Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Ekim '12

 
Kategori
Söyleşi
 

Elazığlı Amatör Tiyatrocu Mahmut Yıldırım ile oynadıkları Oyunn Üzerine...

Elazığlı Amatör Tiyatrocu Mahmut Yıldırım ile oynadıkları Oyunn Üzerine...
 

Elazığlı Amatör Tiyatroıcu Mahmut Yıldırım ile oynadıkları oyun üzerine...


ELAZIG  TÜRK OCAKLARI TİYATRO KULÜBÜ GENEL YÖNETMENİ, AYNI ZAMANDA ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİSİ VE AMATÖR RESSAM MAHMUT YILDIRIM.

“TİYATRO HAYATIN GERÇEK OLAN  TARAFIDIR”

Soru- .Bize kısaca kendinizi tanıtır mısınız? Hangi okulları okudunuz ?

MAHMUT YILDIRIM-  16 Nisan 1987 Elazığ doğumluyum.  İlk, Orta ve Lise öğrenimimi burada tamamladım. Giresun Üniversitesi Tirebolu Mehmet Bayrak Meslek Yüksekokulunda İşletme Yönetimi okudum. Dokuz yıldır tiyatro oyunculuğu yapıyorum. Bunun son üç yılında ise yönetmenlik deneyimlerim oldu. Ayrıca Tirebolu Gündem gazetesinde Kültür Sanat editörlüğü yapmaktayım.

Kitap okumak  ve tarihimize bağlılığım ileri derecededir. Tiyatro, Sinema ve Futbol beni hayata bağlayan unsurlardan..

SORU-  Tiyatro topluluğu kurmak nereden aklınıza geldi? Nasıl kurdunuz kimler vardı?

MAHMUT YILDIRIM -  Keyfi olarak değil bir zorunluluk olarak kuruldu. Çünkü tarihi kültürlerimize birilerinin sahip çıkması gerekiyordu. Çevremizde bunu uygulayabilecek cesarette kimseleri bulamadığımız için tiyatro topluluğu kurarak bu alanda öncü olmak istedik. Yıllardır tarihi bir oyunda küçük bir rolde olsa oynama hayalim vardı. Ama çok şükür kurucusu olduğum ekiple ‘’Ya Devlet Başa Ya Kuzgun Leşe’’adlı oyunun yönetmenliğini ve başrolünü üstlendim. Bu ekip dört kişiyle kuruldu Mahmut YILDIRIM, Ömer ALBAYRAK, Mehmet Zülfü BULUT ve İnancımız. . .

SORU-  Sergileyeceğiniz eseri nasıl seçtiniz ve buna nasıl hazırlandınız?

MAHMUT YILDIRIM - Küçük yaşlardan beri Orhan ASENA Hayranı olarak büyüdüm. Onun yazdığı oyunlardan birinde yer almak hayalimdi. Bizim ekip olarak formatımız tarih olunca da buna en uygun yazar tabi ki Orhan ASENA oldu ve onun eserinden faydalandık.

Hazırlanma sürecimiz üç ay tiyatro temel eğitimi, iki ay sahne çalışmaları ve son 3 ay ise Osmanlı adabı eğitimi şeklinde geçti.

SORU-  Tiyatro ekibini kurmadan önce ve provalar sonrasında tiyatroyu sergiledikten sonra duygularınız arasında ne gibi değişimler oldu?

MAHMUT YILKDIRIM  Sadece tek cümleyle özetleyebilirim ‘’İdeallerinizin peşinden koşmalı, inandığınız işleri yapmalısınız. İşte başarı budur’’

SORU- Tiyatro yapmak nasıl bir duygu. Üniversite öğrencilerinin  gelişimi üzerine nasıl etkisi var?

MAHMUT YILDIRIM - Tiyatro sadece dört duvar arasında oynanan oyun değildir. Tiyatro küçükken oynadığımız evcilik oyunu, tiyatro dil bilmeyen kabilelerin gördükleri hayvanı anlatmak için kullandıkları mimik ve hareketlerde gizlidir. Tiyatro hayatın gerçek olan tarafıdır. Hayatınızda doktor, avukat veya padişah olamayabilirsiniz ama tiyatro oyuncusu bunların hepsini bir arada yaşayabilir. Tiyatro oyuncusu kendini özel hissetmeli çünkü onlar hayatın ta kendisi.

Kendi ekibim üzerinde ki etkisi şudur ; farklı bir pencereden hayata bakmayı, kalabalık karşısında hiç korkmadan kendilerine güvenerek konuşmayı en önemlisi kendilerini daha iyi ifade etmeyi öğrendiler. Sanatçının her zaman toplumun aynası olduğunun bilincine vardılar ve artık tarihimizi daha çok seviyorlar.

SORU. Bundan sonra topluluğunuz devam edecek mi, Hangi eserleri sergileyeceksiniz?

MAHMUT YILDIRIM-Türk Ocakları Tiyatro Kulübü daha çok uzun yıllar bu ülkeye hizmet etmeye devam edecektir. Belirttiğim üzere ekip olarak çizdiğimiz yolda vatanımıza mal olmuş ünlü şahsiyetlerimizi, kahramanlarımızın gecelerini yapıp Osmanlı ve Türk İslam tarihini anlatan eserlerimizle seyircilerimizi buluşturacağız.

SORU- Davet olursa başka illere de gitmek ister misiniz?

MAHMUT YILDIRIM - Önümüzde İstanbul, Ankara, Bingöl, Şanlıurfa turnelerimiz olacak. Davet olduğu takdirde tarihimizi büyük Türk Milletine tekrar tekrar yaşatmayı çok istiyoruz.

SORU-  Başka neler anlatacaksınız?

MAHMUT YILDIRIM -  Öncelikle bendeki tiyatro yeteneğini görüp beni tiyatroya yönlendiren ve şu anda da en büyük yardımcım ve destekçim olan Ömer ALBAYRAK kardeşime. Yardımcı Yönetmenim, yol göstericim ve can damarım Mehmet Zülfü BULUT’a. Tiyatro alanında sahne tozu yutarak yetişmemi sağlayan Levent GENÇ hocama. Elazığ Türk Ocakları Başkanı Metin Akgün ve Yönetimine sonsuz teşekkürlerimi sunarım. Tokat  Gazetesine bu güzel söyleşiden dolayı ben şahsım ve ekibim adına şükranlarımı sunuyorum. Kendilerini en yakın zamanda Doğu’nun incisi Gakgoşlar diyarı Elazığ’a davet ediyorum. Bütün Tokat halkına saygı ve en derin selamlarımı iletiyorum.

 TURAN YALÇIN-TOKAT

 
Toplam blog
: 1096
: 1558
Kayıt tarihi
: 28.12.07
 
 

1967 Tokat'ın  Pazar ilçesi doğumluyum. İşitme engelliyim. İstanbul Üniversitesi iktisat Fakültes..