Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Aralık '15

 
Kategori
Türkiye Ekonomisi
 

Enflasyon rakamları açıklandı, domates zam şampiyonu ilan edildi!..

Enflasyon rakamları açıklandı, domates zam şampiyonu ilan edildi!..
 

Uçak krizinin en fazla vurduğu alan taze sebze ve meyve ihracatı! Antalya ve ilçe hallerinde bazı sebzelerin fiyatları yüzde 70’e kadar düştü. Öyle olmasına rağmen iç piyasaya mal satan tüccarlar, malı daha ucuza almak için nazlanıyorlar. Özellikle Kumluca, Beykonak, Hasyurt, Mavikent, Turunçova halleri, fiyatların o kadar düşmesine ve mal dolu olmasına rağmen,  tüccarlar tarafından istismar edilmeye devam ediyor.

Hallerde şöyle bir uygulama da dikkat çekiyor. Belediyeler günlük sebze ve meyve ücretlerini belirleyip halka duyuruyorlar. Ancak ürettiği ürünü hale getiren üreticiler, belirlenen fiyatın çok altında ürettiği malı satabiliyor.

Tabi kesilen peşin vergiyi de unutmamak gerekiyor.

Kasım ayı enflasyon rakamları açıklandı ve domates şampiyon ilan edildi! Oysa üretici, domatesin şampiyonluğunu göremedi! Aradaki aracılar domatesi şampiyon yaptılar!

Yıl boyu olduğu gibi kasımda da meyve ve sebze fiyatlarındaki zamlar enflasyon beklentinin üzerinde artırdı. Kasımda aylık enflasyon yüzde 0.67 olurken yıllık enflasyon yüzde 8.10’a ulaştı. Rusya’nın tedbir kararları neticesinde kasımda zam şampiyonu olan domatesi ithal etmeyecek olması aralıkta enflasyona olumlu etki yapabilir.

Türkiye’de enflasyon kasımda yüzde 0.67 arttı. Beklenti artışın yüzde 0.44 seviyesinde olmasıydı. Yıllık enflasyon da yüzde 8.10’a yükseldi. Ekimde yıllık enflasyon yüzde 7.58 idi. Enflasyonu artıran gıda ve giyim fiyatlarındaki zamlar oldu. Gıdada kasımda fiyatlar yüzde 1 arttı ve bu aylık enflasyonu 0.24 puan etkiledi.

Fiyatı yüzde 40.75 artan ve kasımın zam şampiyonu olan domates, enflasyon sepetinin yüzde 24.25’ini oluşturan gıdada meyve ve sebzeler arasında ağırlığı en yüksek olan ürün.

Giyimde ise yeni sezonun etkisi sürdü ve yüzde 5.37 artan fiyatların enflasyona etkisi 0.39 puan oldu.

Enflasyonda en kötü sonuç ise çekirdek enflasyondan geldi. Merkez Bankası’nın para politikasını belirlemek için takip ettiği çekirdek enflasyon göstergeleri ise genel enflasyonun üzerinde gerçekleşti.

Enerji, gıda ve içki ile altın hariç çekirdek enflasyon göstergesi I enflasyonu yıllık yüzde 9.22’e fırladı ve Eylül 2014’ten beri en yüksek seviyesini gördü. İşlenmiş gıda, enerji, içki ve altın hariç çekirdek enflasyon H enflasyonu da yüzde 8.94’e çıktı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) kasım ayı enflasyon verilerini açıkladı. Kasımın geçen yıllara göre daha az yağışlı geçmesi sebze ve meyvede fiyat artışlarına neden oldu. En çok zamlanan ürünler de domates, salatalık, patlıcan ve kabak gibi mevsim etkilerine duyarlı ürünlerde yaşandı. Ancak aralık ayı işler değişebilir. Rusya’nın meyve ve sebze ithalatını 1 Ocak itibariyle kesecek olması ve şu an ithal edilen ürünlerde sıkıntılar yaşanması fiyatların düşmesine neden olabilir. Bu durum aralık enflasyonunda gıda fiyatlarında bir gerileme yaratabilir.

Kasımda yıllık yüzde 8.10’a ulaşan enflasyonun yılsonunu Merkez Bankası’nın hedeflediği gibi yüzde 7.9’da bitirmesi ise ancak negatif enflasyon hatta yüzde 0.44’ün üzerinde düşüş görülmesiyle mümkün olabilecek. Her türlü aylık artış ise yılsonu enflasyonunu yüzde 8.8’in üzerine taşıyacak potansiyeli taşıyor.

Çekirdek enflasyon bu yıl genel enflasyondan yüksek bir trend izledi. Kasımda da enerji, gıda ve içki ile altın hariç çekirdek enflasyon göstergesi I enflasyonu aylık yüzde 0.89 olurken işlenmiş gıda, enerji, içki ve altın hariç çekirdek enflasyonu da yüzde 0.86 arttı. Yıllık çekirdek enflasyonu yüzde 9.22 ki bu Eylül 2014’ten bu yana en yüksek seviye, yıllık çekirdek enflasyonu ise yüzde 8.94’e ulaştı. Genel enflasyon ile çekirdek enflasyon arasındaki makas açılıyor.

TÜİK’in açıkladığı yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), kasımda ayında bir önceki aya göre yüzde 1.42 geriledi. Yıllık TÜFE ise yüzde 5.25 oldu. Sanayinin dört sektörünün bir önceki aya göre değişimleri; madencilik ve taşocakçılığı sektöründe yüzde 0.37 düşüş, imalat sanayi sektöründe yüzde 1.26 düşüş, elektrik ve gaz sektöründe yüzde 3.69 düşüş ve su sektöründe yüzde 1.11 artış olarak gerçekleşti.

Netice itibarıyla domatesin tahtı yıkılacak gibi görünüyor!..

 

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..