Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Temmuz '21

 
Kategori
Ben Bildiriyorum
 

DURUŞ BOZUKLUĞU SORUNU

Bir eğitimci ne yapar? Sorgular ve sürekli sorgular, sorguladığı, neden sonuçlarıyla tam olarak açıklayabildiği doğru bildiği bilgileri öğrencisine aktarır. Sorgulama ve doğruluğundan emin olma önemlidir çünkü iyi bir öğretmen aynı zamanda kendisine sorulacak en yaman sorulara da hazırlıklı olmalı her şeyden de önce dürüst olmalıdır. Yeri gelmişken söyleyelim sözde verilen politik cevaplar en alt seviyede olduğu kabul edilen bir öğrenci tarafından dahi kolaylıkla anlaşılıyor. Nasıl mı? Bence bu konuya girmeyelim, bu konu da derin bir konu.

Genellikle ülkemizde duruş bozuklukları ile ilgili bir durum var ki özellikle son yıllarda telefon, tablet, bilgisayar ve ekranlı her çeşit ürünün hayatımıza girmesiyle birlikte birçok işimizi bu cihazlarla yaptığımız özellikle şu çağda oturuş ve duruş bozukluğu ile ilgili ciddi sorunlar yaşanacağını, bu duruş bozukluklarının bir nesli mutsuz edeceğini belirtmek isterim. Zaman zaman uyarıyorum da ancak bizde bir kişiye hatasını söylemek için çok dikkatli olmak gerek. Cehaletin hata kabul edebilir bir tarafı tamamen cehaletinin kanıtı olarak bir kenarda durakoysun, eğitimli insanlara bile duruş ile ilgili tam anlamıyla ulaşmak zor.

Özellikle genç yaşlarda yanlış öğrenme, keyfi öğrenme ile başlayan yanlış duruş elbette düzeltilebilir. A sınıfı İş güvenliği uzmanı olmam nedeniyle gerçi fiili olarak yapmasam da duruş özelliklerinin insan hayatına iş hayatına katkılarını ülke ekonomisine getiri ve götürülerini biliyorum.

Öte yandan bizde sıklıkla yapılan ancak yapılanın aksine davranışlar sergileyen insanlar kendilerini sürekli yalanlarcasına yaptıkları hiçbir eylem aslında dille söylenenin tam tersine bir gelişme sağlayacağını aslında sözün zaman kaybından başka bir şey olmadığının da bilinmesi gerekir. Özellikle çocuk yaştan başlayarak anne ve babasını taklit eden bireyler zamanla dikkat edersiniz anne ve babaları gibi duruyorlar ve baba ya da anne yaptığı yanlışın farkında olmaksızın boş yere dövünüp duruyor. Bu tıpkı evinde kitaplık bulundurmayıp, kendi zahmet edip okumayan, okumayı sevmediğini açık açık beyan edip sonra da çocuklarının okumamasından şikâyetçi olan velileri hatırlatıyor.  Bir söz vardır ki çok doğru olduğuna inanırım; “siz kendinizi geliştirin, çocuklarınız için endişelenmeyin, onlar eninde sonunda size bezeyeceklerdir.”

Duruş bozukluğu aileden alınan örnekleme ile başlayan ve filmler diziler ve şu zamanda yaygınlaşan bilişim araçlarıyla zirveyi yoklayan bir sorun olarak naçizane uyarım olarak söylemek isterim ki geleceğimizi tehdit eden, edecek unsurlardan sağlık sorunlarından biri olmaya aday ki bunu tüm velilerin, yetişkinlerin, gençlerin bilmesinde fayda var. Peki doğru duruş nedir? Bunu öğrenmekten kolay ne var? Bu yazıya benzer binlerce yazı bunu anlatıyor zaten…

 

 

 

 

 
Toplam blog
: 2271
: 163
Kayıt tarihi
: 15.10.14
 
 

Bugünün doğrusu yarının eğrisi, dost görünenler düşman ve herşey aslında zıddı olabilir. Büyük ih..