Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Nisan '16

 
Kategori
Edebiyat
 

Doğunun bir pınarı: Halil Cibran

Doğunun bir pınarı: Halil Cibran
 

'Batı bedense, doğu ruhtur' derim her zaman. Doğu; anlamdır, tattır, lezzettir.
Doğu kültürü her anlamda bir ab-ı hayattır.
 
Doğu kültürünün pınarlarından biri de Halil Cibran'dır.
 
*
 
Bizim köyde kalan Suriyeli kardeşimin dediğine göre 'Bizim Halil'dir Halil Cibran..
 
Halil Cibran, 1883 yılında Lübnan'da doğmuş bir Arap'tır. Annesi Suriyeli'dir. Annesinin üçüncü evliliğinden dünyaya gelmiştir, babası biraz hayırsızdır. Babasının hayırsızlığı ve Osmanlı devletinin mağdur etmesi üzerine, çocuk yaştayken ABD'nin Boston şehrine göç ederler. Annesi evlatlarını mağdur etmemek için seyyar satıcılık yapar.
 
Halil Cibran doğru düzgün Arapça eğitim almamıştır; bunun için de Arapça üzerine edebiyatta başarılı olamamıştır. Yetersiz de olsa İngilizce eğitim almıştır. Edebiyat da İngilizceyi kullanarak başarılı olmaya başlayınca, İngilizce üzerine yoğunlaşmış ve kitaplarını İngilizce yazmaya özen göstermiştir.
 
Halil Cibran, resimde de başarılıdır. Resim üzerine Fransa'da eğitim almıştır.
 
Halil Cibran, Hristiyanlığın Maruni koluna inanan bir ailede dünyaya gelmiştir. Kendisi de inançlı bir Hristiyan'dır.
 
Halil Cibran'ın aşk hayatı da trajiktir. Dost olduğu bir kaç kadına aşk teklif etmiş, ama olumlu dönen olmamıştır. Hiç evlenmemiştir.
 
Ömrünün son 15 yılında ABD'de hak ettiği değeri kısmen görmüştür. Kitapları okunmuş, şiirlerinin okuduğu şiir geceleri düzenlenmiştir.
 
1931 yılında Siroz hastalığından dolayı henüz 48 yaşındayken hayatını kaybetmiştir. Mezarı Lübnan'dadır.
 
*
 
insancılkitap.com'un bir kampanyası dikkatimi çekti. Bu kampanyaya göre Arkhe Yayınları'ndan çıkmış Halil Cibran kitaplarının tanesi 2 liraydı. Halil Cibran'dan henüz okuma fırsatı olmamış ama okumayı düşünen bana Hızır gibi yetişti bu kampanya. Ben de hemen değerlendirdim. Yaklaşık on kitaptı, onlar:
 
-Ermiş
-Gezgin
-Vadinin Perileri
-Bir Gözyaşı ve Bir Tebessüm
-Kum ve Köpük
-Aforizmalar
-Deli
-Mezarlar Ne Söyler
-Asi Ruhlar
-Kırık Kanatlar
 
Mezarlar Ne Söyler, Asi Ruhlar'ın aynısı aslında. Eserin orijinal hali Asi Ruhlar'dır. Sanırım yayınevi, Asi Ruhlar'ı bir de bu adla basayım demiş.
 
Bunlar haricinde birkaç eseri daha var Halil Cibran'ın; ama onları bulamadım.
 
Halil Cibran'ın bu kitapları felsefi hikâyeler, felsefi denemeler, felsefi şiirler ve aforizmalar şeklindedir. Kitapları felsefe başlığı altında yayınlanmıştır.
 
Kırık Kanatlar, hazin bir aşk öyküsünü konu edinen, felsefi kısa bir romandır.
 
Okuduğum bu eserlerinden ise;
 
-Ermiş
-Deli
-Asi Ruhlar
-Kırık Kanatlar
-Kum ve Köpük
-Aforizmalar
 
öneririm.
 
*
 
Halil Cibran'ın dilini sorarsanız, size başlığı hatırlatırım. Pınar diyorum pınar. Pınar gibi ferahlatıcı, pınar gibi lezzetli, pınar gibi doyurucu. Ruhu okşayan ve yücelten bir dile sahip Halil Cibran.
 
*
 
Bizim köydeki Suriyeli'ye gelelim. Halil Cibran'a 'bizim Halil' demişti. Dikkatinizi şuraya çekerim, Cibran'ın Hristiyan olması, onu benimsemesine engel değil. Ne güzel, değil mi? 
 
Suriye ve Lübnan bölgesinde yaşayan Araplar, dinleri ayrıştırma yönüne pek pabuç bırakmamışlar. Pabuç bırakanları olsa da, pabuç bırakmayanları da çok.
 
Biz de ise, insanları tek tipleştirmek için her şey yapılmıştır. Ermeni ve Rum'un kovulmasını geçtim, 1924 mübadelesinde Karaman dolaylarında yaşayan Hristiyan Türkler zorunlu olarak Yunanistan'a göç ettirilmiştir.
 
-Mustafa Yıldırım - 04.04.2016
 
 
Toplam blog
: 480
: 715
Kayıt tarihi
: 03.11.12
 
 

Konyalıyım. Edebiyat okudum. Amatör yazar ve şairim. ..