Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Eylül '12

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Dünden bugüne Tüp Bebek

Dünden bugüne Tüp Bebek
 

Tüp bebek tedavisinde dünden bugüne neler değişti?

Tüp bebek tedavisinde ilk yıllarda bir hayli yanlış uygulamalar ve o zamanların getirdiği eksik imkanlar ile tüp bebek tedavisi uygulanan hanımlarda, hem oldukça başarısız uygulamalar ve çok can yakıcı tedaviler olmuştur ki: ilk dönemtüp bebek tedavisi uygulanan annelerin bir daha tüp bebek deneme fikrini akıllarına bile getirmemişler, oldukça korkmuş ve başarısız sonuçlar karşısında hayal kırıklığına uğramışlardır. Daha sonrasında anne adaylarının bu ön yargılarını kırmak oldukça zor olmuş, kimisi bir daha hiç denemek istememiş, cocuksuz kalmış, kimide korkuları ile yüzleşerek son teknoloji imkanlarında tüp bebek tedavisi ile çocuk sahibi olmayı başarmıştır.

İlk yıllarda uygulanan tüp bebek tedavisi ile son yıllardaki tüp bebek uygulamaları arasındaki farklar nelerdir?

Uygulandığı ilk yıllarda, tüp bebek tedavisi gören anne adayına gereğinden fazla iğne vurulup, çok sayıda yumurtanın olgunlaşmasını sağlayıp tedavi sonrasında anne adayında çok fazla zarar ve yan etki kalmasına neden olunuyordu. Gelişen teknoloji sayesinde görüldü ki o kadar çok gelişmiş yumurta ve iğneye gerek yok. Bu nedenle iğne sayısı azaltıldı, hastanın yaşı, sağlık durumu ve varsa daha önce geçirdiği hastalık ve medikal operasyonlara göre uygulama belirlendi. Bu sayede gereğinden fazla olgunlaşmış yumurta ve anne adayı gereksiz yan etkilerden kurtulmuş oldu.

İlk yıllarda anne adayının olgunlaşmış yumurtaların transferi, anne adayına uyuşturulmadan canlı canlı gerçekleştiriliyordu. Bu uygulama anne adayının çığlıklarına rağmen bağırta bağıra yapılıyordu. Gelişen teknoloji ve alanında belli bir tecrübeye sahip uzmanların da kararı ile embriyo transferi, anne adayına anestezi ile yapılmaya başlandı. Bu sayede anne adayı acı çekmiyor ve tüp bebek tedavisinden korkmuyor.

Tüp bebek tedavisinde ilk uygulanmaya başlandığı yıllardan günümüze kadar en büyük sorunlardan birisi çoğul gebeliğin fazlasıyla görülmesiydi. Kimi zaman uzun yıllar çocuk sahibi olamamış bir çifte ikiz bebek bir hayli fantastik görünse de çoğul gebelik görüldüğü kadar masum değildir. Çoğul gebelik hem anne adayı hemde bebekler için hayati risk taşıdığından tüp bebek tedavisi en son çare olarak görülüyordu. Özellikle mikroenjeksiyon yönteminin gelişmesi ve transfer edilen embriyo sayısında yasal kısıtlamaya gidilmesi,çoğul gebelik riski minimum seviyeye çekilmiş oldu.

İlk yıllarda tüp bebek tedavisi oldukça pahalı bir yöntemdi. Günümüzde ise maliyetler oldukça düştü ve tüp bebek tedavisi neredeyse sıradan bir tedavi haline geldi. Her ne kadar kısırlık tedavisi gören çiftler bir çok alternatif tedavi denedikten sonra tüp bebek tedavisine son çare olarak başvursa da bu durum da yavaş yavaş değişmektedir.

 
Toplam blog
: 193
: 1224
Kayıt tarihi
: 18.09.12
 
 

Tüp bebek tedavisi ve kadın doğum uzmanı Prof.Dr.Bülent Tıraş. www.bulenttiras.com ..