Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Haziran '15

 
Kategori
Dünya
 

Dünya’da 9 kişiden biri ‘aç’ mı yatıyor?

Dünya’da 9 kişiden biri ‘aç’ mı yatıyor?
 

Ülke olarak bundan 15 yıl kadar önce kendi kendine yetebilecek durumdayken, bu gün patates bile ithal etmek zorunda kaldık.

Çikita Muz ile başlayan gıda ithalatımız, bu gün her türlü gıda ithalatına ulaşmış durumda. Üreticiden alınan ürün, pazara gelinceye kadar yüzde 500’e kadar fiyatı artıyor. Örneğin 50 kuruşa alınan bir mal pazara gelinceye kadar evrim geçirip, 2.5-3 liraya kadar fiyatını arttırıyor.

Türkiye Ziraat odaları Birliği Başkanının yaptığı açıklama buna en güzel örnek! Ziraat Odaları yaptığı çalışma ile tarladan çıkış ile tüketiciye ulaşışta fiyat farkı en az 4-5 kat artıyor. Bu da üreticinin ve tüketicinin soyulması anlamına geliyor. Hiç emek sarf etmeyen aracılar en karlı kesim…

Biz gelelim dünya’ ya:

72 ülke,  kronik olarak yetersiz beslenen nüfusu yarı yarıya azaltmayı amaçlayan Binyıl Kalkınma hedefine ulaştı. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), küresel açlığın 800 milyonun altına düştüğünü, sıradaki hedefin ise açlığın tamamen sona erdirilmesi olduğunu açıkladı.

Ancak bu raporun gerçeği tam olarak yansıttığı söylenemez. Yatağına aç giren çocuklardan, açlıktan ölen yetişkinlere kadar bir açlık furyası devam ediyor.

BM’nin her yıl çıkardığı açlık raporuna göre (Dünyada Gıda Güvencesizliğinin Durumu 2015, SOFI 2015) dünyada aç olan insanların sayısı 795 milyona düşmüş.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Uluslararası Tarımsal Yatırım Fonu (IFAD) ve Dünya Gıda Programı (WFP) tarafından yayınlanan raporda, bu sayının yaklaşık olarak her dokuz kişiden birine denk geldiği ve 1990-92 yıllarındaki açlık verilerinden 216 milyon daha az olduğu belirtiliyor.

Sağlıklı ve aktif bir hayat sürdürmek için yeterli gıda tüketemeyen insanların oranını ölçen “yetersiz beslenme oranı”, 1990-92’den beri yüzde 23.3’ten yüzde 12.9’a inmiş. 

FAO tarafından gözlemlenen 129 ülkenin 72’si, yetersiz beslenme oranının 2015 itibariyle yarıya indirilmesini amaçlayan Binyıl Kalkınma Hedefleri ’ne (MDG) ulaşmayı başarmış.

Gelişmekte olan bölgeler bütün olarak hedefe ulaşmayı küçük bir farkla kaçırmışlar. Buna ek olarak, 1996’daki Dünya Gıda Zirvesi’nde konulan daha zorlu hedefe (2015 itibariyle yetersiz beslenen insan sayısının yarıya indirilmesi) 29 ülke ulaşabilmiş.

FAO Genel Direktörü Jose Graziano da Silva, “MDG açlık hedeflerinin büyük oranda başarılmış olması, açlığın kendi yaşam süremizde sona erdirilebileceğini gösteriyor. Biz Sıfır Açlık nesli olmalıyız. Bu hedef, tüm tarımsal politikaları iyileştirme çabalarımıza ve gelecek sene ilan edilecek yeni sürdürülebilir kalkınma gündemine entegre olmalı” diyerek hedeflerini açıklarken, dünyanın belli bölgeleri hala açlıkla boğuşuyor.

2015’te gıda güvenliği hedeflerini başarmak için kaydedilen ilerleme son yıllarda zorlu küresel ekonomik koşullar nedeniyle sekteye uğradı. Zorlu hava koşulları, doğal felaketler, politik istikrarsızlık ve iç karışıklık ilerlemeyi yavaşlatan nedenler arasında gösteriliyor.

Bugün, 24 Afrika ülkesi gıda kriziyle karşı karşıya, bu sayı 1990’lardakinin iki katı. Dünyanın her yetersiz beslenen beş kişisinden biri istikrarsız yönetimlerin, ölüm ve hastalıklara karşı aşırı korunmasız nüfusların olduğu kriz koşullarında yaşıyor.

SOFI 2015, son 30 yıldır krizlerin; felaketle sonuçlanan, kısa dönemli, şiddetli ve görünür olma durumundan uzun süre devam eden bir rutine evrildiğine dikkat çekiyor. İklim değişikliğiyle birlikte doğal felaketler, çatışmalar ve finansal krizler bu durumu kötüleştiren etkenler arasında.

 

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..