Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Ekim '15

 
Kategori
Müzik
 

El değmemiş Sezen Aksu şarkıları

El değmemiş Sezen Aksu şarkıları
 

Bütün şarkıcılar en az bir tane Sezen Aksu şarkısı okumak ister. Bunda anlaşılmayacak bir durum yok. Kimileri yeni, taptaze bir beste alıp okurken kimileri ise daha önceden Sezen Aksu’nun kendisi tarafından söylenmiş ve zaten popüler olmuş bir besteyi alıp onu okumaya kalkar. Birçok eski Sezen Aksu şarkısı elbette ki yeniden popüler olup yeni yorumcusuna katkı sağlayabilir fakat şarkı kendi değerinden biraz da olsun kaybeder. Zira zaten şarkı söylenebilecek en iyi şekilde söylenmiştir ve o şarkının büyüsünün belki de asla bozulmaması gerekmektedir. Özellikle yavaş ritimdeki bazı şarkılar sadece Sezen Aksu yorumuyla kalmalıydı ve o şarkı tarihe o şekilde geçmeliydi ama bugün baktığımızda ilk haliyle kalan son derece az Sezen Aksu şarkısı var elimizde.
 
2000 ve öncesi Sezen Aksu albümlerini tarayıp sizler için başkaları tarafından söylenmemiş 10 çok değerli eseri seçtim. Tabi ki çok zor bir seçim oldu, zira şarkıların çoğu hali hazırda başka albümlerde yer alıyor. Diliyorum ki aşağıda listelediğim şarkılar böyle el değmemiş haliyle bize hediye olarak kalırlar. İşte o şarkılar:
 
1. SONBAHAR
Söz: Aysel Gürel; Müzik: Onno Tunç
Albüm: Git  |  Yıl: 1986
 
Sonbahar kısa ama son derece etkili bir şarkı. Aysel Gürel’in sizleri alıp masal dünyasına götürdüğü binlerce şarkıdan birisi olan Sonbahar, "Git" albümünün en özellerinden birisi. Dönemine göre gayet ustalıkla düzenlenmiş eserde Sezen Aksu’nun yorum performansının en yüksek seviyede olduğu da kulağımızdan kaçmıyor.
 
2. KAVAKLAR
Söz: Metin Altıok; Müzik: Onno Tunç
Albüm: Sezen Aksu ’88  |  Yıl: 1988
 
Şair Metin Altıok’un vurucu şiirinin Onno Tunç tarafından bestelenip Sezen Aksu tarafından yorumlanmasıyla ortaya çıkan bu şarkı Sezen Aksu’nun efsaneleşmiş eserlerinden birisidir. Kavaklar gibi zor ve anlamlı bir şarkıyı yorumlamak herkesin harcı olmasa gerek. Bu şarkının bu sebeple halen o ilk haliyle kaldığı kanısındayım.
 
3. SON BAKIŞ
Söz: Aysel Gürel; Müzik: Onno Tunç
Albüm: Sezen Aksu Söylüyor  |  Yıl: 1989
 
Son Bakış her ne kadar Ceylan Ertem tarafından ‘Sezen Aksu Tribute’ konserlerinden söylense de başkası tarafından yorumlanmış hali hiçbir albümde yer almadı. Aysel Gürel’in, Erdal Eren’in son bakışlarından etkilenerek yazdığı şarkının sonunda duyduğumuz Sezen Aksu haykırışlarını hiçbir şeye değişmem.
 
4. GÜLÜMSE
Söz:  Kemal Burkay; Müzik: Onno Tunç
Albüm: Gülümse  |  Yıl: 1991
 
Gülümse, kendi adını taşıyan albümde olay yaratan şarkılardan bir tanesi. Özellikle öyle bir dönemde Kürt bir şairin şiirini besteleyip söylemek herkesin cesaret edebileceği bir olay değildi. Sezen Aksu’yla bu kadar özdeşleşmiş bir şarkının başka biri tarafından asla söylenmemesi gerektiğini düşünüyorum. Sezen Aksu senelerce konserlerine hep bu şarkıyla başladı.
 
5. AŞKLARI DA VURURLAR
Söz: Sezen Aksu, Yelda Karataş; Müzik: Aşkın Arsunan
Albüm: Deli Kızın Türküsü  |  Yıl: 1993
 
2013 Harbiye konserlerine bu şarkıyla başlayarak büyük bir sürpriz yapmıştı Kraliçe. Madımak Olayları’ndan sonra şarkının içinde geçen "Eyvah! Şiirler azalmış. Yanıyor içimizdeki koskoca orman!" haykırışıyla bu olayları asla unutmayacağını ifade eden Aksu’nun, Yelda Karataş ile yazdığı bu sözler efsaneler arasında yer alıyor.
 
6. KALBİM EGE'DE KALDI
Söz: Sezen Aksu, Şehrazat, Yelda Karataş; Müzik: Atilla Özdemiroğlu 
Albüm: Deli Kızın Türküsü  |  Yıl: 1993
 
Egeli Sezen Aksu zamanında Kanada’da tanıştığı Marika isimli Rum kadından etkilenerek ördüğü bu hikâyeyi iki büyük ustayla beraber şarkı sözü haline getirmiş. Zor bir besteye sahip olan şarkıyı dinlerken bir anda Ege kıyılarına gidip geliyorsunuz. Şarkıda çok güzel işlenmiş özlem duygusu sadece Ege için değil tüm özlenen memleketler için geçerli olduğundan bu çalışma tam bir uzun yol şarkısıdır.
 
7. KÜÇÜĞÜM
Söz - Müzik: Sezen Aksu
Albüm: Deli Kızın Türküsü  |  Yıl: 1993
 
Vefatından önce Uzay Heparı’nın, Sezen Aksu için yapmış olduğu son düzenlemelerden bir tanesi de Küçüğüm şarkısınadır. Hayat ışığı olabilecek kadar önemli sözlere sahip olan bu şarkıda Sezen Aksu hayattaki gelgitlerinin sebeplerini sorguluyor. Sade ve etkili bir düzenlemeye sahip şarkı sadece piyano ve Sezen Aksu sesiyle sonsuzluktaki yerini almış bulunuyor.
 
8. SON SARDUNYALAR
Söz: Sezen Aksu, Yelda Karataş; Müzik: Ara Dinkjian
Albüm: Işık Doğudan Yükselir  |  Yıl: 1995
 
Sezen Aksu’nun sardunyayı ne kadar sevdiğini ve şarkılarında sürekli kullandığını hepimiz biliyoruz. İşte bu sevginin en güzel örneklerinden birisi son derece vurucu sözlerle hepimizi eskilere götüren bu şarkıda yer almış. Bir hayli zor bir besteye sahip olan şarkıyı yorumlamak, bu görevin altından kalkmak kolay olmadığı için Son Sardunyalar hala el değmemiş, muhteşem haliyle duruyor.
 
9. ADI BENDE SAKLI
Söz: Sezen Aksu, Meral Okay; Müzik: Yannis Karalis
Albüm: Adı Bende Saklı  |  Yıl: 1998
 
Bu şarkı kesinlikle başka birisi tarafından söylenmemeli çünkü şarkıdaki hikâye Meral Okay’ın hikâyesi ve bu hikâye ancak sözlerini beraber yazdığı en yakın arkadaşı Sezen Aksu tarafından söylenebilir. Bu kadar etkili sözler ve bu kadar etkili bir yorumun bu büyülü hali kesinlikle bozulmamalı ve Meral Okay’ın hatırası kesinlikle korunmalıdır.
 
10. SARI ODALAR
Söz - Müzik: Sezen Aksu
Albüm: Deliveren  |  Yıl: 2000
 
Sezen Aksu’nun kime yazdığı hala tartışılan bu şarkı, etkileyici klibi ve mistik düzenlemesiyle 2000’li yıllara girerken müzik piyasasında fırtınalar koparmıştı. Sarı Odalar'ın ardından Kıvanch K takma ismiyle tanıdığımız Kıvanç Kutlumuş’un, elektronik öğelerle süslediği düzenlemelerine 2000’li yıllardaki Sezen Aksu şarkılarında sıkça rastladık. Şarkının değişik düzenlemeli farklı versiyonları “Sarı Odalar” teklisinde yer alıyor ama ilk hali hiçbir zaman unutulmayacak.
 
Emre Toprak / PopKedi.Com / Ekim 2015
 
Yazının Orijinali:
 
Toplam blog
: 8
: 257
Kayıt tarihi
: 01.10.15
 
 

Popüler müzik ve magazine kedi takibi... ..