Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Mayıs '08

 
Kategori
Yolculuk
 

Eskişehir-Kathmandu(12) altın tapınak

Eskişehir-Kathmandu(12) altın tapınak
 

Başımızı örttükten ve ayakkabılarımızı vestiyere teslim ettikten sonra ellerinde kocaman mızraklara kapıda bekleyen heyetli, ürkütücü bekçilerin arasından tapınağa giriyoruz. Tam giriş kapısı önünde, içinde sular akan minik bir havuzun içinden yürüyerek geçiyoruz. Böylece içeri giren herkesin ayakları ister istemez temizlenmiş oluyor. Kapıdan geçip ayaklarımızın tabanını ısıtan, yumuşacık beyaz mermer basamakları inince iki katlı kutsal yapı gözlerimizi kamaştıran altın parıltısı ve sudaki yansıması ile; tüm ihtişamıyla karşımıza çıkıyor. Bu noktada Sihler ellerini göğüslerinde birleştirerek tapınağı selamlıyorlar , sonra da yere kapaklanıp secde ediyorlar.

Kutsal havuzun etrafında saat yönünde yürümek gerekiyor. Ters yöne yürüyenler hemen uyarılıyor. Tavaf işleminin ardından bazıları kutsal havuzda yıkanıp günahlarından arınıyor ve hacı oluyorlar.

Sih lerin önemli özelliklerinden biri de konukseverlikleri. Altın tapınağa gelen her yolcuya ücretsiz yatak ve yemek veriliyor. Yatak dediysem tahta üzerine serilmiş ince bir şilte işte… Ben bunu bildiğim için yola çıktığım günden beri bu mistik mekanda kalmayı kafama koymuştum. O yüzden şehirde hiç otel aramadan tapınağa gidip orada kalmak istediğimizi belirttik. Ellerinde koca ciltli bir defter ve Sihizmi tanıtıcı broşürlerle gelen iki bekçi bizi ayrı bir bölüme götürdü. Burası turistler için ayrılmış koğuş usulü bir yatakhane. İçeride dünyanın dört ayrı köşesinden gelmiş turistler var. Defteri uzatıp gerekli yerleri doldurmamızı istediler. Kimlik bilgilerimi yazdıktan sonra defteri şöyle bir karıştırdım, acaba Türkiye den gelen olmuş mu diye ama bu defterde yoktu. Kitaplarından okuduğum kadarıyla Nasuh Mahruki motosiklet ile yaptığı Asya yolculuğu sırasında burada konaklamıştı.Muhtemelen o da en az dört beş yıl önceydi. Çünkü Sih görevli ilk defa Türkiye ismini duymuştu. Nerede olduğunu anlatmam bayağı zor oldu !

Koğuşun dolu olması sebebiyle bizi yan tarafta ayrı bir odaya aldılar. İçeride değerli eşya bırakmamamız konusunda bizi uzun uzun uyardılar ve kapıyı kilitlememiz için bir asma kilit verdiler.

Yolun verdiği yorgunlukla tahta yatağımda derin bir uykuya daldım. Rüyamda huzur verici bir müzik sesiyle kendimi kutsal sularda yıkanırken gördüm…

 
Toplam blog
: 18
: 1135
Kayıt tarihi
: 03.07.07
 
 

Diş Hekimiyim. Sebebini bilmiyorum; küçük bir çocukken motosiklet kullanmak, dünyayı gezmek bir d..