Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Ağustos '13

 
Kategori
Güncel
 

Ergenekon Davası kararları, gazete başlıklarına nasıl yansıdı?

Ergenekon Davası kararları, gazete başlıklarına nasıl yansıdı?
 

Dün, Silivri’ye ulaşmak için evlerinden çıkanlara uygulanan tam, deyiş yerindeyse, “sivil sıkıyönetim”di. Araç bekleyenlerin araçları polis engeline takıldı, araçlar gelemedi. Gelenler ise, türlü gerekçelerle engellendi; yola çıkanlar yolda kaldı.

AKP mitinglerine gidenlere sağlanan kolaylıkları görünce, gele de kıskanma!..

Evlerinden çıkanlardan bir yolunu bulanlar, Silivri’ye ulaştıklarını sandıklarında kendilerini tarlaların içinde buldular. Kentlerden tanıdıkları TOMA’lar, bu kez tarlarlarda bildik yöntemlerle “eylemci” kovaladı.

Eylemcilere atılan gaz fişekleri, tarlalarda kuru otları tutuşturdu.

Bilmeyen de sanır ki, görüntüler Suriye sınırından.

Polis, benzer tavırını sürdürdü, asker de onlara eşlik etti.

“Askeri vesayet” kalkınca, asker de polisleşmiş oldu.

Engeller, engeller,engeller...

Televizyonlarda izleyenler, doğrudan yaşayanlar, bilmeyenlere/ görmeyenlere/ duymayanlara anlatma fırsatını/ olanağını bulursa anlatsınlar.

Polis, göz açtırmadı; mahkeme, ceza yağdırdı.

Demeçler verildi, kararlar değerlendirildi. Kararlardan hoşnut olanların ekranlara yansıyan “beden dili” ne hoştu!.. O "hoş"luk sahiplerinin sevinçleri sürsün, biz, başlıktaki sorunun yanıtı için 6 Ağustos tarihli gazete başlıklarına bakalım:


Suç ve ceza (Akşam)

(İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi 275 sanıklı Ergenekon davasında suçların vasfına göre cezalar verdi. Örgütün yöneticisi olarak değerlendirilen 15 isme darbeye teşebbüsten ağırlaştırılmış müebbet ve müebbet hapis cezası veren mahkeme, 21 kişi hakkında beraat kararı verdi.)

Kararlarınızı tanımıyoruz (Aydınlık)

(Silivri’de özel mahkeme, 5 yıldır süren sözde yargılama sonunda Atatürkçülere müebbet ve yıllarca hapis cezaları verdi. Danıştay zanlıları ise beraat ettirildi. Karar Türkiye’yi ayağa kaldırdı)

Ağırlaştırılmış intikam (Birgün)

(Kontrgerilla ile AKP muhaliflerinin bir arada yargılandığı Ergenekon Davası’nda gazeteci ve akademisyenlere ağır cezalar verildi. Hukukçuların ‘tiyatro’ olarak nitelediği davada izleyiciler bile cezasız kalmadı)

19 müebbet (Bugün)

(Mahkeme Ergenekon’un silahlı terör örgütü olduğunu tescilledi. 67’si tutuklu 275 sanıktan 252‘sine ceza verdi)

Adalet eliyle siyasi intikam (Cumhuriyet)

(Bütün hukuk kurallarını ihlal eden ÖYM beklendiği gibi “darbeye teşebbüs” ve “örgüt” iddiasıyla ceza yağdırdı. Kanıt olmadan birbirleriyle ilgisiz kişilerden örgüt çıkaran mahkeme, Başbuğ, Perinçek ve Özkan’ın da aralarında bulunduğu 19 kişiye müebbet verdi. Balbay gazetecilik yaptığı için 34 yıl 8 ayla cezalandırıldı. 23 kişi beraat ederken 12 yıl ceza alan Haberal'ın da aralarında bulunduğu 17 kişi tahliye edildi.

Telefonuna sehven numara yüklenen Teğmen Çelebi’ye 16 yıl verildi. Gazetecilere, akademisyenlere ceza yağarken Ankara’daki mahkemede müebbet verilen Danıştay sanığı Osman Yıldırım gizli tanık olduğu için ödüllendirildi. 8 yıl 9 ay ceza alan Yıldırım tahliye edildi. Alparslan Aslan’ın “El bombalarını ondan aldım” dediği ve azmettirici olduğu ileri sürülen Salih Kunter beraat etti.)


Darbecilikten ceza kantrgerilladan beraat (Evrensel)

(Halka karşı işlenen suçların, ‘faili meçhul’ cinayetlerin yargılama dışı tutulduğu Ergenekon davasında, “Hükümete karşı darbe girişimi” iddiasıyla ilgili olarak müebbet hapse kadar cezalar verildi.)

18 müebbet (Güneş)

(Ergenekon Davası’nda mahkeme hükmünü verdi! Eski Genelkurmay Başkanı emekli Org. İlker Başbuğ, “darbeye teşebbüsten” ömür boyu hapis cezası aldı)

22 müebbet (Haber Türk)

(5 yıldır süren 275 sanıklı Ergenekon davasında 3 sanığa ‘iki kez ağır’ müebbet, 7‘sine ağır müebbet, 9‘una müebbet çıktı)

Ömürboyu Silivri (Hürriyet)

(Türkiye tarihinin en büyük davalarından biri olan Ergenekon’da mahkeme 9 sanığa ağırlaştırılmış müebbet,10 sanığa müebbet verdi. Şimdi gözler Yargıtay’da)

Ceza dalgası (Milliyet)

(Silivri Cezaevi’nde 321‘inci oturumunda kararın okunması 2 saat 15 dakika sürdü. 275 sanıktan 21’i beraat ederken, kalanlara çok ağır cezalar geldi)

Ceza yağmuru (Milli Gazete)

(66’sı tutuklu 275 sanıklı Ergenekon davasında İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi dün kararını açıkladı. Aralarında eski Genelkurmay Başkanı İlke Başbuğ’un da bulunduğu 18 sanık hakkında müebbet cezası verirken, 11 tutuksuz sanık hakkında tutuklama kararı çıktı. Mahkeme 21 sanık hakkında ise beraat kararı verdi.)

Ceza yağdı (Ortadoğu)

(6 yıl önce bir gecekonduda 27 el bombasının bulunmasıyla başlayan Ümraniye davasında karar duruşmasında ceza yağdı. Prof. Dr. Mehmet Haberal’ın da aralarında bulunduğu 17 sanık tahliye edildi.)

Öyle bir karar ki... (Posta)

(Cumhurbaşkanı ve Başbakan’ın sahip çıktığı Genelkurmay eski Başkanı İlker Başbuğ ‘darbeye teşebbüsten” müebbet aldı. Danıştay saldırısını azmettirme, Cumhuriyet gazetesine bomba atmakla suçlanan Osman Yıldırım tahliye edildi. Tuncay Özkan ağırlaştırılmış müebbet alırken aynı suçtan yargılanan Prof. Dr. Mehmet Haberal tahliye oldu)

Darbeye teşebbüse ağır darbe (Radikal)

(Ergenekon davasında 6 yıl sonra karar açıklandı.18 sanık için ağırlaştırılmış müebbet cezası verildi. 21 sanık beraat etti.)

19 darbeciye müebbet (Sabah)

(Cumhuriyet tarihinde ilk kez bir Genelkurmay Başkanı, İlker Başbuğ, terör örgütü lideriği ve darbeye teşebbüsten müebbet hapse çarptırıldı)

Sol (Hükümsüzdür)

(Ergenekon davasında karar açıklandı. 11’i ağırlaştırılmış, 19 sanığa müebbet veren mahkemenin kararı şaşırtmadı. Onlarca gazeteci toplamda yüzyılları bulan cezalara çarptırılırken, Danıştay saldırısının azmettiricileri beraat ettirildi.

Polis ve jandarma, sabahın ilk ışıklarından itibaren Silivri’de toplanmak isteyenlere saldırdı, attığı gaz bombalarıyla çevredeki tarlaları yaktı. Mahkemenin içinde de avukatlara, sanık yakınlarına yönelik şiddet vardı. Davanın sonucunu 34 yıla mahkum edilen Mustafa Balbay özetledi: Sıcak bir sonbahar geliyor!)


Başbuğ’a terör örgütü mensubu diyenleri tarih affetmez! (Sözcü)

(Asrın davası Ergenekon’da dün sanıklara ceza yağdı. 275 sanıktan 21’i beraat etti, 17’si tahliye oldu. Tutuksuz 13 sanık için yakalama kararı çıktı... İlk kez bir Genelkurmay Başkanı müebbete çarptırıldı)

Derin devlete müebbet (Star)

(2007‘den bu yana süren davada mahkeme, eski Genelkurmay Başkanı Başbuğ, emekli orgeneraller Tolon, Taşdelen, Eruygur ve eski Türk Ortodosk Patrikhanesi Sözcüsü Erenerol’u darbe girişiminden müebbet hapisle cezalandırdı)

Ceza yağdı (Takvim)

(Ergenekon’da 6 yıl süren dava bitti. Org. İlker Başbuğ’un da aralarında bulunduğu 22 sanığa, darbeye teşebbüsten müebbet verildi. CHP’li vekil Haberal ise tahliye edildi)

Ergenekon’da ceza yağdı (Taraf)

(275 kişinin yargılandığı davada mahkeme 5’i ağırlaştırılmış olmak üzere 19 sanığa müebbet hapis cezası verdi. 21 beraat, 17 tahliye kararı çıktı)

Ağır darbe (Türkiye)

(Yaklaşık 6 yıldır süren Ergenekon davasında karar açıklandı. “Darbeye teşebbüs”le yargılanan sanıklardan 17’si müebbete mahkûm oldu.)

Başbuğa müebbed, o serbest (Vatan)

(G.Kurmay eski Başkanı İlker Başbuğ darbeye teşebbüsten müebbet hapse çarptırıldı. Yargıtay kararı onarsa, 28.5 yıl daha hapis yatacak. Danıştay cinayetinde müebbed alan ‘gizli tanık’ Osman Yıldırım beraat etti, salıverildi)

Maksat hasıl oldu (Yeniçağ)

(Washington’da başlayan süreç, Siliviri’de bitti)

Darbeye müebbet (Yeni Şafak)

(Ergenokon davasında mahkeme, darbe girişimine en ağır cezayı kesti. Emekli generallerin de aralarında bulunduğu 19 sanığa darbeye tam teşebbüs suçundan müebbet ve ağırlaştırılmış müebbet cezası verdi)

Ergenokon’a da balyoz (Yurt)

(Ergeneko’da ‘beklenen’ oldu... 275 sanığın yargılandığı davada 253 kişiye ceza yağdı. 18 sanık müebbet cezaya çarptıtıldı. 17 kişi tahliye edildi. Tutuksuz sanıklardan 13’ü hakkında ise tutuklama ve yakalama kararı çıkarıldı)

Ergenekon Silahlı Terör Örgütü’ne Zaman müebbet hapis (Zaman)

(İstanbul 13. Ağır Caza Mahkemesi, 5 yıldır devam eden Ergenekon davasında kararını dün açıkladı. 275 kişinin yargılandığı davada 100 sanık teör örgütü üyeliğinden mahkum oldu. Aralarında eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ’un da bulunduğu 19 sanık müebbet hapis cezasın çarptırıldı. Mahkeme, Ergenekon’un ‘Silahlı Terör Örgütü’ olduğunu tescil etti)

Son söz:

"Son söz"ü hep "Tarih Baba" söyler.


http://www.facebook.com/turgutcelik

https://twitter.com/#!/turgutcelik

turgutce@yandex.com

 

 
Toplam blog
: 2458
: 2418
Kayıt tarihi
: 10.11.08
 
 

24 Kasım 1944'te İspir'de doğdum. Ankara Kurtuluş Lisesi'ni, Dil ve Tarih - Coğrafya Fakültesi Tü..