Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Ekim '11

 
Kategori
Siyaset
 

Eli kelepçeliler

Eli kelepçeliler
 

Kelepçelenenler ya Suçsuzsa..?


Özellikle son zamanlarda bu gözaltına alınma şekilleri çok konuşulmaya başlandı. Kameralar eşliğinde ev baskınları, kapıyı açan ne olduğundan habersiz ev halindeki vatandaşlar, araçlardan sıkı sıkıya tutularak indirilen kelepçeli insanlar, bir taraftan görüntü almak için her şeyi yapan kameramanlar, saçma sapan sorularla suçluyu, suça daha çok teşvik eden eli mikrofonlu muhabirler.......

Bazen empati yapmak bir çok sorunu çözebiliyor. Şimdi kanun koyucular, polisler, ya da adalet mekanizması içerisindeki savcılar, bir an için kendilerinin de aynı muameleye tabi tutulduklarını düşünseler:

Evlerine sabahın köründe baskın yapılsa, ne olduğundan habersiz eşi ve çocukları panik içerisinde ağlasa, sonra elleri kelepçeli vaziyette çocuklarının yanından kameralar eşliğinde çıkarılıp yine adliyeye polislerin sıkı sıkı tuttuğu azılı bir suçlu gibi sokulsa ve işin garibi en sonunda da suçsuz olduğu ispatlansa;  kaybettiği itibarı, ailesi ve kendisinin bozulan psikolojisi için ne hissedebilir acaba.

Ben hukukçu değilim ama bana bu tür durumlar için kimse kanundan bahsetmesin. Hiç kimsenin "kanun da böyle ben ne yapayım" deme lüksü ve vicdansızlığı olamaz.. Daha suçlu olup olmadığı bile bilinmeyen insanların  küçük düşürüldüğü, insanların hayatlarında onarılamaz yaraların açıldığı bu tür bir kanunun - varsa - değiştirilmemesi  insan hakları açısından zavallılıktır.

En son örneğini şike soruşturmasında gördük. Apar topar kelepçelenerek ifşa edilen futbolcu Mehmet Yıldız bir gün sonra "kusura bakma yanlışlık oldu" denilerek serbest bırakıldı. İnsan haysiyetinin bu kadar ucuzca ayaklar altına alındığı çok az ülke vardır sanırım. Siz  Mehmet Yıldız'a her maçta " şikeci" diye bağırılmasına sebep oldunuz, adamı tüm Ülke önünde küçük düşürdünüz sonra "yanlışlık oldu kusura bakma " dediniz. Ondan sonra da biz çok yol yaptık, ekonomimiz süper, herkes hastahanelere gidebiliyor....... Evet ama herkes bir anda kelepçelenebiliyor da.....

Önce gözaltına alınıp bir kaç ay içerde kaldıktan sonra serbest kalan binlerce insan var. Bu sayı giderekte  artacak.

Bu kadar rahat kişi insiyatifi kullanılabilen, boşluklu ve yoruma açık kanunların olduğu başka ülkeler de var mı bilmiyorum ama şu anayasa değişiklikleri konuşulurken memleketi artık "polis, savcı, asker" değil insan hak ve hukukunun yönettiği bir hale getirmemiz lazım.

Aksi taktirde bu gün gülenler, yarın aynı kanunlar yüzünden ağlayabilirler.

 
Toplam blog
: 164
: 672
Kayıt tarihi
: 21.10.10
 
 

İnşaat Mühendisiyim, olaylara anlık değil öncesi ve sonrasıyla bakmaya çaba gösteririm. Dağ havas..