Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Eylül '11

 
Kategori
Basın Yayın / Medya
 

Ertuğrul Özkök’ün bulmak istediği taş ve türban

Ertuğrul Özkök’ün bulmak istediği taş ve türban
 

Dizilerde “başörtü” niye yok tartışmasına ben de katılayım bari. Tuna Kiremitçi, Esra Elönü, Ertuğrul Özkök, Ahmet Hakan ve son olarak Ahmet Kekeç’in girdiği bu tartışmaya biraz baharat katmak istedim.

İlk dizilerimizden Dallas’ı saymazsak Bizimkiler gelir galiba. Bizimkiler dizisinde başörtülü karakter yok diyenlere katılamayacağım. Kapıcı rolündeki karakterin karısı başörtü takıyordu. Sonra Kuruntu Ailesi gelir. Orada da başörtülü karakter vardır. Perihan Abla dizisindeki başörtülü karakter sayısı daha fazladır. Ya Çiçek Taksi… İyi düşünün, bulursunuz.

Peki, Adını Feriha Koydum dizisindeki ana karakterin annesi şapka mı takıyor? Tabii ki başörtü takıyor. Muhteşem Yüzyıl’daki kadınların Paris moda haftasına katılmış gibi giyinmelerini eleştirin ama dizilerde niye başörtü yok, diye sallayan romancının dizi izlemediğini anlayabiliriz ama bu tartışmayı uzatan yazarların o kuyuda halen taş bulmaya çalışmasını anlayamıyorum.

Ama Tuna Kiremitçi “başörtü” demedi “türban” dedi, derseniz ben de bunun açıklamasını yaparım. Konu, nenem beyaz tülbent takardı, konusu değil. YÖK veya üniversiteler işin içinde yok.  Konu, muhafazakâr kadınlar dizilerde niye yok? Ya da muhafazakâr kadınların saçları niye gözüküyor? Feriha’nın ismini koyan annesinin dizisine bakın. Aşırı tutucu bir ailenin ne hale geldiğini, kızının aileden gizli bir zenginle takıldığını, oğlunun hafif meşrep bir kızla nişanlandığına bakın. Beş vakit namaz kılan birinin kızı tam da Tuna Kiremetiçi’nin başlattığı sorunun gereksiz olduğunun ispatıdır. Bu gereksiz ispattan yola çıkan Ertuğrul Özkök’ün denemeleri de maalesef boşadır.

Eskiden bir Türk filminde ya da dizisinde bir kız tecavüze uğrayacaksa o kızın ailesi mutlaka muhafazakâr olurdu. Bu senaristlerin bir klişesiydi. Ve halen o klişe sürmekte ama maalesef farklı yazmak ile farklı uydurmak arasındaki yaman çelişkiyi popüler köşecilerimiz anlayamıyor.

Mini etek ile türbanı aynı kategoriye sokan ve aynı bez parçası zanneden rektörlerin tutumu çoktan kayboldu ama bu yukarıdaki tutum maalesef daha tehlikelidir. Yıllardır olan bir şeyi olmamış gibi yaparak tespitlerde bulunmak ayrı bir manipüledir.

Ha, bunları yazmam, sırf türban takıyor diye hakkı olmayan bir uygulama, hakkı olmayan bir köşe, hakkı olmayan bir konumu destekliyorum anlamına gelmez.

twitter.com/mahirtemur 

 
Toplam blog
: 110
: 521
Kayıt tarihi
: 21.12.09
 
 

1979 Malatya doğumluyum... Evreni kendi gözlüğümden (0,50-0,75) görmeye çalışan bir yazarım... Dü..