Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Mart '20

 
Kategori
Hukuk
 

Doktor Hatası Nedir

Doktor Hatası Nedir?
 
Doktor hatası ya da hukuki ifadesiyle malpraktis; bilgisizlik, ilgisizlik ya da deneyimsizlik nedeniyle doktorun hastaya zarar vermesi, tıbbın kötü uygulanmasıdır. Malpraktis uygulamaları sebebiyle hastalar zarar görebilmekte ve bu durumlar sebebiyle yaralanmalara sebebiyet verilebilmektedir.
 
Malpraktis, tıbbi hata çeşitleri de bulunmakta olup bunlar, teşhis hatası, tedavi hatası, organizasyon kusuru, yanlış taraf cerrahisi, hastanın öyküsünün anamnezinin alınmaması, tedavi sonrası yükümlülüklerin yerine getirilmemesi gibi durumlar sayılabilmektedir. Aslolan hastaya uygulanacak tıbbi müdahalenin hukuka uygun olarak yerine getirilmesidir. Hastaya verilecek zararlar tabi ki de zarar veren kişiler tarafından karşılanacaktır. Ancak bu zararın karşılanmasında her türlü doktor müdahalesi değil kusura göre işlem tesis edilecektir. Kusur yoksa tazminat da bulunmayacaktır. Çünkü önce zarar tespit edilecek ve bu zarara yol açan kişinin kusuru belirlenecek ve bu kusur oranında tazminata hükmedilecektir. 
 
Hekimlerin uygulamış olduğu tıbbi müdahaleler sonucunda zarara uğrayan hastanın bu zararını gidermesi yapılan müdahalenin özel hastanede ya da kamu hastanesinde meydana gelmesine göre değişkenlik göstermektedir. Zira özel hastanede tıbbi müdahale sonrasında zarar gören hasta özel hastane ve doktorun kendisine ya da sigortasına dava açabilecekken kamu hastanesinde meydana gelen zararlarda dava kamu hastanesi tüzel kişiliğine karşı açılacaktır. Kişi kamu hastanesinde bir zarar görmüş ise davalı taraf hekimin kendisi değil tabi ki de kamu hastanesi olacaktır. Bu durumda özel hastane ve hekime açılacak davalarda hukuk mahkemeleri görevli iken kamu hastanelerine açılacak davalarda davaya bakmakla görevli mahkeme idare mahkemesi olacaktır. 
 
Her türlü hekim müdahalesinin malpraktis olup olmadığı, komplikasyonun zarara yol açıp açmadığı hususu bilirkişiler marifetiyle tespit edilen bir husustur. Ancak unutulmamalıdır ki hasta komplikasyon sebebiyle zarara uğramış olsa dahi hekim tarafından komplikasyon yönetiminin hukuka uygun bir şekilde yönetilip yönetilmediğinin cevaplanması şarttır. Ayrıca hekimlerin kusurlarının saptanmasında işini en iyi yapan en üst düzey doktorun becerisi değil ortalama bir hekimin göstermesi gereken özen ve dikkat baz alınmalıdır. www.milhukuk.com
 
Toplam blog
: 8
: 254
Kayıt tarihi
: 12.03.20
 
 

Av. Bilgehan UTKU www.milhukuk.com ..