Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Kasım '12

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Endometriozis

Endometriozis
 

Endometriozis


35 yaşın altında olup da 1 yıldan uzun süredir korumasız ve düzenli ilişki yaşadığınız halde henüz hamile değilseniz fertilitenizle ilgili bir problem yaşıyor olma ihtimaliniz yüksek demektir. Fertilite sorunu kadından kaynaklanıyor olabileceği gibi, erkek kaynaklı da olabilir. Erkek kaynaklı sorunlar ve kadın kaynaklı sorunlar hemen hemen aynı orandadır.

Bu yazımda,  infertilitenin en sık rastlanılan nedenlerinden biri olan endometriozisden bahsetmek istiyorum.

Endometriozisi, endometriyumda (rahmi çevreleyen çizgi) bulunması gereken hücrelerin rahim boşluğu dışında -genellikle yumurtalıklarda-bulunması ve gelişmesi nedeniyle meydana gelen jinekolojik bir rahatsızlık olarak tanımlayabiliriz. Bu hücreler, tıpkı rahim içindeki hücreler  gibi hormonal değişikliklere tepki verirler. Bu yüzden bilhassa adet döneminini endometriozisi olan kadınlar diğerlerinden daha sancılı geçirebilirler. Dünya’da kadınların yaklaşık %10unda bu rahatsızlığın görüldüğü düşünülmektedir. Neden oluştuğu hakkında çeşitli varsayımlar olmakla beraber kesin bir neden gösterilemiyor.

Aşağıdaki resimde vücudunuzda endometriozisin bulunabileceği yerleri göreceksiniz.



Bu kısa girişten sonra gelelim bu hastalığın bizi ilgilendiren kısmına: yarattığı rahatsızlğın ve sancının yanında maalesef bir de infertiliteye neden olabiliyor. Endometriozisi olan kadınlar kesinlikle bebek sahibi olamazlar diye bir kural yok elbette ama sanırım “çok zorlanırlar” dememim de sakıncası olmaz. Uzun yıllar denedikten sonra hamile kalan kadınlar olabildiği gibi, yaşam tarzını ve beslenmesini değiştirerek bebek sahibi olabilmiş kadınlar da vardır. O yüzden bu teşhisle karşılaştığınızda karamsarlığa kapılmanın, umut yitirmenin ya da derhal tedaviye başlamanın gereği yoktur diye düşünüyorum. Her kadına gore bir çözüm mutlaka vardır.
Çocuk sahibi bir endometriozis hastası olarak benim önerilerime geçmeden once bu rahatsızlığın belirti ve semptomlarından bahsetmek istiyorum:

-Karın Ağrısı: adet sırasında ya da hemen öncesinde kasıklara, hatta üst bacaklara kadar yayılabilen şiddetli karın ağrısı endometriozisin en sık rastlanılan semptomudur.
-Bel ağrısı: yine adet sırasında ya da hemen öncesinde belde şiddetli ağrı
-Kabızlık
 Sürekli yorgunluk
-Yoğun adet kanaması
- Cinsel ilişki sırasında ağrı
- Depresyon

Tabii sadece semptomlara bakarak endometriozis teşhisi koyulmaz çoğu zaman. Kesin tanı ancak ameliyatla konulabilir. Yani doktorun endometriozisi gözüyle görmesi gerek. Benim durumumda da bu böyle olmuştu. Neredeyse yumurtalığımı kaybetmeme neden olabilecek bir kist patlaması sonrasında acilen ameliyata alındım. Laparoskopik oldu. Ameliyat sırasında doktorum endometriozisin varlığını farketti. Halbuki öncesinde bu rahatsızlığın varlığına dair en ufak bir şüphem yoktu.

Endometrioziste şiddetli semptomlar ve belirtiler yaşanabileceği gibi, hiçbir belirti olmadan da bu hastalıkla yaşıyor olabilirsiniz. Bir de bunun evreleri vardır 1’den 4’e kadar. Doktorumun dediğine gore bendeki de son evreye yakınmış. Fakat, bende en ufak bir belirti yoktu. O yüzden semptomlara ve bunların yoğunluğuna bakarak endometriozisin ne seviyede olduğuna karar vermek doğru olmaz.

Eğer bu hastalıkla savaşmaya kararlıysanız ilk başlamanız gereken nokta beslenme ve yaşam biçiminizi değiştirmek olur diye düşünüyorum. Bu konuda size Endometriozis Diyeti ve Endometriozis Diyeti (2) başlıkları altında yardımcı olmaya çalıştım.

http://bebekyapimbakimonarim.blogspot.com/

 
Toplam blog
: 66
: 6042
Kayıt tarihi
: 24.04.12
 
 

Bir Mart ayında doğdum ve cocukluğumun ilk yıllarını Türkiye'de geçirdim. Sonra biraz Almanya, bi..