Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Haziran '13

 
Kategori
Sağlık
 

Endometriozis kanser nedeni mi?

Endometriozis kanser nedeni mi?
 

endometriois


Endometriozis olarak bilinen çikolata kisti,  selim huylu over kistlerinden biridir. Kronik olarak da meydana gelebilen, cinsel ilişki sırasında ya da adet döneminde şiddetlenen pelvik ağrılar, hastaların hayat  kalitesini ciddi derecede olumsuz olarak etkilese bile kansere dönüşebilme olasılığı çok düşüktür.
 
 
Endometriozis, üreme dönemindeki kadınlarda karşılaşılan bir sağlık sorunudur ve üreme dönemindeki kadınların % 15’inde, gebe kalma zorluğu yaşayan kadınların % 30’unda  endometriozis saptanmaktadır.
 
Endometriozissaptanan bir yumurtalıkta daha sonrasında kanser görülme riski de vardır.  Ancak  “çikolata kisti kansere neden olur” şeklinde bir saptama yapmak son derece  yanlış olur. Endometriosis hastalığı olanlar üzerinde yapılan bilimsel araştırmalar,  bu hastaların % 1-2’sinde endometriozis oluşumlarının bulunduğu yerlerde kanser  oluşumlarının saptandığını göstermektedir. Ancak endometriozis hastalığı olmayan  kadınlarda da bu risk aynı nispettedir yani endometriozis hastası olan veya olmayan her kadında da kanser aynı sıklıkla karşımıza çıkmaktadır.
 
Aşağıdaki, endometriozis ve oluşumu konusunda çok faydalı bulduğum yazıda, endometriozistin nasıl oluştuğu konusu detaylıca ele alınmıştır
 
 
Endometriozis ve Kanser İlişkisi
 
Endometriozis ve yumurtalık kanseri ilişkisi, biyolojik ve kalıtımsal mutasyon açısından değerlendirilmiş ancak iki sağlık sorunu arasında sebep-sonuç bağlantısı oluşturacak  hiçbir delil bulunamamıştır. Yani bu araştırma sonucuna göre de “çikolata kisti" (endometriozis) kansere 
neden olur” ifadesi yanlış bir ifade olacaktır.  “Endometriozis ve yumurtalık kanseri risk  faktörleri, kalıtımsal ve çevresel etkenlere bağlıdır” ifadesi daha doğru bir ifade olacaktır.
 
Yumurtalık kanseri; ırksal yatkınlık, sosyoekonomik durum, tümörün oluştuğu bölge ve  diğer bazı etkenlere bağlı olarak meydana gelmektedir. Uzun zaman boyunca doğum  kontrol hapı kullanan, beklenen zamanda doğumla sonuçlanan gebelikler (gebeliklerin  sayısı arttıkça kanser riski azalır), overleri alınmadan rahmi alınmış veya yumurtalık  kanalları bağlanmış olan kadınların yumurtalık kanserine yakalanma riski azalır. 
 
Yaşlanma, ailede meme veya yumurtalık kanseri hikayesi olması,kısırlık (infertilite)  ilaçlarının kullanılması; yumurtalık kanseri riskini arttıran etkenlerdir.
 
Toplam blog
: 15
: 3054
Kayıt tarihi
: 21.01.13
 
 

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı / Hipnoterapist / Cinsel Terapist   ..