Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Mart '15

 
Kategori
Siyaset
 

Erdoğan panikte

Erdoğan panikte
 

Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesi ve sonrasında “Ben Cumhurbaşkanı olarak konu mankeni değilim", “Tarafsız olmayacağım, milletten taraf olacağım”  diyen Erdoğan’ın milletten taraf olmaktan kastı, meğer AKP taraftarlarından yana olmakmış.

Anayasa’nın 103 maddesine göre tarafsız olacağına yemin eden ve yine anayasa’ya bağlı olduğu siyasi parti (AKP) ile tüm ilişkisini kesmesi gerekirken, Cumhurbaşkanı Erdoğan, başbakanlık ve AK Parti genel başkanlığı görevinden ayrılmasının üzerinden yedi ay geçmesine rağmen hâlâ başbakan ve parti lideri gibi hareket ediyor. AKP’nin beyanlarına, aday listelerine vs. kısaca partinin tüm işlerine müdahale ediyor.

Bunun sebebi, Erdoğan’ın parti içerisindeki hâkimiyeti ve siyasi gücünü kaybetmek istememesi. Çünkü yetki ve etkisini yitireceğinden endişe ediyor.

Bundan dolayı sürekli gündemde kalmak için çaba gösteriyor.

Erdoğan Meclis’teki tarafsızlık yeminini hiçe sayarak yılbaşından bu yana seçim gezisine çevirdiği etkinlik, toplantı ve halkın karşısına çıktığı meydanlarda her fırsatta başbakan, siyasi parti lideri gibi muhalefete çatıyor. Onları eleştiriyor ve sözü 7 Haziran’da yapılacak genel seçimlere getirmek suretiyle seçimlerde anayasayı değiştirmek, başkanlık sistemine geçilmek üzere 400 milletvekili için milletten oy istiyor

Parti içerisindeki hâkimiyeti ve siyasi gücünü kaybetmekten korkan Erdoğan’ın endişeleri;

“Çözüm süreci”nin geldiği nokta itibariyle 7 Haziran seçimleri öncesi seçimlere parti olarak girmeye hazırlanan PKK’nın meclisteki partisi HDP’nin lehine gelişmesi başkanlık sistemi için anayasayı değiştirecek 400 milletvekiline ihtiyaç duyan Cumhurbaşkanı Erdoğan için büyük bir engel arz ediyor.

AKP’de önde gelen birçok ismin tüzük gereği üç dönem seçilme maddesine takılan milletvekilleri ile başkanlık sistemine sıcak bakmayan milletvekillerinin.  2001 yılında Fazilet Partisinin kapatılması ile Milli Görüş hareketinin kurduğu “Gelenekçiler” dedikleri Saadet Partisine katılmayarak “Yenilikçiler” adı altında AK Partiyi kurmalarına benzer bir kopma harekâtı olasılığı da Erdoğan’ın bir başka endişesi.

Endişe ve paniğe kapılan Erdoğan bu nedenle;

Yeni Anayasa, Başkanlık sistemine geçiş derken, iktidar ve muhalefet partileri dâhil henüz seçim meydanlarına kimse inmeden Erdoğan anayasaya rağmen korku ve endişelerinden kurtulmak ve umduğuna ulaşabilmek için düpedüz seçim gezilerine başladı.

İbrahim Halil SİPAHİ

30.03.2015/Adana

twitter.com/ihalilsipahi

facabook.com/ihalilsipahi

 
Toplam blog
: 100
: 1366
Kayıt tarihi
: 12.08.14
 
 

Adana'da doğdu. İlk ve orta öğrenimini Adana'da Yüksek öğrenimini Konya Selçuk Üniversitesi Eğiti..