Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Mayıs '07

 
Kategori
İstanbul
 

Estamboul mi ciudad

*"Estamboul, es la unica ciudad del Mondo, ubicada en dos continentas; Asia y Europa"

Cervantes Enstitusunden diploma sinavi icin mi ciudad (sehrim) tezini anlatmam istendiginde, yukaridaki satirla baslamistim konusmaya. (* istanbul dunya uzerinde asya ile avrupa kitalarini birlestiren tek sehirdir.)

Sonra, sehrin daha onceki; Grek ve Roman adlarinin ve nihayetinde Eslamboldan, istanbula uzanan oykusunu, tarihi boyunca, Grek, Dogu Bizans, ve Orta Asyadan gelenlerle bir kultur mozaigi kent oldugunu, soz konusu kulturlerin izlerini gerek muzelerde, saraylarda ve gereksede tarihi yikinti ve kalintilarda bulunabilecegini, gunumuze gelindiginde ise, bogazin guzelliklerini, derin mavisini, yalilarini, egzotik ve mistik goruntusunu anlatarak, turistler icin cazip yerlerini (Taksim meydani ve Galatasaray, tunel civarlari ile) tarihi dokusunu en carpici bir sekilde ozumleyebilecegimiz, eminonu, misir carsisi ve kapali carsi bolgelerini de tanitip, tarifsiz bir zevk ve gururla bu sehri ispanyolca anlatarak sinav tezime olumlu bir katkida bulunurken ote yandan, sakini oldugum ve icinde yasadigim bu guzel kentin kendisine olan borcumuda oduyordum beraberinde.

Bu sehir gunumuzu saran guvensiz, kalles, vurdumduymaz havasina ragmen o, enfes guzelligi, tarihi dokusu, eski ve yeni muhitleri, karmasik yapisina alismis gorunen sicak insanlari ile hala, umutsuz olmamam gerektigini bas bas bagiriyor sanki!

San Fransisco kentininde Istanbulu cok andirdigi soylenir gorenlerce, ama soyut guzellikle somut guzelligin analizinede girmez hicbiri! Bu kentin dogasi, gecmis tarihi ve mistik goruntusune karsin, San fransisco sehri bir modern sehir abidesi gibi durur karsinizda. Evet, Sosolito biraz Bebek biraz Ortakoy karisimi gibidir, Golden gate koprusu bizim bogaz koprusunu andirir ozleyenlerinin gonlunde ve aklinda. Yinede eski ile yeninin icice gectigi, yakin tarihi cagristiran kozmopolit bir metropol olan Istanbula rakip olamaz, cagdas ve yeni kent dokusundaki S.Fransisco.

Amerikalilar, ilk karsilastiklari kisilere neredensin diye sorarlar, karsidaki de gururla born and raised..........? cevabini verir, bende gururla, born and raised in Istanbul diyorum.

LKing

 
Toplam blog
: 24
: 797
Kayıt tarihi
: 09.04.07
 
 

Merhaba blog arkadaşları, Doğma büyüme İstanbulluyum, ama bununla son zamanlarda iftihar etmek zor..