Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Nisan '11

 
Kategori
Dünya
 

Dünyada açlık

Dünyada açlık
 

Dünyada Açlık


Beslenmek için aldığımız, yaşamamız için gerekli olan hayvansal, bitkisel ve madensel maddelere besin denir. Açlık ve yetersiz beslenme, bedenin gerekli ölçü ve türde besin alamaması olarak ifade edilebilir. Açlık ve yetersiz beslenme konusu tüm ülkelerin, tüm dünyanın ortak sorunudur. Bu soruna dikkati çekmek, çözüm yolları bulmak amacı ile her yıl Birleşmiş Milletlere üye tüm ülkelerde toplantılar düzenlenir. Toplantılardaki araştırma ve inceleme sonuçları dünya kamuoyuna duyurulur.  

Yetersiz ve dengesiz beslenme sorunlarının nedenleri, besin üretimi ve dağılımının yetersizliği, bilgisizlik, hızlı nüfus artışı, ekonomik güçsüzlük ve çevre sağlığının artan bir hızla bozulmasıdır. BM Nüfus Fonu (UNFPA) verilerine göre dünya nüfusu 2010 yılında, 2009 yılına kıyasla 79 milyon kişi artarak 6, 9 milyara ulaşmıştır. Dünya nüfusunun 2020 yılında 8 milyara ulaşması, 2050 yılında ise 9 milyarın üzerinde olması beklenmektedir. En fazla nüfus artışı Hindistan, Çin, Pakistan, Nijerya, Etiyopya ve Kongo gibi şu an aşırı derecede beslenme sorunları olan ülkelerde gerçekleşecektir. Birleşmiş Milletler Dünya Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ve Dünya Bankası 2011’ e girerken, dünyanın yakın gelecekte bir gıda krizi ile karşı karşıya bulunduğu uyarısında bulundu. Bu sorun önümüzdeki G-20 zirvelerinin öncelikli gündem maddelerinden biri olacaktır. Hızla artan nüfus, doğal afetlerin üretimi olumsuz yönde etkilemesi yanında Hindistan ve Çin gibi hızlı nüfus artışı olan ülkelerde zenginleşen orta sınıfın tüketim taleplerinin artması dünyayı içinden çıkılmaz bir gıda krizine doğru götürmektedir. FAO Dünya Gıda Güvensizliği raporlarına göre 1969-71 döneminde 870 milyon olan yetersiz beslenen kişi sayısı 2005-07 dönemine kadar paralel bir seyir izlemiştir. Yetersiz beslenen kişi sayısı bu dönemden sonra artışa geçmiş ve 2009 yılında 1, 2 milyarı bulmuştur. Bir diğer ifadeyle dünyadaki insanların yaklaşık % 20 si yetersiz beslenmektedir. Bu konuda iyileşme beklenebilir mi ? Artan nüfusa, doğal afetlerin tarımsal üretimi olumsuz etkilemesine bakılırsa arz-talep dengesizliği kaçınılmaz görünüyor. Gıda fiyatlarındaki artış müthiş bir hızla devam etmektedir.  

FAO gıda fiyatları endeksi et, süt ürünleri, hububat, yağ ve şeker gibi temel besin maddelerindeki fiyat gelişmelerinden oluşan bir fiyat endeksidir. 2000 yılında 90 kabul edilen endeks değeri 2010 yılının sonunda 223 olmuştur. Bir diğer ifadeyle fiyatlar % 147 artmıştır. Gıda fiyatlarındaki artış 2011 yılının Ocak ve Şubat aylarında devam etmektedir. Endeks değeri Ocak ayı sonunda 231, Şubat ayı sonunda 236 olmuştur. Temel gıda fiyatları 2011 yılının iki ayında % 5, 8 artış göstermiştir. Veriler son yıllarda arz ve talep dengesizliğini açık bir şekilde ortaya koymaktadır. Yetersiz beslenen, aç insanların bulunduğu bölgeler hızla genişlemektedir. Dünyada açlık en temel sorundur.  

 
Toplam blog
: 43
: 801
Kayıt tarihi
: 23.01.11
 
 

1981 yılında Eğe Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nden mezun olmuştur.1984-1992 yıllarında Türkiye Z..