Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Nisan '15

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Doğru nefes almanın faydaları…

Doğru nefes almanın faydaları…
 

Bir uzmandan dinlediğim doğru nefes alma ile ilgili bilgileri sizlerle paylaşmak istiyorum.

Biz aslında korkuyu öğrendikçe yanlış nefes alıyoruz. Çünkü bütün bebekler %100 doğru nefes alırlar. Temel olarak doğru nefes almanın 4 tane vazgeçilmezi var.

1- Doğru nefes burundan alınır ve burundan verilir. Ağızdan alıp vermek enfeksiyonlara sebep olur.

2-Dakikadaki nefes sayısı çok önemlidir. WHO’ya (Dünya Sağlık Örgütü’ne) göre dakikadaki nefes sayısı 12 olması lazım. Ancak dünya ortalaması 17’dir. Sık nefes alıp vermek bir marifet değildir.

3- Nefesin derinliği yani kapasitesi çok önemlidir. Çoğu kişi çok sığ nefes alır. Kapsamlı ve geniş nefes almak önemli!

4- Bir diğer öneli nokta da diyaframdır. Evet, ciğerlerimiz bizim nefes organımız, aldığımız havayı o dağıtır ama diyaframla çok daha kapsamlı nefesler alabiliriz. Diyaframdan nefes almak insandaki stres oranını düşürür, organlara masaj yapar, kabızlığa iyi gelir.

Nefesin ilk 4 vazgeçilmezi bunlardır. 2-3 hafta kadar çalıştığınızda nefes alış verişiniz normale dönüyor. Nefes duygusal farkındalıkta, mutlu hissetmede de çok önemli. Spordaki gibi endorfin salgılanmasını nefesle de yapabilirsiniz. Hem de günde bir kaç dakikayla… Ayrıca demans hastalığının da en önemli nedenlerinden biri beyne yeterli oksijen gitmemesi. Nefes çalışmalarının bu hastalıkta da olumlu etkisi var.

Burun değiştirerek nefes alma yönteminin faydaları:

*Öncelikle metabolizmayı güçlendiriyor.

*Kilo vermek için kullanılan nefes tekniklerinden biridir.

*Stres gidermeye yarar.

*Cinsel performansı artırır.

Beynin iki lobunu da tetiklediği için iki tarafı da dengeler. Beynimizde bir taraf analitik düşünmeyle bir taraf da yaratıcılıkla ilgilenir. Bu nefes tekniği ile iki tarafı da dengeleriz. Mesela o gün analitik düşüncemizi geliştirmek istiyorsak bu nefes tekniği ile beynimizin sol tarafının daha çok harekete geçmesini sağlayabiliriz. Burnumuzun sol tarafından nefes aldığımızda sağ tarafı yani yaratıcı tarafı, sağdan nefes aldığımızda da sol tarafı yani analitik düşünen tarafı daha iyi çalıştırabiliriz. Konsantrasyonumuzu da bu teknikle artırabiliriz.

 Peki, doğru nefes almak IQ’yu nasıl geliştiriyor?

Bu bilimsel olarak su altında nefes tutma egzersizleri ile kanıtlanmış. Nefesimizi tuttuğumuzda konsantrasyon artıyor ve beyne giden damarlar genişliyor. Beynin en temel kaynağı oksijen! Aldığımız oksijenin %25’ini beyin kullanıyor. Normalde %100 nefes almıyoruz. Kapasitemiz diyelim ki %80 ve bunun da %25’ini beyin kullanıyor. Çocuklarda, ergenlerde, ergenlik problemlerinde de çok etkili. Sınava girerken göğüs nefesi alırız örneğin. Çünkü heyecanlanırız. Ama bu stresimizi artırır. Hâlbuki o sırada yapılacak en basit şey, diyafram nefes almak ve vücutta endorfin salgılanmasını sağlamak ve zihni rahatlatmak.

Nefes alıp vermenin her uygulamada yeri var; biyoenerjide, reikide, meditasyonda… Uygulayanın da uygulayıcının da nefes alıp verişi çok önemli! Günde ortalama 22 bin kere nefes alıp veriyoruz. Düşünün ki bir öğünde çok yemek yediniz ama bunu diğer öğünlerde ya da günlerde telafi edebilirsiniz. Ama nefesi yanlış alıyorsak eğer bunu günde 22 bin kere yapmış oluyoruz.

 Doğru nefes almanın fiziksel faydaları…

1-Cildi gençleştiriyor.

2-Kanseri yenmenin nefesle, oksijenle ilgisi kanıtlanmış durumda. Bu konuda ödül almış bir bilim adamı var. Çünkü kanserin en büyük nedenlerinde biri oksijensizliktir. Hepimizde kanser hücresi var aslında. Doğru ve güzel nefes almak bir kere önleyici sağlıktır. En yaşamsal eylemimiz nefes almak.

3-Duygusal sağlıkta da nefes çok önemli. Eğer çok fazla göğüsten ve hızlı nefes alıyorsanız çok sakin bile olsanız içinizde sürekli anksiyete ve stresi tetikler.

4-Diyafram nefesi ile göz ilişkisi çok enteresandır. Diyafram nefesi alarak göz sinirlerine çok bağlı olduğu için gözlüğü bırakanları biliyorum.

5-Aslında normal nefes kapasitemizin %20-30’unu kullanıyoruz. Zihinsel olarak da çok etkisi var. Nefes tutma teknikleri IQ’yu %20’ye kadar artırmak mümkün.

6-Ergen çocuklarda sınav stresini yenmede, konsantrasyonu artırmada en kolay ve etkili teknik nefes tekniğidir.

7-Aynı zamanda bütün dinlerde, inanç sistemlerinde nefes vardır. Çünkü nefesle kendimizi en dingin halden en enerjik hale ya da en enerjik halden en dingin hale getirebiliriz. Enerjimiz düşünce bir dakika derin nefes alıp verirsek çok faydasını görürüz.

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..