Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Haziran '12

 
Kategori
Alternatif Enerji
 

Rüzgar...

İnsanlar gemi ve yelkenlileri hareket ettirmek için 5500 yıldır rüzgardan faydalanıyor. Yel değirmenleri tahıl ezmek ve sulama yapmak için 7. yy dan beri İran,Afganistan ve Pakistan da kullanılıyor.

Rüzgar enerjisi, hava akımının sahip olduğu hareket (kinetik) enerjisi rüzgarı oluşturur. Bu enerjinin bir kısmı hareket ve elektriğe dönüştürülebilir. Rüzgarın enerjisinin kullanılmaya başlanması çok eski dönemlere dayanır. Rüzgardan ilk yararlanma şekli olarak yel değirmenleri ve yelkenli gemileri söyleyebiliriz. Sonraları ağaç kesmeden tahıl öğütmeye ve su pompalama gibi çeşitli alanlarda da rüzgardan yararlanılmıştır. Günümüz de genel olarak elektrik üretmek için kullanılır.

Fosil yakıt kullanılan yöntemlerde çıkan zararlı gazlar oluşmakta ve atmosfere salınmakta bunun sonucun da hava ve su kirlenmektedir. Rüzgardan elde edilen enerjide ise bu zararlı gazlar açığa çıkmamaktadır, bu da rüzgarı temiz bir enerji kaynağı yapar. Yarattığı tek kirlilik gürültüdür fakat günümüzde rüzgartürbinlerinin pervanelerinden çıkan ses büyük ölçüde azalmıştır.

Kutuplardan ekvatora doğru artış gösteren toprak güneş tarafından eşit olmayacak şekilde ısınıyor. Ayrıca karalar denizlere göre daha çabuk ısınır ve soğur. Isı farkı, global atmosferik ısı yayma sisteminin toprak yüzeylerinden stratosfere doğru uzanmasını sağlamaktadır. Rüzgarın bu hareketinin neticesinde biriken enerjinin bir çoğu, rüzgarın hızının 160 km/s aştığı yerlerde (rakımlarda) bulunabilir. Sonuç olarak rüzgardan elde edilen enerji atmosfer boyunca ve toprak yüzeyinde, sürtünmeden yayılmaya kadar her şekle dönüşür. Rüzgardan elde edilen gücün toplamda ki miktarı, kaynakların tamamından kullanılanın yanında çok küçüktür. Tahmini olarak 72 TW (terawatt) olan toprağın potansiyel rüzgar gücünden ticari olarak yararlanıla bilir.

 
Toplam blog
: 14
: 538
Kayıt tarihi
: 07.06.12
 
 

Herşeyden önce düşünen bir bireyim...En çok hoşlandığım; insanları yöneten ve yönlendiren sisteml..