Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Ocak '13

 
Kategori
Özel Günler
 

Enerji Tasarruf Haftası Başlıyor. Önemini vurgulayalım.

Enerji Tasarruf Haftası Başlıyor. Önemini vurgulayalım.
 

Bugünlerde enerji  ile ilgili konuların fazlası ile gündemde olduğunu görüyoruz. Bir enerji kaynağı olan kömürün elde edilişi sırasında meydana gelen patlama nedeni ile yaşamını yitiren madenciler bize kömürün  ne denli paha biçilmez olduğunu bir kez daha vurguladı. Bu hafta ülkemizin büyük bölümünü etkisi altına alan kötü hava koşulları enerji tüketiminin artmasına sebep oldu ve enerji sorunu ortaya çıktı. Bu sebeplerden her yıl ocağın ikinci haftası kutlanan Enerji Tasarruf haftası bugünkü yazımızın konusu olacak. Bu yazımda Enerji Haftası sebebiyle enerjinin ve tasarruflu kullanımının önemini sizlerle paylaşmak istedim.

Enerjinin insan hareketinde ve günlük yaşamında çok büyük yer tuttuğu tartışılmaz. Bu önemli kaynağın bilinçsiz kullanılması, insan geleceğine bir çok olumsuz etkiyi de beraberinde getirecektir. Enerjinin gereği kadar ve bilinçli kullanılmasını sağlamak için her yıl ocak ayının ikinci haftası  toplantılar, açık oturumlar düzenlenmekte ve basında bu olay sıkça bahsedilmektedir.  Enerji Tasarruf Haftasında yeni yetişen gençlere enerji tasarruf bilinci aşılamak için afiş, resim, kompozisyon yarışmaları düzenlenmekte ve yarışmaları kazananlara çeşitli ödüller verilmektedir.

Evde, işyerinde, toplum yaşamında, sanayide çeşitli makineler kullanıyoruz. İnsanların işlerini büyük çapta kolaylaştıran bu makineler az emekle kısa sürede büyük işler yapılmasını sağlıyor ve enerji ile çalışıyor. Bütün bu makinelerin düzenli çalışımı için enerji kullanmak zorundayız. Enerjinin tutumlu kullunılmaması bir süre sonra bu makinelerin çalışmaması tehlikesini de beraberinde getiriyor.

Başlıca enerji kaynaklarımız elektrik, su, güneş, kömür, petrol ve doğalgazdır. Bu enerji kaynaklarından elektriği kendimiz üretiyoruz. Güneş ışığından ve sularımızdan doğal enerji olarak yaralanıyoruz. Petrol ve doğalgaz ülkemizde çıkmadığı için dışardan alıyoruz. Son yıllarda kömür rezervlerimizin azalması sebebiyle kömür ıhtıyacımızın büyük kısmını ithal etmeye başladık. Bütün bu enerji alımları ekonomimiz için ağır bir yüktür. Dış satım gelirimizin çoğu enerji alımına gitmektedir. Ulusal ekonomimizin düzelmesi ve enerji giderlerimizin azalması için enerjiyi tutumlu kullanmak zorundayız. Enerjide tutum, sınırlı enerji kaynaklarının en verimli biçimde kullanılmasıdır. Enerjide tutum, aynı işi daha az enerji ile yapmaktır.

Bizler önce birey olarak enerji tasarrufu bilincini kendimizde ve çocuklarımızda geliştirip tasarrufa aileden başlamak zorundayız. Suyumuzun, elektriğimizin bilinçli kullanımı bize enerji tüketiminde büyük tasarruf sağlayacaktır. Keza ısıtmada da alacağımız önlemleri unutmamak lazım. Konutlarda tüketilen enerjinin, toplam enerji tüketimimize oranının 1/3 olduğunu dikkate alırsak bu alanda yapılacak tasarrufun önemi ortaya çıkar.

Bugünlerde televizyonlarımızda beğeni ile izlenen bir bilim kurgu dizisi var. Birden elektirğin yok olması ile insanların yaşamında meydana gelen olumsuzlukları anlatıyor bu dizi. Bizler de bir gün o dizideki durumları yaşamak istemiyorsak enerji tasarrufunu ciddiye alalım ve uygulayalım. Gelecek nesillerde de bu bilincin oluşumunu sağlayalım.

Karanlıkta, soğukta yaşamak, bir yerden bir yere ulaşamamak, sanayii kuruluşlarının, hastanelerin çalışmaması, kısacası medeniyetten uzak kalmak istemiyorsak enerji tasarrufuna dikkat edelim. 

 
Toplam blog
: 826
: 1068
Kayıt tarihi
: 26.04.11
 
 

Ben emekli bir iktisatçıyım. 21 yıldır bir sanatçı annesiyim. Küçük kızım klasik müziğe eğilim gö..