Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Kasım '06

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Dost görünen düşman

Dost görünen düşman
 

Bugün 20 kasım Dünya sigarayı bırakma günü. Keyifli anlarımızda zevkle tüttürdüğümüz, sıkıntılı zamanımızda kurtarıcı diye sarıldığımız, olur olmaz anlarda aklımızı dinlemeyip, hemen parmaklarımızın arasına sıkıştırdığımız ve yakmak için acele ettiğimiz sigara. Yemek sonlarının vazgeçilmezi, bol köpüklü kahvenin yanında olmazsa olmazı, içki masalarının en büyük mezesi, rakının bilmem kaçıncı kuşaktan akrabası sigara. İçindeki onlarca zehirli maddenin (uzmanlarca 4000 çeşit) varlığını bile bile tüttürülen, nikotinin beynimizi esir aldığını bildiğimiz halde, doktorların ve uzmanların yalvarırcasına yaptıkları uyarıları kulak arkası edip, yeni bir tane yakıp esaretine devam ettiğimiz kuru bir ot parçası olan sigara.

Ciğerlerimiz parçalanacakmış gibi öksürdüğümüzde üşüttüm galiba diye önemsemediğimiz, lavaboda çıkardığımız ifrazatları dikkate almadığımız, biraz yürüdüğümüzde nefes nefese kalmamızın baş mimarıdır sigara. Sigara kullananların %40 nda kronik bronşit gelişir. Akciğer kanserinin bir numaralı sorumlusu sigara ve içerdiği zehirli maddelerdir. Beynimizi besliyen damarları tıkayıp, beyin enfartüksüne ve kanamaya yol açan ana maddelerin deposudur sigara.

Sigara içindeki aktif maddelerin bazıları ve vücutta yaptıkları tahribatları özetlemek gerekirse; Polonium, Krom-Nikel, Benzopiren, Vitil Klorür, Benzen kanserojen madde içerirler. Yine sigarada olduğu saptanan DDT ve Arsenik kuvvetli bir zehir oldukları gibi kanserojen madde de içerirler. İçeriğinde bulunan zehirli maddeyle Hidrojen Siyanür de sigaranın ikramları arasındadır. İnsanda bağımlılık yapan, kalp ve damar sistemimizi bozan, dişlerimizin rengini sarıya çeviren, ne kadar yıkasakda ağzımızda kokmasını önliyemediğimiz, Nikotin sigaranın ana maddesidir.

Sigara içilen evlerdeki koku içmeyenleri oldukça rahatsız ettiği gibi, onları da pasif içici konumuna sokup, onlarıda aynı oranda zehirliyor. Sigara içilen ortamda bulunan hamilelerin karnındaki bebeler de etkilendiği tesbit edilmiş, küçücük çocukların soludukları havadaki sigara dumanı, onların vücutlarında da hastalıklara yol açtığı bir gerçek.

Bazı bölgelerin ve ülkelerin geçim kaynağı Tütün bitkisinden elde edilen sigara, sigara kartellerinin para kazanma hırsı uğruna, allayıp pulladıkları paketlerin üzerine, sigara öldürür, sigara sağlığa zararlıdır uyarılarına rağmen, ülkemizde sigara kullanma ve başlama yaşı çok aşağılara inmiştir. Gözlerini para hırsı bürümüş sigara üreticileri, gözlerini 3. dünya ülkelerine ve az gelişmiş ülkelere dikmiş cirolarını arttırmaya çalışıyorlar. Onlara bu hazzı fazla tattırmamak dileğiyle, herkese sigarasız günler dilerim.

 
Toplam blog
: 34
: 2013
Kayıt tarihi
: 25.08.06
 
 

1953 Manisa Alaşehir doğumluyum.  Lise mezunu, evli, üniversite mezunu bir çocuk babasıyım. 197..