Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Haziran '12

 
Kategori
Alternatif Enerji
 

En genel kullanılabilir enerji; Güneş

Bilim, yeni ve kullanılabilir enerjinin kullanılması adına çalışmalara başlamıştır. Bu enerjiler; güneş, jeotermal, biyokütle vb. temiz enerji kaynakları olarak nitelendirilir. Bu kaynaklardan en çok kullanılabilen ve en önemlileri güneş ve rüzgar enerjileridir.

Fosil yakıtlara alternatif teşkil eden kaynaklar ise tükenmen ve yenilenebilir enerji kaynaklarıdır.

GÜNEŞ ENERJİSİ

Dünya güneşten yaklaşık 150 milyon km uzaktadır. Dünya hem kendi çevresinde hem de güneşin etrafında elips bir yörüngede dönmektedir. Bu yüzden güneşten dünyaya gelen enerji günlük ve yıllık olarak değişiklik gösterir.

Yeryüzünün kullanmakta olduğu tüm yenilenebilir enerjilerin kaynağı güneştir, diğer tün alternatifler güneşin etki etmesiyle oluşur. Güneşin bitmeyen enerjisinden yararlanarak düşük bir maliyetle kullanım suyumuzu ve evlerimizi ısıtıp, elektrik üretebiliriz. Güneş kolektörlerini kullanarak istediğiniz kadar ısı ve elektrik elde edebilirsiniz. Aynı zamanda doğayı kirletmekten kaçınmış olmakla beraber tasarrufta etmiş olursunuz.

Güneş enerjisi ısı ve elektrik enerjisine dönüştürülerek kullanılmaktadır, aynı zaman da yarı iletkenler kullanılarak direk elektrik enerjisi de üretmek mümkün. Bir günlük güneş enerjisinden yararlanmak, dünya üzerinde günde 300 trilyon ton kömür yakılmasına eşdeğerdir. Başka bir hesaplamada ise bir yıllık güneş enerjisi dünya üzerinde ki tüm fosil yakıt rezervlerinin üretebileceği enerjiden 15- 20 kat daha fazladır.

 

Ülkemiz güneş enerjisi bakımından Avrupa ülkelerine göre şanslı durumdadır. Türkiye ye düşen güneş miktarı tüm Avrupa ülkelerine düşen güneş miktarına eşittir.

Güneş enerjisinin diğer enerji türlerine göre üstünlükleri

Güneş enerjisinin diğer enerji türlerine göre çok üstün özellikleri vardır. Bunlardan bazıları:

1- Güneş enerjisi tükenmez ve azalmaz.

2- Güneş temiz bir enerji türüdür; gaz, toz, duman vb. oluşturmaz.

3- Güneş ulaştırma gereksinimi yoktur her yere ulaşır.

4- Güneş enerjisi önemli bir teknolojiye gerek olmadan kullanılabilir.

 
Toplam blog
: 14
: 538
Kayıt tarihi
: 07.06.12
 
 

Herşeyden önce düşünen bir bireyim...En çok hoşlandığım; insanları yöneten ve yönlendiren sisteml..