Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Kasım '08

 
Kategori
Hamilelik Sonrası
 

Emziren anne beslenmesi

Emziren anne beslenmesi
 

Emzirme doğal bir süreçtir. Her annein emzirdiği sürece sütü de gelmektedir. Sütü getiren eylem doğum yapmak değil, bebeği emzirmektir.
Emziren bir anneden ilk günlerde ağız sütü diye bilinen "kolostum" sütü gelmektedir. Kolostrum miktarca az, yoğun, ancak proteinden zengin bir süttür. İlk günlerde sütün az gelmesi nedeniyle bebek uzun süre anne memesinde kalır. Bu doğanın kanunudur, bebek ne kadar uzun süre emerse, o kadar uyarı verir ve süt oranı buna göre artar. Gece emzirmeleri de önemlidir çünkü süt salınımı sağlayan hormon en çok gece salgılanmaktadır.
Peki emziren anne, beslenmede nelere dikkat etmelidir? Gebelik süresince uygulanan beslenme düzenine emzirme süresince de devam edilmelidir. Günlük vitamin alımı da sürdürülebilir.
Emziren anne beslenmesinde günlük sıvı alımı da çok önemlidir. Günlük üç litre sıvı tüketilmelidir. Bunun iki litresi su olarak, bir litresi diğer içeceklerden karşılanmalıdır. Halk arasında tatlı yemenin sütü artırdığı konusunda bir inanış var. Tatlının süt artırıcı etkisi yoktur. Ancak tatlı yemek, çok su içmemizi sağladığı için sütü arttırmaktadır. Aslında emziren annenin beslenmesi yetersiz bile olsa, sıvı alımı uygunsa bebeğini sütü ile yeterince besleyebilecektir. Fakat yetersiz beslenme annenin kendi sağlığında sorunlara neden olabilir. Örneğin kalsiyum yetersizliği nedeni ile diş çürükleri meydana gelmektedir.
Günlük sıvı alımının yanında, özellikle bazı besinlerin de sütü arttırdığı bilinmektedir. Bunlara örnek olarak ; boza, buğday, bira mayası ( malt içeceği ), tahin, çemen otunu sayabiliriz. Piyasa da süt artırıcı bitki karışımlarından oluşan çaylar bulunmaktadır. Bunlar da kullanılabilir.
Emziren anneler çay kahve tüketimine dikkat etmeli, özellikle içmek istenirse saat 15'ten önce tükretilmelidir. Bebekte gaz oluşmasına neden olabileceğinden dolayı, gaz yapıcı yiyeceklerden de uzak durulmalıdır. Bunlar; lahana, soğuk ve asitli içecekler, brokoli, lahana ve baklagillerdir.
• •Anne sütünün düzenli gelmesindeki en önemli faktör, anne psikolojisidir. Stres , yoğun üzüntü ve aşırı yorgunluk sütün kesilmesine sebep olabilmektdir. Bu nedenle emziren anne, bebek uyuduğu zamanlar dinlenmeye dikkat etmeli ve stres yaşatan olaylardan uzak durmalıdır.

Yenidoğan Hemşiresi
Özen İnam

 
Toplam blog
: 7
: 5695
Kayıt tarihi
: 09.10.08
 
 

2004 yılında Koç Üniversitesi Sağlık Mesek Yüksek Okulu'ndan mezun oldu. 2016 yılında Yıldız Tekn..