Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Mayıs '10

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Erik Mevsimindeyiz

Erik Mevsimindeyiz
 

Erik mevsimine girdik, yaz sonuna kadar devam edecek ve her sene tekrar eden bir festival başladı. Bugün size erik ile ilgili kısa bilgiler vermek istiyorum.

Anadolu topraklarını çok seven erik, Kafkasya ve Hazar Denizi çevresinden dünyaya yayıldığı sanılıyor.Eriğin erkenci döneminde çıkanına "can eriği", yaz ortalarında olgunlaşanına "Japon ya da İtalyan eriği" deniyor. Ağustos'ta olgunlaşmaya başlayan "Avrupa eriği" ise Ekim ayına kadar yenebiliyor.

Türkiye'deki en tanınmış erik çeşitleri can eriği, papaz eriği, mürdüm eriği ve tatlı üryani eriği olarak biliniyor. Türkiye'nin hemen her yöresinde yetiştirilen erik, daha çok taze meyve olarak tüketildiği gibi komposto, hoşaf, şurup, pekmez, reçel, marmelat veya kurutularak saklanıyor. İlkbaharda çıkan eriğin yeşil, kırmızı ve sarı meyvesi sonbahara kadar, kurutulmuşu da yıl boyunca tüketilebiliyor. Latince adı "Prunus domestica" olan erik, en eski yazılı belgelere göre 2000 yıldır biliniyor.

Eriğin faydalarına gelince,

Potasyum ve magnezyum minerali açısından da zengin bir meyve olduğu bilinmekte. Eriğin karaciğer, kalp, böbrek ve romatizma hastalıkları ile sindirim rahatsızlığı çeken ve tuzsuz diyet uygulayan kişilerce tüketilmesi önerilmekte. Ayrıca eriğin regl düzenleyici, idrar söktürücü ve terletici özellikleri de bulunmakta. Çiğ erikte çeşitli minerallerin yanı sıra C, A ve E vitaminleri ile beta karoten de bulunuyor.

Uzmanlar, Eriğin komposto, reçel, marmelat şeklinde tüketildiğinde ilave edilen şekerden dolayı kalori değerinin arttığını, bu nedenle vitamin ve minerallerden daha sağlıklı bir şekilde yararlanabilmek için taze olarak tüketilmesini öneriyor. Eriğin Anadolu'da kurutularak da tüketildiğini besin değerinin tazesine göre daha yüksek olduğu bilinmekte ve pişirilmeden tüketilmesi tavsiye ediliyor.

Önemli bir not da tuzlamadan yenilmesi.

100 gr taze erik'te; 66 kalori, 17.8 gr karbonhidrat, 299 mg potasyum, 17 mg fosfor, 2 mg sodyum, 18 mg potasyum, 0.5 mg demir, 0.4 mg lif içermektedir. Ayrıca A, B1, B2, B3, B6, C, E vitamininide içermekte.

Son olarak eriğin tezgahlarda görünmesi güzel yaz günlerinin habercisi olması. Ve bir özür, ısırıldığında o çıkan eşsiz sesi tarif edemiyorum....

Bol erikli günler....

 
Toplam blog
: 487
: 1730
Kayıt tarihi
: 01.04.07
 
 

1965 İstanbul doğumluyum. İTÜ Elektrik mühendisliğinden mezun oldum. Özel sektörde Kalite Bölümünde..