Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Kasım '12

 
Kategori
Kitap
 

Eleştiri - tanıtım

Eleştiri - tanıtım
 

“DOLUDİZGİN”

YAŞAMI DOĞRULUYOR

MELAHAT BABALIK 

 “Şiirin özü fırtına ise imgeler tufan yaratmalı.” diyen Aragon’un bu sözünü Saf  Şiir Yoktur adlı yazısında okumuştum. Ne güzel bir söz, yaşamla örtüşen onu tanımlayan.

Aragon’un önemsediği imge “Doludizgin” adlı şiir kitabıyla Türkay Korkmaz’da somutluk kazanmış.“sabahlara dönüştü düş / su can buldu / çiçekler söyleşti uzun solukla” dizelerinde Korkmaz bizleri nerelere götürmeye hazırlanıyor. Kim nere gitmek istiyorsa oraya mı? Düşlerini sabah aydınlığnda yıkarken suyun can bulması, çiçeklerin söyleşömesi’nde biz de orada mıyız? Çiçeklerin söyleşmesi, düşle sabah ilişkisi, can bulan su neyin kanıtı? Tüm bunları dileyen dilediği gibi düşleyebilir. Korkmaz, okuyucuya böylesine özgürlük tanıyor, onlara böylesine saygılı.       

Korkmaz, bireyi yazarken bireyselliğe düşmüyor. “Aysız gecenin karanlığı / Önüne geçemediğimiz / durulmaz dönemeç” üstümüze çöken karanlığın yarattığı yangınları “çağ yangın” adlı şiirinde aydın olmanın sorumluluğuyla dile getiriyor. Ozan bu dedikleriyle kalmıyor: “yaşanan süreçlere tanık / yitimli yıllar / geride kalan yankı”

İstanbul, Bostancı Hatay Lokantası’nda Salah Birsel’in şiir toplantıları sürerken Türkay Korkmaz’la tanıştım. 10 Mart 1999’da yitirdiğimiz sanat, düşün adamımız Salah Birsel şiirlerimizi dinlerken bizlere takılmadan da edemezdi: “Maydanozları şiir diye yutturuyorsunuz.” derdi. Özellikle Korkmaz’a kendi şiirlerini okuturur biz de dinlerdik. 

İşte bu Salı Toplantıları böyle bir topluluğu doğurdu. Saklah Birsel’i yitirdik ama onun bıraktığı Salı Toplantısı’nı sürdürüyoruz. Bu toplantılarda şiirimizi geliştirirken bir okul havasında Salah Birsel’e de layık olmaya çalışıyoruz.Toplantılarda Türkay Korkmaz’ın imgelerle yüklü şiirlerinin lirizimden de uzak düşmediğini gördüm. Bunu kitabıyla kanıtladı.

Bir Salı Toplantısı’nda Korkmaz’ın toplantılarda bulunanlara “doludizgin” adlı şiir kitabını imzalarken bu konuda bizlere öncülük ediyor, yol gösteriyordu. Artık her birimiz kitap çıkarma düşüyle yatıp kalkmaya başladık.

Korkmaz’ın şiir kitabında gezinirken “suskunluk düşleri, büyü bebek, ozan” adlı şiirleri dikkatimi çekiyor: “yumuk ellerin / çoğaltıyor sonrasızlığı / üzüm gözlerin erzincan / tenimi ünle”

 Korkmaz, şiirde dilbilgisi kurallarını tanımıyor. Bu anlayışını, “şiir kural tanımaz.” cümlesiyle özetliyor. Ortaya koyduğu şiir, kendine özgü bir örgü olarak karşımıza çıkıyor. Yıllar önce “çoğalan” adlı şiiriyle Ankara üniversitesi Türkçe Öğretim merkezi Trabzon Şubesi’nin açtığı yarışmada birincilik ödülünü almış. Seçici kurulda, AhmetÖzer, Gündoğdu Sanımer, Zekeriya Saka, Kenan Sarıalioğlu gibi ozanların yer alması ödülün değerini artırıyor.

 Korkmaz’ın renkli dizeleri yaşamla iç içe. O, saf temiz bebğin yumuk elleriyle geleceğe uzanırken aydınlamacı kişiliğine, umuduna somutluk kazandırıyor. O’nun şiirinde umutsuzluk, yılgınlık yok. İkinci şiir kitabı yolda.   

Korkmaz’ın “doludizgin” dışında, öykü türünde, “Sabahları Seviyorum”, ayrıca Papirüs Yayınlarında çıkacak olan “Türkçede Anlatım” adlı öğretici kitabı bulunmaktadır.

Korkmaz’ın başarısının sürekli olması yazınımız için bir kazanç olacaktır. 

6 KASIM 2012’YE DÜŞEN NOT

Değerli ozan Melahat Babalık şiirden anlayan, şiire emek veren bir ozan olarak şiirimi paylaşırken güzellikler sıralaması beni sevindirmişti.

Yıllar sonra geriye dönüp baktığımda sanatçı dostlarımla İstanbul’da olmaktan, onlarla şiir, öykü, Türkçe adına etkinliklerde bulunmaktan çok mutlu olduğumu anladım.

10 Kasım 2012, saat 18.00’de  Kartal Hasan Ali Yücel Kültür Merkezi’nde Atatürk Oratoryusunda Melahat Babalık,Nurullah Can, İnci Ponat, Ümit Öztürk, Fügen Kıvılcımer, Mürsel Üstün ile bir izlencede buluşarak  şiirlerde Atatürk’ü yaşamak, anlamak, anlatmak ortak çalışmamız olacaktır.

Tüm sevgi, dayanışma duygularıyla ozan dostlarımı selamlıyorum!

( ARDIÇ KUŞU, EKİM 2002, s.18 )

 
Toplam blog
: 1064
: 732
Kayıt tarihi
: 24.03.12
 
 

Türkay KORKMAZ, umuda yolculuğu ertelemez. Mermeri delenin damlanın sürekliliği olduğunu bilir. Y..