Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Mayıs '10

 
Kategori
Emlak
 

Emlak vergisi ödemesi birinci taksidi bu ay sonunda

Emlak vergisi ödemesi birinci taksidi bu ay sonunda
 

Mart ayında başlayan 2010 yılına ilişkin emlak vergisi ödemesinde birinci taksitin 31 Mayıs 2010 Pazartesi akşamına kadar ödenmesi gerekiyor. Türkiye sınırları içinde, brüt 200 metrekareyi aşmayan tek konuta sahip olan; - Emekli, dul veya yetim aylığından başka geliri olmayan emekliler ile dul ve yetimler,
- Kendisine bakmakla mükellef kimsesi olup 18 yaşını doldurmamış olanlar hariç olmak üzere hiçbir geliri olmayan ev kadınları ve işsizler,
- Gaziler,
- Şehitlerin dul ve yetimleri,
- Engelliler emlak vergisi ödemeyecekler.

Brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek konuta hisse ile sahip olunması durumunda indirimli vergi oranı, hisseye karşılık gelecek kısma uygulanacak. Birden fazla konuta hisse ile sahip olanlar ise bundan yararlanamayacak.

Tek konutun dışında gelir getirmeyen işyeri, arsa ve araziye sahip olanlar, indirimli emlak vergisi oranı uygulamasından faydalanabilecekler. Bu durumda tek konut için değil, gelir getirmeyen işyeri, arsa ve arazinin emlak vergisi ödenecek. İndirimli vergi oranı uygulamasından yararlanmak için mal sahibinin kendi mülkünde oturma şartı aranmaz. Sahip olduğu tek konutunu kiraya verip, başka bir evde kirada oturanlar da, sahip oldukları tek konutları için emlak vergisi ödemeyecek.

Ancak belirli zamanlarda dinlenme amacıyla kullanılan yazlık türü konutlar için indirimli (sıfır oranlı) emlak vergisi uygulamasından yararlanılamayacak. Tek bir eve yazlık olarak sahip olunsa da emlak vergisi ödenecek. Yazlık evde sürekli oturulması ve başka evin olmaması halinde ise yazlık ev için emlak vergisi ödenmeyecek. Bu durumda ikamet kaydının, yazlık evin bulunduğu yer muhtarlığında olması gerekiyor.
Emekli, dul veya yetim aylığından başka geliri olmama şartı aranan emeklilerin, dul ve yetimlerin, ev hanımı ve işsizlilerin, 22.000 TL'ye kadar olan mevduat faizi, repo, bono ve tahvil faizi, temettü ve kar payı gibi menkul sermaye iradı gelirleri, sıfır oranlı emlak vergisi uygulamasından yararlanmalarına engel olmayacak. Söz konusu gelirlerin 22.000 TL'yi aşması halinde indirimli emlak vergisi uygulamasından yararlanamayacaklar.
Yukarıda belirtilen kişilerin emlak vergisi ödememeleri, indirimli emlak vergisi uygulamasından yararlanabilmeleri için bazı koşullar aranıyor. Sahip olduğu tek konut için ilk defa indirimli emlak vergisi uygulamasından yararlanacak olanlardan;
- Ev hanımı ve işsizlerin, “Hiçbir geliri olmayanların tek meskenlerine ait taahhüt belgesi” ni,
- Emekliler ile bunların dul ve yetimlerinin “Tek meskeni olan emeklilere, dul ve yetimlere ait form”u,
- Gaziler ile şehitlerin dul ve yetimlerinin ise “Tek meskeni olan şehitlerin dul ve yetimlerine ve gazilere ait form” u ilgili belediyeye vermeleri gerekiyor.

Söz konusu taahhüt belgesi veya formları daha önceki yıllarda vermiş olup, durumlarında değişiklik olmayanların, 2010 yılı için tekrar taahhütname ya da form vermeleri gerekmez.
Engellilerin emlak vergisi ödememeleri için, öncelikle bu durumlarını tam teşekküllü devlet hastanesinden alacakları sağlık kurulu raporu ile belgelendirmeleri gerekiyor. Sonra, “Tek meskeni olan engellilere ait indirimli bina vergisi formu”nun düzenlenmesi, sağlık kurulu raporu ve bildirim formunun, örneği aynı tebliğ ekinde yer alan dilekçe ile birlikte ilgili belediyeye verilmesi gerekir. İndirimli emlak vergisi uygulamasından yararlanma koşullarından herhangi birinin kaybedilmesi halinde, durumun ilgili belediyeye bildirilmesi gerekir. Gerekli koşulları taşımadığı halde, gerçek dışı bildirim ve taahhütte bulunarak indirimli bina vergisi uygulamasından yararlananlar ile durumlarında meydana gelen değişikliği bildirmeyenlerden alınması gereken vergi, cezalı olarak gecikme faiziyle birlikte alınır. Birden fazla dairede hissedar olanlar emlak vergisi öder. Türkiye sınırları içinde brüt alanı 200 metrekareyi aşmayan tek meskeni olan ve emekli aylığından başka geliri olmayanlara Bakanlar Kurulu’nca getirilen sıfır oranlı emlak vergisi uygulamasından yararlanarak, emlak vergisi ödememek için, tek daireye sahip olunması gerekiyor. Düşük oranla da olsa birden fazla daireye hissedar olduğunuzda emlak vergisi ödemek zorundasınız. Hissenizin birini eşinize veya çocuğunuza devrederseniz, kalan tek dairedeki hisseniz için emlak vergisi ödemezsiniz. Örneğin 100 metrekarelik 3 ayrı daireye %20 oranında hissedar olduğunuzu düşünelim. 3 dairenin toplamında hisselerinizi toplarsak 60 metrekarelik yeriniz yani nerdeyse yarım daireniz var demektir. Emlak vergisi kanununun 9.maddesine göre, oturulması ve kullanılması kanunların verdiği yetkiye dayanılarak yasaklanan binaların vergileri, mükelleflerce durumun vergi dairesine bildirilmesi ve vergi dairesinin tespiti üzerine kullanımın yasaklandığı tarihten itibaren vergi alınmaz.

 
Toplam blog
: 9
: 2209
Kayıt tarihi
: 08.04.10
 
 

Emrah Dönmez, 1978 İstanbul doğumludur. Uzun yıllar İstanbul gayrimenkul piyasasında başarılı işlere..