Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Nisan '08

 
Kategori
Yolculuk
 

Eskişehir-Kathmandu(11) Hindistan

Eskişehir-Kathmandu(11) Hindistan
 

Hindistan dünyanın en kalabalık ikinci ülkesi. Bir milyarın üzerindeki nüfusu ile Çin den sonra geliyor. 29 eyalet ve başkent Delhi ye bağlı 9 bölgeli idare sistemi ile yönetilen ülke, herkesin bildiği gibi Gandi sayesinde 1947 de bağımsızlığına kavuşmuş.O günlerden beri de demokratik rejim kesintisiz devam ediyor. Sınırdan geçerken giriş kapısının arkasında koca bir takta ‘Dünyanın en büyük demokrasisine hoş geldiniz’ yazıyordu.

Hindistan da çok farklı etnik gruplar olduğu gibi , çok farklı diller ve dinler var. Yeryüzünde en fazla yandaşı olan Budizm ve Hinduizm bu topraklarda doğmuş. Ülkenin yüzde sekseni Hindu ; bu Asyanın en kalabalık dini. Hindulardan sonra sayıları 100 milyonun üstünde olan Müslümanlar geliyor. 18 milyon kişinin izlediği Sihizm ise Hinduizm ve İslam a göre sayıca az görünse de Sihler ekonomik güçleri ile toplumda önemli bir yer sahibi. Pencap eyaleti en yoğun yaşadıkları yer ve Amritsar da kutsal şehirleri.ü

Sih dinini 15. yy da yaşamış olan Guru Nanak Hindu ve İslam dinlerinin kendisine göre iyi yanlarını alarak kurmuş. Kast sistemine karşı çıkıyor ve tek tanrıya inanıyorlar. Putlara tapmayı reddediyorlar , ölülerini yakıyorlar ama Hindular gibi reenkarnasyona inanmıyorlar.

Hindistan’ın o renkli kalabalığı içinde Sih erkekler kocaman sarıkları ve uzun sakalları ile kolayca ayrıt ediliyor. Vücuttaki kılları kesmeme dışında uymaları gereken başka kurallar da var.Adları K ile başladığı için ‘Beş Kakkars’ kuralı denilen simgeler her sih erkeği tarafından uygulanıyor.İlki ‘Kesha’ şaç ve sakal kesmeme ve saçları sarık ile dolama kuralı. ‘Kangha’ yanında sürekli bir fildişi tarak bulundurmak. Üçüncü kural ‘kacha’ alçakgönüllülüğü simgeleyen şorta benzer, fakir görünümü bir giysiyle dolaşmak. Dördüncüsü ‘Kara’; sağ bileğe takılan çelik bilezik, gözükaralık ve doğruluğu temsil ediyor. Kimilerinin söylediğine göre bazen gazoz açacağı olarak kullanılıyormuş ! Beşinci simge ise ‘kirpıtan’; her sih belinde bir kama veya kılıç taşıyor. Güç ve saygınlığın simgesi olarak.

Amritsar kentindeki Altın Tapınak Sihlerin en önemli mabedi. Tapınak şehrin merkezinde davasa bir külliye. Tam ortada yer alan altın tapınak ; üzeri gerçekten 150 kg. altın ile kaplı, bir havuz ile çevrelenmiş. Havuzun suları kutsal kabul ediliyor adı da ‘Nektar Havuzu’ anlamına gelen Amrit Sarovar .Yani şehre Amritsar adını veren yer burası. Bu şehir sihlerin Mekke si ise Altın Tapınak da Kabe si. Her sih buraya gelip kutsal sularda yıkaniyor ve altin tapınağı tavaf ederek hacı oluyor.

Hindistan da kutsal mekanlara çıplak ayak giriliyor. Tapınağın girişindeki vestiyere ayakkabılar bırakılıyor. Ayrıca bu tapınağa giren kadın erkek herkesin, Sih olsun olmasın başını örtmesi gerek. Yanında eşarbı olmayanlar için tapınağın girişinde çeşit çeşit eşarplar satan dükkanlar var, isteyene ödünç de veriyorlarmış.

Bir başka önemli kural ise tütün yasağı. Tapınak içinde , hatta yakın çevresinde bile sigara içmek kesinlikle yasak. Cebinizin görünür bir yerinde sigara paketinin olmasını dahi hoş karşılamıyorlar.

 
Toplam blog
: 18
: 1135
Kayıt tarihi
: 03.07.07
 
 

Diş Hekimiyim. Sebebini bilmiyorum; küçük bir çocukken motosiklet kullanmak, dünyayı gezmek bir d..