Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Temmuz '11

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

Eğitimin önündeki engeller kalksın….

Ülkemizde milli eğitim bakanlığı eğitimi her düzeyde yaygınlaştırmak için elinden geleni yapmaya çalışıyor. Eğitimle ilgili ülke göstergeleri oldukça düşük durumda. Sekiz yıllık kesintisiz eğitimin uygulanmaya başlanması ile birlikte ortalama eğitim seviyesi biraz yükselmiş gibi görünüyor. Geçenlerde yayınlanan bir araştırmada ortalama eğitim seviyesi 7 yıl civarında olarak belirlenmiş. Bu durum hala dünya ortalamasının çok altında. İşte bakanlık bu anlamda çaba gösteriyor gibi görünüyor. 

Herkesin kabul ettiği şey eğitimin ülkedeki insan niteliklerini geliştirmede başlıca araç. Belki bu algıdan dolayı bakanlık eğitimi toplumun her kesimine yaymak için bu kadar uğraşıyor diye düşünülebilir. Ancak tüm bu çabalara karşın eğitimle ilgili olarak kişilerin önüne hala önemli engeller çıkarılıyor. Bunlardan en başta geleni eğitim alacak kişilere dayatılan kılık kıyafet zorunluluğu. İlköğretimden ortaöğretime hala katı bir şekilde devam eden kılık kıyafet sınırlamaları ülkedeki bir çok kişi açısından eğitimden uzak kalmanın gerekçelerinden birisi. Yüksek öğretimde de yakın zamana kadar katı bir şekilde uygulanan kılık kıyafet konusu toplumda açık bir haksızlık olarak görünmeye başladığı için biraz da dayatmalar siyasi iktidara yaradığı için kısmen hafiflemiş gibi görünse de hala önemli sorunlar yaşanmaya devam ediyor. 

Bir ülke, insan gücünün nitelikli hale getirilmesinde önemli bir araç olan eğitimin önüne böylesi engelleri neden koyar anlamak zor. Kılık kıyafet engelini ne yazık ki toplumun içinde bir çok kişi destekliyor. Kılık kıyafeti kadının esirleşmesinin bir göstergesi gibi algılayanlar, siyasi simge olarak görüp eğitim kurumlarına siyaset giremez diyenler, çağdaşlığa aykırı bir durum olarak görenler ve daha bir çok görüşler toplumda eğitimlisinden eğitimsizine insanlar arasında varlığını devam ettiriyor. 

Bu tür düşünceler, değerlendirmeler toplumda kamplaşmalara, siyasi tartışmalara, siyasi faaliyetleri takım tutar gibi destekler hale gelmesine yol açıyor. 

Oysa kim nasıl giyinirse giyinsin eğer kendini geliştirmek istiyorsa, bilgisini, görgüsünü, kültürünü, eğitimini geliştirmek istiyorsa önü sonuna kadar açılsa toplum arasında eğitimden uzak kalma düşüncesinde olanların ellerinde hiçbir dayanak kalmamış olurdu. Bundan toplum zarar değil yarar görürdü. 

Bakalım ülkemiz ne zaman bu olgunluk düzeyine çıkabilecek. Bekleyip göreceğiz…. 

 

Ahmet Hikmet 

eagensea@gmail.com 

 
Toplam blog
: 26
: 934
Kayıt tarihi
: 03.05.10
 
 

Eğitim insandaki cehaleti alır. Ancak eğitimin gideremeyeceği bir çok özellikler vardır. Bu neden..