Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Temmuz '07

 
Kategori
Doğal Hayat / Çevre
 

Doğaya saygı

Doğaya saygı
 

Yaşanılan ortamdır doğa.Bu ortamda doğar, bu ortamda hayat süreriz.

Bize gerekli tüm ihtiyaç maddelerini verir.Su, toprak, hava hepsi buradadır.

Cömerttir. Karşılıksız verir.yorulmaz, usanmaz bize yaşam koşullarını sunar.

Tertemiz bir hava, yemyeşil bir ortam ne büyük haz verir insana.Denizleri, ormanları, gölleri vardır bize yaşama sevinci sunan.Bu nedenle saygı duyulmalı doğaya. cömertliği istismar edilmemeli Küstürülmemeli doğa.

İnsanoğlu çıkarcı bir varlıktır.Bitmez, tükenmez ihtirasları vardır.

Azla yetinmez. Buldu mu hepsini almak. Hepsine sahip olmak ister Yasaların düzgün işlemediği toplumlarda çıkar ilişkileri bir hayli fazladır..Ülkemizde de yasaların iyi uygulandığı söylenemez.

Bu durum doğamıza da zarar vermektedir.Çarpık kentleşmeler bunun örnekleridir.İstanbulda koskoca bir semt tamamen kaçak olarak yapılaşmıştır.Bu semtte yasal olarak yapılan bina neredeyse yoktur.Burada yeşil katledilmiştir.Belediye oy uğruna yol yapmış. Telefon bağlamış, altyapı hizmeti götürmüştür.Yasalara ve doğaya saygılı olanlar şimdi kime güvenecektir.Yasa uygulanmış mı? Doğa korunmuş mu? Buralar dere yataklarına kadar evle doldurulmuştur . Doğanın yasaları mutlaktır.Doğanın oy kaygısı da yoktur. İntikamı acı olur.Bir, iki saatlik sağanak bir yağmurdan sonra ne ev kalır ne işyeri.

Ondan sonra başlarlar çığlık atmaya. Devlet nerede? Belediye nerede. Sana sormazlar mı burası babandan miras mı kaldı.Sen orada doğayı katlederken bana mı sordun ? diye.Hep suçlu aranır.Aslında suçlu bellidir.Adına demokrasi dediğimiz ve en iyi yönetim diye bize öğretilen rejimdeki oy kaygısı.

on onbeş yıl öncesi yemyeşil alanlar şimdi beton yığını haline gelmiştir.Yıkım görüntülerinde mahalleli meydan savaşı verir, isyan çıkarır. Devletin polisi, Jandarması taşlanır.Güzelim tatil beldelerimizde de durum aynı.Her taraf arı kovanı gibi bina dolmuş. Ne yeşil kalmış. Ne verimli toprak. Ne içine girilip yüzülecek deniz. Kişiliksiz kaba saba binalar.Bunlardan birisine sahip olanın çalımından yanına varılmaz.Küresel ısınmadan söz ediliyor.Suçlu kim. Biz, yani insanoğlu. Toprağı da kirletmiş, suyu da kirletmişiz.Zaman gelecek içecek su,

nefes alacak hava bulamayacağız.Gün geçtikçe doğanın intikamı daha acı olmaya başlayacak.İnsanoğlundan intikamını alacaktır.Bu kaçınılmaz bir sondur.Bugün çıkar uğruna acımasızca doğaya zarar verenlerin torunları atalarını lanetle anacaklardır.

Doğaya saygı duymayı öğrenmeliyiz.Çarpık ketleşmeyi durdurmalıyız.

Kaçak yapıları derhal yıkmalı eski haline döndürmeliyiz. Su kaynaklarımızı verimli ve akıllı kullanmalıyız.Kısacası gidiş iyi değil.Aklımızı başımıza almazsak doğa aldırmasını bilecektir.Biz şöyle ya da böyle yaşadık.Ömrümüzü savdık. Gelecek nesillerin vay haline.

 
Toplam blog
: 15
: 6091
Kayıt tarihi
: 10.07.07
 
 

Emekli coğrafya öğretmeniyim. Ülkemin sorunlarına duyarlıyım. Haksızlığa, adaletsizliğe, soygun ve v..