Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Şubat '12

 
Kategori
İnançlar
 

Esmaül Hüsna: Allah'ın 99 İsmi

Esmaül Hüsna: Allah'ın 99 İsmi
 

Esmaül Hüsna; Allah'ın 99 güzel ismi demek. Hz. Muhammed'in bu konuyla ilgili şöyle söylediği aktarılır. "Allah'ın 99 ismi vardır. Her kim bu isimleri sayarsa, anlarsa, ezberlerse cennete girer."

Kuran'ı Kerim'de de konuyla ilgili şu ayetler vardır.
 
En güzel isimler Allah'ındır. O'na, o güzel isimleriyle seslenin (duâ edin). Ve O'nun isimleri hakkında gerçeği çarpıtanları terkedin. Onlara yaptıklarının tam karşılığı verilecektir. Âraf 7:180
 
24 O, yaratan, var eden, şekil veren Allah'tır. En güzel isimler O'nundur. Göklerde ve yerde olanlar O'nun şânını yüceltmektedirler. O, galiptir, hikmet sahibidir. Haşr süresi son ayeti.
 
"De ki: Allah diye çağırın, "Rahman" diye çağırın, ne ile çağırırsanız çağırın; sonunda en güzel isimler O'nundur..." (İsra: 110)
 
Sonuçta Allah'ın 99 ismi olduğu islam dünyasında genel kabul gören, aşikar bir durumdur.
 
Bu isimlerden görebildiğim kadarıyla Türk milleti 33 tanesini (üçte birini) isim olarak kendi çocuklarına veriyor. Belki de daha fazladır türetmelerle birlikte ama ben doğrudan isimlere bakarak bunun 33 tane olduğunu tespit edebildim.
 
Tespit edebildiğim bu isimler şöyle;
 
1. Aziz
2. Mümin
3. Melik
4. Rahim
5. Rezzak
6. Gaffar
7. Cebbar
8. Semi
9. Rafi
10. Alim
11. Fettah
12. Gafur
13. Azim
14. Halim
15. Latif
16. Kerim
17. Celil
18. Hasib
19. Mecid
20. Muhsi(n)
21. Hamid
22. Veli
23. Metin
24. Kadir
25. Samed
26. Vahid
27. Macid
28. Gani
29. Rauf
30. Reşid
31. Hadi
32. Nur
33. Nafi
 
Bu isimlerden yanlızca Nur ismi kız çocuklarına doğrudan veriliyor.
 
Ancak diğer isimlere ekler getirerek de kız çocuklarına isimler verilebiliyor. Örneğin; Azize, Mümine, Melike, Rahime, Semiha, Rafiye, Halime, Azime, Halime, Latife, Kerime, Celile, Hasibe, Mecide, Musine, Hamide, Kadriye, Vahide, Macide,  Hadiye, Nafiye vbg.
 
Yani kız isimleri ana isme ek yapılarak, ana isim türetilerek yapılıyor.
 
Galiba, bu isimleri her seferinde zikretmek Allah'ı, yaradanı anmak olacağı düşünüldüğünden Allah'ın en güzel isimleri çocuklara da veriliyor.
 
"Allah insanı kendi suretinde yarattı" diye de bir söz, hadis de vardır, Türk insanının Allah'ın en güzel isimlerinden birini kendi çocuklarına vermesi de bir bakıma bu güzelliğe insanca bir katkı olmuş oluyor.
 
Mantık olarak çok akıllıca bir tutum. Bir insanın ömrü boyunca Allah'ın en güzel isimlerinden biriyle sürekli anılması çok güzel bir motivasyon, çok güzel bir duygu olsa gerek.
 
Rahmetli dedem de her işe "Bismillah" deyip başlardı. Bizlere de bu şekilde yapmamızı öğütlerdi.
 
Yani "Bismillahirrahmanirrahim" derdi.
 
Şimdi Bismillahirrahmanirrahim'in Allahın en güzel isimlerinden 3 ismi barındırdığını öğreniyoruz.
Bu besmeleyi  "Biismi Allah er Rahman er Rahim" diye açtığımızda Allah, Rahman ve Rahim gibi Allah'ın en güzel isimlerinden üçü karşımıza çıkıyor. Yani bir işe Rahman ve Rahim olan Allah'ın adıyla başlıyoruz. Bu da yine motivasyona çok güzel bir örnektir. Yani böylece bir işe başlarken mutlaka bir motivasyonun olması gerektiğini de eski insanlardan öğrenmiş bulunuyoruz.
 
 
Toplam blog
: 648
: 2341
Kayıt tarihi
: 13.09.11
 
 

1995 ODTU Fizik Lisans, 1998 ODTU Fizik Yüksek Lisans (Biyofizik)  mezunuyum. Özel sektörde kalit..