Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Mayıs '14

 
Kategori
Futbol
 

Dünya Kupası öncesi Belçika incelemesi

Dünya Kupası öncesi Belçika incelemesi
 

Dünya Kupası'na nasıl katıldılar?

 
   

Dünya Kupası Avrupa elemelerinde A grubunda; Hırvatistan, Sırbistan, İskoçya, Galler ve Makedonya ile eşleşen Belçika, grubu 10 maçta 8 galibiyet, 2 beraberlik ve +14 averajla tamamladı. Bu performans onları grup lideri olarak Brezilya'ya götürdü. Grup aşamasında deplasmanda oynadıkları 5 maçın tamamını kazanıp kalelerinde sadece 1 gol görmeleri de bir diğer önemli istatistikleriydi. Sezon ortasında Chelsea'den Wolfsburg'a kiralanan Kevin De Bruyne attığı 4 golle elemelerde takımı adına en çok gol atan oyuncu olma başarısını gösterdi.



Kupa Tarihi ve Başarıları

Son olarak 2002'de Japonya ve Güney Kore'de düzenlenen Dünya Kupası'nda boy gösteren ve turnuvanın 2. turunda Brezilya'ya elenen Belçika, 1930 yılında Uruguay'ın ev sahipliği yaptığı tarihteki ilk Dünya Kupası organizasyonuyla ilk uluslararası turnuva heyecanını yaşadı. Belçika, hiçbir eleme maçı oynamadan FIFA'nın davetiyle turnuvaya katılmayı kabul eden 13 takımdan biriydi. 1930 Dünya Kupası'na ait enteresan detaylardan biri de Belçika'nın ve diğer Avrupa ülkelerinin 2-3 hafta süren bir deniz yolculuğuyla Dünya Kupası için Uruguay'a gitmeleridir. Belçika ilk Dünya Kupası maçını 13 Temmuz 1930'da ABD ile oynamış ve maçı 3-0 kaybetmiştir. 2. maçında da Paraguay'a 1-0 yenilip 4.grubu sonra sırada bitirerek turnuvaya gol atmadan veda etmişlerdir.

Bu yaz Brezilya'da 20.si düzenlenecek olan Dünya Kupası'na daha önce 11 kez katılma başarısı gösteren Belçika'nın en büyük başarısı Meksika 86'daki dördüncülüğüdür. Bu dördüncülük dışında 2. turun ötesine geçebildikleri başka bir turnuva yoktur. Dünya Kupası tarihinde oynadıkları toplam 36 maçta 10 galibiyet, 9 beraberlik ve 17 mağlubiyet alıp bu maçlarda attıkları 46 gole karşılık kalelerinde 63 gol görmüşlerdir.

Enzo Scifo oynadığı 17 maçla Dünya Kupası'nda en çok forma giyen Belçikalıdır. Şu an Belçika Milli Takımı'nın teknik direktörü olan Marc Wilmots ise oynadığı 8 maçta 5 gol atarak dünya kupalarında en çok gol atan Belçikalı futbolcu durumundadır.



Teknik Direktörü ve Kadrosu

 
 

Takımın teknik direktörlüğünü milli takım formasını 70 kez giyip 28 gol atan Marc Wilmots yapıyor. Göreve Ekim 2009'da Dick Advocaat'ın yardımcısı olarak getirilen Wilmots, 5 maç Advocaat'ın yardımcılığı yaptıktan sonra onun yerine gelen George Leekens'in de 19 maçlık süre zarfında yardımcılığı görevini üstlendi. Leekens'in de bekleneni verememesi sonucunda 14 Mayıs 2012 tarihinde Belçika Milli Takımı'nın teknik direktörlük görevi kendisine verildi. Takımı genelde 4-3-3 dizilişiyle oynatmayı seven Wilmots'un sisteminde çift yönlü orta sahaların ve ters ayaklı hücum kanat oyuncularının önemi oldukça fazla. Elindeki milli takım kadrosunun da 4-3-3 dizilişi için gayet uygun bir yapıya sahip olduğunu söyleyebiliriz.

Belçika'nın son yıllarda yakaladığı jenerasyon belki de tarihlerindeki en çok ümit vaadeden oyunculardan kurulmuş durumda. Kadrosunda ileride adından çok daha fazla söz ettirmesi beklenen birçok genç yıldız bulundurmalarının yanında Avrupa'nın büyük kulüplerinde oynayan kariyerli futbolcular da Belçikalıların başarı beklentisini oldukça arttırdı. Thibaut Courtois, Axel Witsel, Steven Defour, Radja Nainggolan, Eden Hazard, Christian Benteke (sakat) ve Romelu Lukaku gibi daha kariyerlerinin ortasına bile gelmemiş oyuncuların yanında, Thomas Vermaelen, Jan Vertonghen, Vincent Kompany, Daniel Van Buyten, Moussa Dembele ve Marouane Fellaini gibi tecrübeli oyuncular Belçika'yı oldukça güçlü bir takım yapıyor. Son olarak Adnan Januzaj'ın Belçika Milli Takımı'nı tercih etmesi onlar için oldukça iyi bir haber.

Yetenekli oyuncuların yarattığı farklılıkların yanı sıra takım oyununu da oldukça iyi oynayan Belçika'yı turnuvadaki en büyük sürpriz adayı olarak görüyorum. Dünya Kupası'na gidecek kadronun en büyük handikabı ise tecrübe eksikliği. Eğer Daniel Van Buyten Dünya Kupası aday kadrosuna çağrılmazsa takımdaki bütün oyuncular ilk uluslararası turnuva tecrübelerini Brezilya'da yaşayacaklar. Yine de bu oyuncuların oynadıkları kulüplerde çok üst düzey seviyelerde karşılaşmalara çıktıklarını düşünürsek tecrübe sorununun üstesinden gelebileceklerini de öngörebiliriz. Bir diğer handikapları ise Aston Villa'nın 24 yaşındaki golcüsü Christian Benteke'nin aşil tendonundan ağır bir sakatlık geçirerek Dünya Kupası'nı kaçırması. Onun yokluğunda Lukaku'nun Everton'dan takım arkadaşı Kevin Mirallas'a iş düşebilir.

Marc Wilmots'un 4-3-3 dizilişinde oynayan bir takım sahaya çıkaracağını düşünürsek şöyle bir ilk 11 tahmini yapabiliriz. Kalede Courtois, sağ bek Anthony Vanden Borre, sol bek Pocognoli veya Jan Vertonghen, stoperde Kompany ve Vermaelen, orta üçlüde Axel Witsel, Fellaini ve Dembele, ileride ise Eden Hazard, Kevin De Bruyne ve Romele Lukaku. Oldukça alternatifli bir kadroya sahip olan Belçika'nın en zayıf bölgeleri ise sağ bek ve sol bek olarak görünüyor. Kaleci Courtois, Manchester Cityli defans oyuncusu Kompany, Chelseali Eden Hazard ve Chelsea'nin Swansea City'de kiralık oynayan forveti Romelu Lukaku'nun performansı Belçika turnuvada başarabilecekleri ile doğru orantılı olacaktır.



Gruptaki Diğer Takımlar

 
 

ile birlikte gruptan çıkma mücadelesi verecek. İlk maçını Afrika Elemeleri'nde Burkina Faso'yu eleyerek turnuvaya katılma hakkı kazanan Cezayir ile 17 Haziran'da, 2. maçını 22 Haziran'da Avrupa Elemeleri F grubunda grubu Portekiz'in önünde tamamlayarak Dünya Kupası'na direkt olarak katılma hakkı kazanan Rusya ile oynayacak olan Belçika son maçında ise 26 Haziran'da Asya Elemeleri'nin A grubu 2.si Güney Kore ile karşılaşacak. 2002 Dünya Kupası'nda yine H grubunda yer alan Belçika, son maçında Walem, Sonck ve Wilmots'un golleriyle Rusya'yı 3-2 yenerek üst tura çıkmış ve Rusya'yı turnuvanın dışına itmişti.



Muhtemel 2. Tur Rakipleri

2002 Dünya Kupası'nda Japonya, Rusya ve Tunus'un olduğu gruptan 1 galibiyet, 2 beraberlik ve 5 puanla grup 2.si olarak 2. tura kalan Belçika bu turda karşılaştığı Brezilya'ya 2-0 yenilerek turnuvaya veda etmişti. o turnuvayı şampiyon olarak tamamlayan Brezilya ile 2. turda karşılaşmaları onlar için büyük bir şanssızlık olmuştu.

Belçika şimdi ise grubu ilk iki sırada tamamlayıp 2.tura çıkması durumunda G grubunda ilk iki sırada yer alan bir takımla eşleşecek. Almanya, Portekiz, Gana ve ABD'nin yer aldığı G grubunun favorileri; şampiyonluk adayı Almanya ve Cristiano Ronaldolu Portekiz gibi görünüyor. Tur atlaması durumunda Belçika'yı yine zorlu bir rakip bekliyor gibi görünse de Belçika, tek maçlı eliminasyon sisteminde bütün takımları zorlayacak güçte.



Son

2002'den bu yana hiçbir uluslararası turnuvada göremediğimiz Belçika oldukça iddialı bir kadroyla ve turnuvanın en büyük sürpriz adaylarından biri olarak Brezilya'ya gidiyor. Diğer gruplara nazaran daha kolay bir grupta oynayacaklarını da göz önüne alırsak grubu rahat bir şekilde geçeceklerini söyleyebiliriz. Meksika 86'dan bu yana hiçbir uluslararası organizasyonda 2.turun üstüne çıkamayan Belçika için en önemli maç 2.turda oynayacakları maç olacaktır. Bu turu geçmeleri halinde büyük bir sürprize imza atabilecek potansiyeldeler. Birçok yıldız adayının bulunduğu genç kadrolarıyla da turnuvanın en renkli takımlarından biri olacaklarını söyleyebiliriz.

http://dogususta.blogspot.com.tr/

https://twitter.com/UstaDogus

 
Toplam blog
: 5
: 5690
Kayıt tarihi
: 19.02.14
 
 

Eskişehir'deyim. Öğrenciyim. "Paraya karşı emeğin savaşı'" ..