Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Haziran '11

 
Kategori
İnançlar
 

En büyük nimet: İman

En büyük nimet: İman
 

Allah’ın bir insana iman nasip etmesi, Rabbimizin verdiği en büyük nimetlerden biridir. Bu nimete sahip olmayan insanlar ise şeytanın ve dünya hayatının boş aldatmalarına kanarak, Allah’ın rızasını kazanma amacından tamamen uzak bir hayat yaşarlar. 

Bakıldığında inanan ya da inanmayan bütün insanların günlük yaşamı ve yaptıkları işler birbirinin aynı gibi görünür. Ancak aralarında oldukça büyük bir fark vardır. Bu, insan hayatına dair çok önemli bir gerçektir ve iman etmeyen insanlar bu gerçeği kavrayamazlar. Söz ettiğimiz gerçek, Allah’a iman etmenin inananlar üzerinde oluşturduğu güzelliklerdir. 

 

Gerçek mutluluğu elde edebilmenin ve kalbin tatmin olmasının tek yolu, Allah'a iman etmek ve O’nu anmaktır. Bu sırrı Rabbimiz, Kuran'da tüm insanlara "... Haberiniz olsun; kalpler yalnızca Allah'ın zikriyle mutmain olur." (Rad Suresi, 28) ayetiyle haber verir. 

 

Allah tüm evreni yoktan var eden, sonsuz güç sahibi Yüce varlıktır. Rabbimiz mükemmel bir düzen, olağanüstü bir sistem yaratmış ve bugüne kadar yaşamış ve yaşayacak bütün insanların da kaderlerini belirlemiştir. İman edenler, Allah'ın yarattığı kadere teslim olup, saygı ve nezaketle bu kaderi izlerler. Kainattaki her detayın, karşılaşılan her olayın Allah tarafından özel bir hikmet ve akıl ile planlanmış olduğu Kur'an’da bize bildirilir; 

 

Yeryüzünde olan ve sizin nefislerinizde meydana gelen herhangi bir musibet yoktur ki Biz onu yaratmadan önce bir kitapta olmasın. Şüphesiz bu Allah'a göre pek kolaydır. (Hadid Suresi, 22) 

 

Ancak bazı insanlar, Allah’a teslim olup, huzurlu bir hayat yaşamak varken, inkârda direnir, kendilerine zulmederler. Şeytanın etkisi altındaki nefisleri bu insanlara, ayette haber verildiği gibi ‘yüzükoyun süründükleri’ bir yaşam sunar; 


Eğer O, rızkını tutsa (vermese), rızkınızı verecek olan kimmiş? Hayır; onlar, bir azgınlık ve nefret içinde inatla direniyorlar. Şu halde yüzükoyun sürünerek yürüyen mi daha çok hidayete erer, yoksa dosdoğru yol üzerinde dümdüz yürümekte olan mı? (Mülk Suresi, 21-22) 


Allah'a yakınlaşmak için çaba gösteren her insan Rabb’imizin lütfuyla bütün güzelliklere sahip olabilir ve yine O'nun rahmetiyle bunlardan zevk alıp, hoşlanabilir. İman eden bir insanın Allah'ın rızasını ve sevgisini kazanabilmiş olmasından dolayı duyduğu mutluluk, herşeyin üzerindedir. Cennetteki tüm nimetler de, Allah'ın samimi ve ihlâslı kullarına bir ikramıdır. Herşeyden önemlisi ise, Allah'ın müminlerden hoşnut olmuş ve onları cennetine kabul etmiş olmasıdır: 


...Onlar, öyle kimselerdir ki, (Allah) kalplerine imanı yazmış ve onları kendinden bir ruh ile desteklemiştir. Onları, altlarından ırmaklar akan cennetlere sokacaktır; orada süresiz olarak kalacaklardır. Allah, onlardan razı olmuş, onlar da O'ndan razı olmuşlardır. İşte onlar, Allah'ın fırkasıdır. Dikkat edin; şüphesiz Allah'ın fırkası olanlar, felah (umutlarını gerçekleştirip kurtuluş) bulanların ta kendileridir. (Mücadele Suresi, 22) 

 

 

 

 
Toplam blog
: 727
: 972
Kayıt tarihi
: 09.02.10
 
 

Ekonomi okudum. 5 yıldır haber siteleri, portal ve dergilerde yayınlanan yazılarımı ve inandıklar..