Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Aralık '08

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Ekonomik paketlerin etkileri

Ekonomik paketlerin etkileri
 

Önce mortgage krizi olarak başlayan sonra likidite ve kredi sorununa dönüşüp 15 eylül'de Lehman Brothers'ın iflası ile su yüzüne çıkan ekonomik kriz için, AB de 200 milyar € luk bir ekonomik paket açıkladı.

Bu teşvik paketinden önce de AB ülkerinden birçoğu milli kurtarma paketleri açıklamışlardı. İlk harekete geçen İngiltere başbakanı Brown oldu.Kredi sıkışıklığı yaşayan bankaların iflasını engellemek için 500 milyar sterlinlik bir kurtarma paketi açıkladı. Bu cesur adımdan sonra irkilen birlik devletleri önlem paketleri açıklamaya başladı. Fransa 320 milyar €, Almanya ise 500 milyar €...

İşte bu milli kurtarma paketlerine ek olarak ABD nin ekonomik paketleriyle karşılaştırılamayacak kadar küçük olmakla beraber ülkemizin 1 yıllık gayri safi hasılasının yarısı kadar da büyük bir ortak paket daha açıklandı.

ABD ise daha önce 700 milyar $ ardından 800 $ dolar olmak 2 adet ekonomik paket açıkladı.1, 5 trilyon doları ekonomiye enjekte edecekler. 600 milyar dolarlık kısmını doğrudan batık mortgage kredilerinin finasmanına ayrılmış. Geri kalan kısmına ise kabataslak devlet harcamalarını arttırmak diyebiliriz.

Paketlerin büyüklükleri , içeriklerikleri ve dolayısıyla etkileri ise birbirlerinden son derece farklı.

AB ortak önlem paketinin 170 milyar €'luk kısmı için gerekli olan finansmanı 27 üye ülkenin bütçelerinden verecekleri %1, 5 luk katkı ile temin ediyor. 30 milyar € luk nispeten daha küçük bölümünü ise ekonomiye destek olması için daha önceden kurulmuş fonlardan temin edecek. 200 milyar € olarak açıklanan paketin en önemli konusu ise bu paranın nasıl kullanılacağıdır.

Ekonomik teşvik paketi kapsamında AB ortak bütçesinden enerji ağları bağlantıları ve geniş band internet için 5 milyar euro, yapısal ve sosyal fonlar için 6, 3 milyar euro ve daha çevreci otomobil üretimi gibi acil önlem diyemeyeceğimiz ödenekler de var.

Geriye kalan ödeneklerin büyük bir kısmı AB ülkelerinde finansal kuruluşları kurtarmak amacıyla harcanacak. Asıl büyük paketler ise yukarıdaki rakamlardan da anlaşılacağı gibi milli ekonomiyi kurtarma paketlerinde.

İngiltere kdv yi düşürüp piyasanın hareketlenmesini ve kobilere kredi ile destek olacak. 800 sterling olan bir laptop kdv indirimiyle 780 sterling olunca insanlar koşup bunları almaya giderler mi bilinmez ama buldukları çözüm bu.

Fransa ve Almanya ise temel olarak otomotiv ve buna bağlı yan sektörlerini kurtarmaya çalışıyor.

Finansal enstrumanlarla işlem yapan yatırımcılar için önemli olan bir diğer husus ise bu paketlerin dünya finansal piyasalarını ve bizi nasıl etkileyeceğidir.

ABD 800 milyar $ lık paketin finansmanının sadece 20 milyar dolarını bütçesinden sağlayacak. Geri kalan 780 milyar doları nereden mi bulacaklar?
Evet karşılıksız para basacaklar...
Dolar artık güvenilmez ve değersiz bir para birimidir. Doların hızla değer kaybetmesi hiç de şaşırtıcı bir sonuç olmayacak. Şu an $ / € paritesi 1.32 olup yakın takibimdedir.
Abd daha öncede karşılıksız para basıp dünyayı dolara boğmuş ve özellikle uzakdoğu ülkelerinin merkez bankaları tarafından bu dolarlar rezerv olarak satın alınmıştı. Borsalar ve faiz artmış buna bağlı aşırı likiditeden emlak balonu şişmiş ve Lehman Brothers ile batlamıştı. Evet yine yazının başına geldik yani bu yolun sonu yine global ekonomk kriz olur.

Henüz kimselerden ses çıkmıyor ancak Abd'nin kurtarma paketinin amacı krizi önlemek değil ötelemekten ibaret...

Önemli not: Yazdıklarım kişisel görüşlerim olup asla yatırım tavsiyesi olarak değerlendirilmemelidir.

 
Toplam blog
: 11
: 1796
Kayıt tarihi
: 22.08.08
 
 

A.Ü Türizm Otel İşletmeciliği mezunuyum. İstanbul’da çeşitli otellerde resepsiyonist olarak çalıştı..