Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Mayıs '10

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Ekonomik kriz nasıl çıkar, beraberinde ne getirir?

Ekonomik kriz nasıl çıkar, beraberinde ne getirir?
 

Herkesin bildiği ya da bilmek istediği "ekonomik kriz nasıl çıkar?", "beraberinde ne getirir?" sorunun cevabını bu yazıda bulacaksınız...

Marksizime göre: "işçi sınıfının, devrimciliğin tek nedeni vardı, çünkü işçi yaşadığı gibi düşünecekti. Sistemin içinde sömürüldüğünü görecek, bu sömürünün bilincine varacak ve sömürüyü yok etmek için devrimci olacaktı. Nitekim işçilerin zincirlerinden başka kaybedecek bir şeyi yoktu!

Ancak, bu teori pratikte sınandığında durum karıştı. Eğer işçi sınıfını devirimci yapacak olan yoksulluğu ise, işçinin karnı doyduğunda ya da refaha erdiğinde onun devrimci olmasının nedeni de ortadan kalkmış olacaktı. Ki buna en iyi örnek günümüzde ki işsizlik ile parası olmayan işçiye kömür dağıtıp oylarını almak gösterilebilir.

Ama, marksist iktisata göre bu olmayacaktı. Çünkü kapitalist iktisat işçiyi hep aynı yoksulluk düzeyinde tutmak zorundaydı. Bunun sebebi de kapitalistler arası rekabetin temeli fiyatı düşürmekti. Bununsa tek yolu işçi ücretlerini hep düşük tutmaktı. Üstelik ciddi bir işsiz ordusu yaratılmaydı ki mevcut işçiler iş bulduklarına sevinsinler!

Ama, marksist iktisat burada yanılıyordu. Çünkü, işçi ezildiğini görerek bir taraftan hakkını ararken diğer taraftan da kapitalist sistem, az gelişmiş ülkeleri birer sömürü gibi kullanıp işçiyi hep yoksulluk düzeyinde tutuyordu. Tutuyor...

Bir de bunun üstüne ciddi bir işsizlik ordusu yaratıldığında mevcut işsizler iş bulduklarında az maaşla yetinmeyi bilecekler.

İşte böyle bir durumda iktidar, bir taraftan kendi kadrolarına karın tokluğuna eleman çalıştırırken (ki bu kişiler rejim değişikliğinde çalışan kişilerdir.) diğer taraftan da dağıtılan bir ton kömürle oyunu satacak seviyeye gelir...

Bu sonuçlar haricinde kapitalist sistem, ucuz mal satmaya başlar ve zanneder ki çok kar elde edecek... Ama şunu unutur: "Kapitalist sistemin ürettiği ürünü satın alacak olan yine o ezdiği işçidir." Böyle bir sistemde eğer ekonomiyi ekosisteme benzetirsek. Ekosistemin en önemli zinciri kopmuş olur.

İşçi, vergi veremez olur.
İşçi, borcunu ödeyemez olur.
İşçiye haciz gelir...

Banka tarafından el konulan malları yine işçi satın alacağından dolayı ve yine işçinin geliri olmayacağından dolayı hacizli mallar satılamaz. Ve bana bırakın kar elde etmeyi, zarar üstüne zarar elde eder. Bu duruma dayana bildiği kadar dayanır. Ama nereye kadar..

Sonra bankada batar... Banka batarsa, ülkenin bel kemiği kırılmış demektir. Çünkü bankalar paranın silikilasyon yapmasının en önemli aracıdır.

Kısaca, banka batarsa hazine batar. Hazine batarsa ülke batar...

Görmüş olduğunuz gibi bir işçinin ezilmesi ne gibi sonuçlar doğuruyor. Bizler sadece rejimle uğraşırken ekonomik verileri unutuyoruz. Lütfen vatanını seven ekonomiye baksın, denetlesin. Çünkü bir ülkenin bağımsızlığı ekonomiden geçer.
Ben tek başıma ne yapabilirim demeyin... Unutmayın milyonlar bir kişiden başlar. O bir kişi neden siz olmayasınız?

Ekonomi gerçek uzmanları dinleyerek düzelir. Onlara kulak verelim.

İşverenler unutmayın!
Her ne kadar kapitalist bir düzeni savunsanız dahi. Eskiden olduğu gibi, kapitalistler arası rekabeti, işçi ücretlerini yükselterek (çünkü işçi sizi büyütecek olan kişidir.), Pazarı genişleterek, hammadde kaynaklarını ucuzlatarak, teknolojiyi ucuzlatarak yolunuza devam edin...

Göreceksiniz dünyanın para düzeni değişecek o zaman... Kriz işte asıl o zaman dünyayı teğet geçecek...

VOLKAN KAHYALAR

 
Toplam blog
: 105
: 645
Kayıt tarihi
: 06.03.07
 
 

Eğitimim: Trakya üniversitesi İpsala Meslek Yüksek okulu 2. sınıf gümrük işletme okuyorum. Liseyi..