yayılırken aynı zamanda kendilerini yalayarak temizledikleri için hayvanların tüyleri arasına da girerler.  Bunlar hayvanlarla temasta bulunun insanlara da çeşitli yollardan bulaşarak enfeksiyona neden olur.  Dikkat edilmesi gereken en önemli nokta bu sorunlar ile karşılaşmadan önce hayatımızın içinde olan bu dostlarımızın yaşantısına daha yakından ilgi göstererek gerekli tedbirleri almaktır.  Parazit taşıma ihtimali olan ev hayvanları ilaçlanmalı, temizliklerine dikkat edilmeli ve vaktinde iç dış parazit kürü uygulamaları ile bunlardan evcil hayvanımıza ve bizlere de geçebilen diğer taşıyıcı oldukları hastalıklara karşı da aşı uygulamaları yaptırılmalıdır.  Bazı durumlarda dış ortamların ve evlerinde ilaçlanması gerekebilir. Hayvan dışkıları ile kontamine olmuş toprağa konan sivrisinek ve hamam böcekleri taşıyıcı olabilecekleri için bunlarla da mücadele önemlidir. Ev hayvanları doğada sahipleri tarafından dolaştırılırken dışkılama olduğu durumda bunun ortamda bırakılmaması, eldiven giyilerek toplanması uygundur. Hayvanlarla dostluğumuz sırasında kendi sağlığımızı da korumaya özen gösterelim. 

 

İç Parazit Tedavisinde Kullanılan Ürünlerden bazıları  

Tablet Drontal Plus (Bayer),İğne Dectomax (Pfizer) Uyuz Tedavisinde Drontal® Plus Oral Tablet Köpekler İçin Antihelmintik BİLEŞİMİ  1 Tablet 50 mg Prazikuantel, 144 mg Pirantel embonat ve 150 mg Febantel içerir.

Uygulama Şekli ve Dozu 

Veteriner hekim tarafından başka şekilde tavsiye edilmediği taktirde; Drontal® Plus 10 kg’lık köpeğe 1 tablet uygulanır. Hayvanın ağırlığına göre tabletler bölünerek verilebilir. 0.5-2 kg ağırlığa ¼ tablet 2-5 kg ağırlığa ½ tablet 5-10 kg ağırlığa 1 tablet 10-20 kg ağırlığa 2 tablet 20-30 kg ağırlığa 3 tablet 30-40 kg ağırlığa 4 tablet 40-50 kg ağırlığa 5 tablet Koruma amaçlı rutin uygulamaların her üç ayda bir tekrar edilmesi gereklidir.

Diphylidium caninum enfeksiyonu mevcut olan hayvanlarda ilaçlama iki hafta arayla yapılır. Kist Hidatik (Echinococcus granulosus) yaşam döngüsü 6 Haftadır.  Dolayısıyla garantili bir Kist Hidatik mücadelesi isteniyorsa iç parazit kürleri 6 haftada bir tekrarlanmalıdır. Drontal® Plus doğrudan hayvana verilebileceği gibi, bir parça et içerisinde veya kırıldıktan sonra yemine katılarak da verilebilir. Drontal® Plus’un içerdiği üç etken madde de toksisiteleri düşük olarak sınıflandırılmıştır. Drontal® Plus 6-10 kat dozda uygulanmış ve herhangi bir toksik belirti görülmemiştir. Organofosfor bileşikleri, piperazin ve levamizol ile beraber kullanılmamalıdır.4 haftalıktan küçük köpeklerde kullanılmamalıdır.

GEBELİKTE KULLANIM Gebe köpeklerde kullanımı uygundur. Febantel, gebe hayvanlara gebeliğin ilk 2/3’lük dönemi içinde teratojenik etki göstermektedir. Gebe köpeklerde doza dikkat edilmelidir. 

Dış Parazit Tedavisinde Kullanılan Ürünler Bazıları

Dış parazit damlası, Dış parazit spreyi, Dış parazit İğnesi (Pfizer), Kiltix Tasma (Bayer) ® Bayer Kiltix Köpekler için İnsektisit Akarisit İlaçlı Tasma  

Uygulama Şekli ve Dozu

 Veteriner hekim tarafından başka şekilde tavsiye edilmediği taktirde; Büyük köpekler için bir adet 45 gr ağırlığında 66 cm uzunluğunda, küçük köpekler için bir adet 12.5 gr ağırlığında 35 cm uzunluğunda Kiltix® Tasma kullanılır.

Uygulama Şekli 

Kiltix Tasma, koruyucu poşetinden çıkarıldıktan sonra düz hale getirilir ve iç yüzündeki plastik tutucular kopartılır. Tasma köpeğin boynuna gevşekçe takıldıktan sonra, artan kısmı tasma üzerindeki halkadan geçirilir. Tasma ile hayvanın boynu arasında iki parmak girebilecek şekilde boşluk bırakılmalıdır. Kiltix Tasma sürekli olarak takılı kalmalıdır. Tasma hayvanın boynunda olduğu sırada nadiren de olsa kene enfeksiyonu görülebilir. Ancak bu keneler, kan emmeden 3 gün içinde ölürler. Kiltix Tasma geniş deri lezyonları olan, hasta ve nekahat devresindeki köpeklerde kullanılmamalıdır. Kiltix Tasma kene enfestasyonu ve bu parazitler tarafından taşınan hastalıkları önler.

İlaç Kalıntı  Arınma Süresi Gıda değeri olan hayvanlarda kullanılmaz.

GEBELİKTE KULLANIM Büyük ya da küçük gebe köpeklerde kullanımı uygundur. 

İç Parazitler (Endoparazitler ) nelerdi bir bilgilendirirsek

Kıl kurdu 

Kancalı kurt

İnce bağırsak kıl kurtları ve solucanlar

Tenyalar 

Kalın bağırsak kurtları

Dış Parazitler (Ektoparazitler) ise 

Bit 

Kene

Pire

 

 

Her Kesin Mutlu Bir Hayat Yaşama Hakkı Vardır.(Vet. Hek.Uveys BECERMAN.)

 

 

 

 
Toplam blog
: 15
: 3732
Kayıt tarihi
: 06.12.13
 
 

Merhaba ben Uveys Veysel BECERMAN. Veteriner Hekimim. Ayrıca Erciyes Üniversitesi Veteriner Cerrahi..