Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

31 Mayıs '20

 
Kategori
Dünya
 

Dünyanın Hali

Niyeti aslında baştan bellidir, kavga ettirmenin yolu farklılıkları vurgulamaktır.  Kavga ettirmek uzlaştırmak isteyen aynılıkları vurgular. Siyasetin, particilik anlayışının bu farklılıklardan faydalanarak bu zaafları kullanması, baştan bütünleştirmeye karşı hastalıklı bir düşünce şeklidir. Dünya da aslında bir şekilde insanların bu zaafından faydalanılarak yönetiliyor. Bu düşünce şekli bir şekilde en azından yüz yıldır işe yarıyor ancak kaç yüz yıl daha işe yarayacak bunun için öngörüde şimdilik bulunmak zor.

Esasında dünyanın hangi kuytu köşesi olan noktasında doğanların diğerlerinden daha üstün olduğuna dair kanununlar, ilahi hükümlerde daha üstün olduğuna dair bir işaret yok. Emir yok, ayet yok. O halde doğarken tüm insanlar birbirleriyle eşit olarak doğuyorlar velev ki bu doğanların anneleri, babaları bir şekilde belli olmasın, gayriahlaki, gayri dini, gayri kanuni toplumların, dinlerin kabul etmesi mümkün şekilde doğsun. Kim bu doğan bebeği suçlayabilir ki?

Doğan insanların birbirinden üstün olmadıkları kesinse, üstünlükleri nereden kaynaklanıyor? Bu sorunun cevabı ailelerinin, yaşadığı ülkelerin, yaşadığı şehirlerin, bulundukları mevkilerin üstünlüğünden kontrol ettikleri maddi gücün üstünlüğünden alıyorlar. Bu tamamen yapay bir sınıflandırma olup, insanların bencilce hoşuna giden kibirlerinin hoş görülmesinde yatıyor. Buna batı, doğu, kuzey, güney tüm dünyadaki ülkelerin vatandaşları dâhildir.

Sistem çatıştırmayı, ayırmayı sonrasında ise bunun üzerine kurulduğundan ve insanları birer köpek gibi birbiriyle dövüştürdüğünden bu sistem dünya kuruldu kurulalı şaşmaksızın devam ediyor. Kimse sahip olduğu ayrıcalıkları kimseyle paylaşmak istemiyor. Gururlarının okşanması buna ben de dâhilim hoşuma, hoşumuza gidiyor.

Birbirimizden maddi üstünlüğümüz olabilir, bu geçici yanıltıcı bir durumdur. Birbirimizden farklı yaşta, boyda, renkte, coğrafyada doğmuş olabiliriz, bunlar da üstünlük olamaz, olmamalıdır ancak gel de sen bunu insanlara anlat.

Dinler dahi Allah yolunda en nihai hedefleri cennet olmasına rağmen, cennet yolunda bile birbirlerini çatıştırırken, savaştırırken insanları dünya kuruldu kurulalı birbirleriyle anlaşma yolunu seçemediler.

Ülkelerin tamamında şehirlerde birbirlerinin aynısı olan birbiriyle bir sorunu olmaksızın yaşayabileceği hayvanları, evsizleri bir delilerini bir araya toplayabilir kavga edemeyeceklerinden emin olabilirsiniz. Kardeşçe yaşayacakların listesi dünya üzerinde otları, atları, itleri, delileri ve evsizleri, sokakta yaşayanları anlaşabiliyor diğerleri anlaşamıyor sürekli kavga halindeyse vah daha bu dünyanın kıyamete kadar haline…

Savaştırmak, birbiriyle çatıştırmak üzere kurulan düzeneğin dünyaya kendiliğinden barış getirmesi boş, beyhude bir hayalden ötedir.

 

 
Toplam blog
: 2271
: 163
Kayıt tarihi
: 15.10.14
 
 

Bugünün doğrusu yarının eğrisi, dost görünenler düşman ve herşey aslında zıddı olabilir. Büyük ih..