Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Haziran '16

 
Kategori
Eğitim
 

Eğitimde Sinematerapi uygulamaları

Eğitimde Sinematerapi uygulamaları
 

Eğitimde Sinematerapi Uygulamaları


Son zamanlarda eğitimde sinematerapi uygulamaları oldukça fazla yer almaya başladı.  Sinematerapi, öğrencilerin durumuna göre seçilen bir filmin, rehber öğretmen veya işin uzmanıyla birlikte seyredilmesi daha sonra da filim üzerinden tartışma yürütülerek, öğrencilerin duygu ve düşüncelerinin analiz edilmesi ve olumlu modelleme yapılmasına dayanan bir yöntemdir. Eğitim sürecinde öğretmenler disiplin, dersi dinlememe, devamsızlık, akran zorbalığı gibi farklı sorunlarla karşılaşmaktadır. Bu problemlerin çözümüne yönelik öğrencilere nasihat etmek, uyarmak her zaman etkili sonuç vermeyebilir. Bu devrede sinematerapi yardımcı çözüm yolu olarak görülmektedir.

Sinematerapi bir takım aşamalar üzerine kurulur

Sinematerapinin ilk aşamasında öğrenciler izledikleri filmin karakterleriyle kendileri arasında bir benzerlik görüyorlar. Bu kapsamında karakterlerin kişilik yapısıyla ve yaşadığı sorunlarla davranış ya da duygusal olarak özdeşleştiklerini düşünüyorlar. Öğretmenlerle birlikte film karakterin davranışlarının eleştirilmesi öğrencilerin kendi davranışlarını sorgulamalarına aracılık ediyor. Böylece filmi izleyenlerin bastırılmış duyguların su üstüne çıkması sağlanıyor. Bir süre sonra öğrenciler kendi durumlularıyla ilgili iç görü kazanıyorlar. Sinematerapinin son evresinde ise öğrenciler yaşadıkları sorunun sadece kendilerine özgü olmadığını, başkalarının da aynı sorunları aşabildiğini fark ediyorlar. Böylece hissettikleri yalnızlık ve dışlanmışlık duyguları azalmış oluyor. Bu arada sinematerapi sadece sorunların değil, arkadaşlık, vefakârlık, merhamet, takım ruhu gibi birtakım değerlerin kazandırmasında da etkili bir yol olarak görülmektedir.

Filim sonrası değerlendirme yapılması gerekir

Sinematerapi sürecinde filmden sonra eğitimci ile izleyenlerin değerlendirme yapması önemli bir süreç. Analizin birlikte yapılması izleyenlerin bünyesinde daha etkili çözüm oluyor. Burada öğrencilere kazandırılmak istenen değer veya problemli davranışların fark edilmesiyle ilgili filmlerde seçici olunması gerekiyor. Bunun için mutlak bir ön çalışma yapılması ve filmin dikkatlice seyredilerek eğitimci tarafından analiz edilmesi önemli.

Sonuç olarak,öğretmenlerin öğrencilere birlikte seyrettiği filmler doğru biçimde ve uygun bir işleyişle içerisinde kullanıldığında birtakım değerlerin kazandırılmasında ve bazı sorunların öğrenci tarafından fark edilmesinde önemli bir kaynak haline gelebiliyor.

İzlenmesi gereken 10 filim

1. 120: 1893 Harbi´nde orduya cephane taşıyan, aşırı soğuğa dayanamayarak ölen 120 çocuğun hikâyesi yer alıyor. Film, annelerini dahi gözleri yaşlı, geride bırakan bu çocukların gerçek hikâyesini anlatır.

2. Reis Bey:Filmde merhamet duygusunun yanı sıra insani duyguları körelmiş bir hâkimin suçsuz bir gencin idam kararını vermesi aktarılıyor.

3. İki Dil Bir Bavul:Üniversiteden yeni mezun olmuş bir öğretmenin Doğu Anadolu´ya öğretmen olarak gitmesiyle yaşadığı problemler ve yaptığı fedakârlıklar anlatılıyor.

4. Yerdeki Yıldızlar(Tare Zameen Par) :Öğrenme güçlüğü çeken, ailesi ve çevresi tarafından tembel muamelesi göre bir ilkokul öğrencisinin okula yeni gelen öğretmeniyle kurduğu iletişimi anlatan bir Hint filmi.

5. Ölü Ozanlar Derneği (Dead Poets Society ): Mesleğe yeni başlayan öğretmenler için önerilen bir film.

6. Forrest Gump:  Forrest Gump zekâ seviyesi 75 olan bir erkeğin hayatını ele alıyor. Zekâ seviyesi nedeni ile devlet okullarına girmekte bile zorlanan Forrest Gump zamanla oldukça çetin başarılara imza atar.

7İmparatorlar Kulübü (The Emperor’s Club):Filmde, Welton Akademisi’nin saçma kurallarıyla baskı altında eğitim gören öğrenciler ve onları şiirle, edebiyatla tanıştıran bir öğretmen anlatılıyor.

8. Sakıncalı Düşünceler (Dangerous Minds):Zeki ama sorunlu öğrenciler ve onları topluma kazandırmaya çalışan bir öğretmenin hikâyesi anlatılıyor.

9.  Sınıf (The Class):Öğrencilerin iyi bir eğitim almaları için hiçbir engel tanımayacakları anlatılıyor. Filmde aynı öğrenci üzerinde disiplin ve övgü açısından farklılık gösteren bakış açıları var.

10Dönüş (The Return):Dönüş, baba-çocuk ilişkisi açısından son derece öğretici sahneler içeriyor. Çok sert, çocuklarıyla diyalog kurmakta zorlanan babaların seyretmesi gereken filim.

Faruk Ardıç

Eğitim Uzmanı

 

 
Toplam blog
: 60
: 233
Kayıt tarihi
: 09.10.12
 
 

Her türlü eğitim yazıları, özellikle sınavlara hazırlık sürecinde öğrencilere gerekli olan bilgil..